Tudástár

Légy résen: 5 tuti tipp olcsó(bb) albérletekhez

Halaska Gábor | 2022-10-09
Az élet egyre drágább, a lakást kiadók is egyre emelgetik az albérletekhez tartozó díjakat, és persze a rezsiköltségek is durván növekednek. Ilyen helyzetben nagyon okosnak kell lenni, ha például egyetemre mész, hogy ne költsük minden pénzünket a lakhatásra. Most – pár friss trend bemutatása mellett – tippjeink következnek a lakásköltségeid biztos, hatékony csökkentésére.

1,
Többen egy nagyobb lakásban jó dolog, de vigyázzatok a rezsivel!

Viszonylag tágas helyért sem kell sokat fizetni, ha megkötöd azt a nagy kompromisszumot, hogy barátaiddal, barátnőiddel közösen béreltek egy nagyobb lakást, ha albérletekhez kerestek társakat.

Akár úgy, hogy ketten összefogtok és egy megbízható, rendes harmadik, negyedik szobatársat kerestek a neten vagy ismeretségi körben. Miért? Mert egy önálló egy szobás lakást ma a fővárosban 100 ezer forint plusz rezsi alatt nemigen találsz, és 70-80 ezer alatt vidéki nagyvárosban sem.

Ennek duplájáért azonban 2+2 félszobás lakás is könnyen akad. Ha ketten összeálltok, akkor tehát lesz egy-egy nagy szobátok, ha pedig a két kisebb szobát darabonként 40-50 ezerért kiadjátok, a ti költségetek feleződik és a rezsi sem kétfelé, hanem négy részre oszlik.

Azért arra most nagyon figyeljetek, hogy a rezsicsökkentett gázmennyiségben (évi 1729 köbméter) benne maradjon a lakás, ez októberben 100, novemberben 200, decemberben 300 köbméter körüli havi fogyasztást jelent, ha egyedi gázórátok van.

Távfűtés esetén viszont nincs ilyen gond – legalábbis egyelőre.

2,
Ne csak az iskola közelében keress!

Az ország más szegletéből, vagy épp külföldről érkezve Budapestre – vagy valamelyik másik egyetemvárosba – hajlamosak a diákok a kényelmet választani és az egyetemtől mindössze pár lépésre lakást keresni. A jellemzően belvárosi, vagy ahhoz közeli felsőoktatási intézmények közelében azonban eleve ritka a jó albérlet (legfeljebb „kihalásos alapon”, felsőbb évesektől csuroghat le) ilyen.

Sőt, ha akad is efféle, akkor piszkosul drága! Persze nem kell a sulitól egy órányira költözni, de gondold végig, hogy például egy metró, villamos, vagy buszsávos buszvonal közelében lévő intézménytől közösségi járművel mi esik legfeljebb 20-30 percnyire.

Fontos, hogy hétköznap, csúcsforgalomban mérd az időt! Továbbá nem a távolság, hanem az időszükséglet a lényeg, így például HÉV vagy elővárosi vonat metén is keresgélhetsz, ha amúgy nem kell átszállnod, vagy legfeljebb egyszer.

Legtöbbször azonban még átszállás nélkül is garantálható, hogy 30-50 százalékkal olcsóbban találsz albérletet kissé távolabb a nyüzsgéstől. Persze nagyon figyelj a környékre, az adott ház lakóira, mert a nagyon olcsó bérlakásnak is megvannak a maga hátrányai, sőt, veszélyei is!

3,
Fizess többet a lakbérre, de spórolj még többet a rezsin!

Tízből kilenc bérlő – eddig legalábbis – kizárólag a havi bérleti díjat, esetleg még a kaució mértékét vette figyelembe, amikor lakást keresett. Ez a hozzáállás lassan változik, ahogy drágulnak a közüzemi díjak, ugyanakkor még mindig kevés fiatalnak esett le:

lehet, hogy egy új vagy újszerű lakás havi díja 10-20 ezer forinttal magasabb, ám egy modern otthon rezsiköltsége akár a harmada(!) is lehet egy régebb épültnek – derül ki – többek közt – a Cordia legfrissebb adataiból.

Oldalak: 1 2