Uni

Már lehet jelentkezni a 2024 februárjában induló felsőoktatási képzésekre

UNIside | 2023-10-16
Elkezdődött a keresztféléves felvételi eljárás, a 2024 februárjában induló felsőoktatási képzésekre 2023. november 15-ig lehet jelentkezni.

A ponthatárokat várhatóan 2024. január 23-án hirdetik ki. Az eljárás tudnivalói, szabályai és a meghirdetett képzések elérhetők a felvi.hu oldalon – olvasható az MTI közleményében.

 

Elsősorban mesterképzési szakokat hirdettek meg

A keresztféléves eljárásban a felsőoktatási intézmények elsősorban mesterképzési szakokat hirdettek meg, amelyekre – állami ösztöndíjas és önköltséges formára is – azok jelentkezhetnek, akik legkésőbb 2024 januárjában megszerzik a választott képzéshez szükséges felsőfokú végzettséget.

Azok számára, akik érettségivel rendelkeznek, kisebb számban és csak önköltséges finanszírozási formában hirdetnek meg alapképzést, osztatlan képzést és felsőoktatási szakképzést az egyetemek, főiskolák. Az elmúlt években a keresztféléves eljárásban a jelentkezők 75-85%-a mesterképzésre jelentkezett.

A mesterdiploma az igazi bizonyítéka annak, hogy valóban értünk a területünkhöz. (Fotó:123RF)

A 2024. februárban induló képzések meghirdetései két módon is elérhetők a felvi.hu-n. A képzési kínálat böngészhető az egyes felsőoktatási intézmények és karaik alapján, vagy kereshetők a konkrét képzések számos szűrési feltétel segítségével.

 

Felvételi eljárások, határidők és eljárási díjak

Az úgynevezett keresztféléves eljárásban a februárban induló képzésekre kizárólag a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi-rendszerben lehet jelentkezni. Ennek használatához regisztrálni kell az oldalon. A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2023. november 15-én 24.00 óráig rögzíteni és hitelesíteni is kell, amit legegyszerűbben Ügyfélkapuval lehet megtenni.

A februárban induló képzésekre vonatkozó keresztféléves felvételi eljárás tudnivalóit a megelőző év október közepén megjelenő Felsőoktatási felvételi tájékoztató tartalmazza, ekkor indul a jelentkezési időszak. A felvételi eljárásban díjmentesen három képzés megjelölésére van lehetőség. A további jelentkezési helyekért 2000-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetni.

A ponthatárok megállapítása a következő év január második felében (várhatóan január 23-án) történik – így a felvételt nyert új hallgatók februárban megkezdhetik felsőfokú tanulmányaikat.

A felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információk: a meghirdetett képzések, a határidők, az eljárási díj, illetve a pontszámítás részletes szabályai és módszerei a felvi.hu-n olvashatók.