Uni

Újabb egyetemen indul villamosmérnöki mesterképzés

Tar Gábor | 2023-01-19
Ipari igényre reagálva villamosmérnöki mesterképzést indít a Debreceni Egyetem 2023 szeptemberétől. Az új szakot a februárban induló keresztféléves képzések keretében is meghirdette az egyetem. Ezzel ötre nő azoknak a hazai egyetemeknek száma, ahol ilyen képzés elérhető.

A Debreceni Egyetem (DE) Műszaki Karának villamosmérnöki mesterképzésében három kar (a műszaki, a természettudományi és technológiai, valamint az informatikai kar) oktatói vesznek majd részt, így az egyetem tervei szerint a hallgatók komplexebb, az ipar elvárásainak még inkább megfelelő tudást szerezhetnek.

„A Debreceni Egyetem régi tartozása volt a régió vállalatai felé, hogy a villamosmérnöki alapképzést kiegészítve mesterképzést is indítson” – olvasható a képzés sikeres akkreditációját bejelentő egyetemi közleményben. A Természettudományi és Technológiai Kar három mérnöki alapszakja közül ugyanis eddig csak kettőhöz – biomérnök és vegyészmérnök – kapcsolódott mesterképzés.

Egyeztettek ipari partnerekkel

„Iparági igény hívta életre ezt a szakot. Régóta egyeztettünk az ipari partnerekkel, hogy milyen elvárásaik vannak egy mesterszintű diplomással szemben, és mi az a többlet, amit elvárnak egy alapszintű diplomáshoz képest. A mesterszak elindításával a régió iparát még jobb szakemberekkel tudjuk segíteni” – mondta Kun Ferenc, a DE Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) dékánja.

Ipari igényre reagálva indítják el a villamosmérnöki mesterképzést a Debreceni Egyetemen (Fotó: 123rf)

„Az Informatikai Kar a fejlődő regionális és helyi járműipar által igényelt informatikai szaktudást biztosítja a képzésben. Az IK elsősorban a hálózatokhoz kötődő, a különféle mérnöki fejlesztésekbe integrált operációs rendszerek, vezérlőszoftverek, hálózati eszközök programozásával kapcsolatos ismeretek átadását gondozza. Emellett az új képzés meghatározó pontja a mesterséges intelligencia mérnöki és ipari alkalmazása, hiszen ezen új technológiák nélkül ma már elképzelhetetlen a korszerű villamosmérnöki munka” – emelte ki Hajdu András, az Informatikai Kar dékánja.

Projektalapú képzés

A képzési program projektalapú lesz. „A cégeknél a munkatársak projekteken dolgoznak, ezt szeretnénk megvalósítani az egyetemi képzésben is. A hallgatók kis csoportokat alakítanak, és kapnak egy jelentősebb feladatot az ipari partnertől. Ezen dolgoznak a négy félév alatt. (…) A lényeg, hogy úgy működjenek, mint egy kis vállalkozás” – ismertette Battistig Gábor, a DE TTK Villamosmérnöki Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, a villamosmérnök mesterszak szakfelelőse.

Battistig Gábor hozzátette: a hallgatók 2-3 havonta beszámolót tartanak az addig elért eredményeikről, a team előrehaladását pedig az ipari partner értékeli. Mivel a legtöbb cég nagyon jó angol nyelvtudást vár el a belépő mérnököktől, lényeges, hogy a prezentációt is angolul adják elő. A képzés végén pedig mindenki megírja a szakdolgozatát a teamben végzett saját munkájából.

Négy hazai egyetemen már van ilyen képzés

A felvi.hu-n elérhető információk szerint az ország további négy egyetemén indul villamosmérnöki mesterszak a februárban kezdődő keresztféléves képzéseknél, illetve a 2023-as általános felvételi eljárásban is, amelyre február 15-ig lehet jelentkezni. Ezek az egyetemek:

  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • Miskolci Egyetem
  • Óbudai Egyetem
  • Széchenyi István Egyetem

Három új, hazai szinten egyedülállónak számító képzés is elindul Debrecenben

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a Debreceni Egyetem két olyan alapképzést is elindít 2023 szeptemberében, amelyeket eddig még nem hirdettek meg Magyarországon. Az egyik a kortárs könnyűzene szak, a másik pedig a precíziós mezőgazdasági mérnöki szak. Emellett Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen indul településvezető szakirányú továbbképzés 2023 szeptemberétől. A szakot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével szorosan együttműködve hirdette meg az egyetem.