Tudástár

Újabb stratégiai intézkedések a szakképzésben

Bodzás Szabolcs | 2023-02-06
A Szakképzési Innovációs Tanács tárgyalt Hankó Balázzsal, a felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkárral.

Finomhangolási lehetőségek

Hankó Balázs több témát is érintett a megbeszélésen.

A Szakképzési Innovációs Tanáccsal egyeztetett az intézményirányítási rendszerről, az oktatási- és képzési struktúráról. Emellett a szakképzési ösztöndíjakról és támogatásokról. Ezeken túl a szakirányú oktatás és a felnőttképzés, valamint a vizsgáztatás rendszerével kapcsolatos kérdések is szóba kerültek. Elmondható, hogy a rendszer finomhangolásának lehetőségeiről szólt elsősorban a megbeszélés.

Fotó: Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

Béremelés és célok

A Szakképzési Innovációs Tanács résztvevői tájékoztatást kaptak az aktuális ügyekről, tehát az oktatók megbecsülését jelentő 15 százalékos béremelésről is, erről is beszámolt Hankó Balázs.

A 2018-ban megalakult és 2020-an újjáalakult tanács célja, hogy rendszeres fórumot biztosítson az érdemi párbeszédhez a kormányzat és a szakképzési rendszer meghatározó szereplői között.

A Szakképzési Innovációs Tanács tagjai a kormányzati oldal mellett kamarák, nagyvállalatok érdekképviseleti szervek, oktatási szervezetek, intézményfenntartók és a tanulói képviseletek delegáltjai.

 

Már csak február 22-éig lehet jelentkezni szakképzésre

Ahogy arról korábban beszámoltunk, azok a nyolcadik osztályos diákok, akik inkább szakmát szeretnének szerezni, és emiatt szakképzésben folytatnák a tanulmányaikat, február 22-éig jelentkezhetnek.

A szakképzés esetében két iskolatípus közül választhatnak a diákok: technikum és szakképző iskola.

A technikum jellemzői, hogy bár ötéves képzés ahol csak a második év után kell konkrét szakmát választani érettségit és középvezetői szintű technikusi szakmát ad, ami előnyt jelenthet a későbbi felsőoktatási felvételizés idején.

Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a szakképzés rendkívül népszerű napjainkban a diákok között. 2022-ben a továbbtanuló diákokból tízből hat ezt a továbbtanulási formát választotta.

Egyértelműen elmondható tehát, hogy az érdeklődés növekszik a diákok körében a szakmák iránt.