Uni

Több mint 300 diák startup képzésben a Corvinuson

UNIside | 2022-10-10
Ez több mint háromszorosa a 2021-es résztvevők számának. Az előző tanévben csatlakozott először a Budapesti Corvinus Egyetem azon egyetemek sorába, amelyek meghirdették a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) portfóliójába tartozó Hungarian Startup University Programot (HSUP).

Mi a HSUP célja?

A HSUP Magyarország első egyetemi szintű, gyakorlatorientált startup képzése, amelynek célja, hogy a jövő generációi már az egyetem falai között megismerkedhessenek a vállalkozás világával, és elsajátíthassák a megoldásközpontú, innovatív gondolkodásmód alapjait. 

A két féléves program arra is felhívja a felsőoktatásban tanuló tehetséges fiatalok figyelmét, hogy az innovatív ötletek vállalkozássá fejlesztése olyan karrierlehetőség, amelyre sokan talán nem is gondolnak még ebben az életkorban.

Fotó: Budapesti Corvinus Egyetem / Facebook

 

Ki valósíthatja meg az ötletét?

Ebben a tanévben 321-en jelentkeztek a képzésbe, amely jóval magasabb az előző év jelentkezési számánál. A 2021/2022-es tanév félévében a HSUP tárgyat 95 hallgató vette fel alap- és mesterszakon. 

A második félévbe való bekerülés nem automatikus; aki a második félévben is felveheti a tárgyat, ösztöndíjat kap és ötletét is megvalósíthatja. A Corvinusos hallgatók tavaly 6 ötletet dolgoztak ki, sőt más egyetemek csapataihoz is csatlakoztak, így a 95-ből 54 ösztöndíjas hallgató vett aktívan részt a mentorálásban és fejlesztési munkákban. A projektötletek között volt profitorientált prototípus irányú fejlesztés, csakúgy, mint fenntarthatóságot és ökológiai lábnyomot csökkentő, szolgáltatást támogató ötlet is.

 

Mit nyerhetnek a résztvevő hallgatók?

A tárgy növekvő népszerűségének oka lehet, hogy a képzésben a hallgatók megmutathatják kreatív oldalukat, lehetőségük nyílik ötleteik megvalósítására, részt vehetnek a vállalkozói ökoszisztémában és tudatosan megalapozhatják kapcsolatrendszerüket, mindezek mellett már fiatalon találkozhatnak a vállalkozóvá válás lehetőségével és kihívásaival. 

Az NKFIH kezdeményezésére elindított hiánypótló képzés az ágazati szakértők szerint is hosszabb távon mindenképpen pozitív hatással lehet a hazai innovációs ökoszisztéma fejlődésére.