Debreceni innovációk a Nemzetközi Űrállomáson

Debreceni innovációk a Nemzetközi Űrállomáson


Szerző: Török Sára - 2025.12.23.

Az Axiom–4-küldetés résztvevőjeként Kapu Tibor, második magyar űrhajósként csaknem 22 napot töltött a világűrben. A Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) fedélzetére magával vitte a Debreceni Egyetem „űrnövényeit” is, valamint az intézmény kutatóival együttműködésben az agyi vérzésdinamikai kutatásokhoz kapcsolódó kísérleteket végzett.

A teljes cikk eredetileg az UNI in&out 2025 Innováció kiadványában jelent meg.

Az Axiom Mission 4 a legszélesebb tudományos portfólióval büszkélkedhetett az Axiom-küldetések sorában. A több mint hatvan kísérletben harmincegy ország vett részt,ezekből 25 tudományos vizsgálat kötődik a HUNOR Magyar Űrhajós Programhoz, közülük kettő a Debreceni Egyetem projektje volt. Az egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási Kara Veres Szilvia tudományos dékánhelyettes, illetve Fári Miklós professor emeritus által irányított Vitapric-programjának a legnagyobb kérdése az, hogy minimális víz felhasználása mellett hogyan lehet életet teremteni minél rövidebb idő alatt, minél komplexebb hasznosítással egy űrállomáson.

Űrretek, űrbúza és űrpaprika

Kapu Tibor az ISS fedélzetére ezer retek-, búza- és paprikamagot vitt magával, amelyek fele szelénben gazdag, „élettámogató” kezelésen esett át. A tudományos vizsgálatok során a növényeket mindössze 500–0,5 milliliter/darab víz felhasználásával nevelték. A szakemberek szerint ez a mennyiség elegendő a 7-8 naposan fogyasztható retekcsíráknak, továbbá a 2-3 hetes búzacsírából készülő búzafűlé alapanyagának.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Minden héten válogatott tartalmainkat kapod meg, hogy naprakész lehess oktatási, egyetemi, innovációs témákban.

Webshop: Uniside  Kiadvány vásárlás