A Dohányzásmentes Világnapon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgeti a kormányokat, hogy hagyják abba a dohánytermesztés támogatását, és a dohány helyett olyan, fenntarthatóbb növények termesztését ösztönözzék, amelyek milliókat táplálhatnának.
„A dohányzás évente 8 millió halálesetért felelős, ennek ellenére a kormányok világszerte milliókat költenek a dohányfarmok támogatására” – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. „Azzal, hogy a dohány helyett az élelmiszertermesztést választjuk, az egészséget helyezzük előtérbe, megőrizzük az ökoszisztémákat, és mindenki számára erősítjük az élelmezésbiztonságot.”
Világszerte több mint 300 millió ember szembesül napjainkban akut élelmiszerhiánnyal. Eközben több mint 120 országban összességében a 3 millió hektárt is meghaladja a dohánytermesztésre használt föld mérete. Még olyan országokban is dohány terem sok helyütt, ahol az emberek éheznek.
A WHO aktuális jelentése szerint a dohányipar egy ördögi csapdába ejti a gazdálkodókat. Eltúlozza a dohánytermesztés gazdasági előnyeit, miközben a dohány termesztése betegségeket okoz a gazdálkodóknak is. Emellett becslések szerint 1,3 millió gyermekmunkás dolgozik a dohányfarmokon, akik emiatt nem járnak iskolába.
A dohánytermesztés globális probléma. A hangsúly eddig Ázsián és Dél-Amerikán volt, de a legfrissebb adatok szerint a dohányipari cégek most már Afrikában terjeszkednek. (Fotó: 123rf)
„A gazdálkodók vegyi anyagoknak, dohányfüstnek és annyi nikotinnak vannak kitéve, ami krónikus tüdőbetegségeket és a nikotinmérgezést idéz elő” – mondta Ruediger Krech, a WHO egészségfejlesztési igazgatója.
A dohánytermesztés globális probléma. A hangsúly eddig Ázsián és Dél-Amerikán volt, de a legfrissebb adatok szerint a dohányipari cégek most már Afrikában terjeszkednek. 2005 óta közel 20 százalékkal nőtt a dohánytermő területek nagysága Afrikában.
A WHO, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet és a Világélelmezési Program támogatja a Dohánymentes Farmok kezdeményezést. Ez Kenyában és Zambiában több mint 5000 gazdálkodónak nyújt segítséget abban, hogy dohány helyett fenntartható élelmiszernövényeket termeszthessenek.
Azzal, hogy a dohány helyett az élelmiszertermesztést választjuk, előtérbe helyezzük az egészséget, megőrizzük az ökoszisztémákat és növeljük az élelmezésbiztonságot.