Tudástár

Világszerte 120 országban termesztenek dohányt élelmiszer helyett!

Haiman Éva | 2023-05-31
A dohány termesztése ellen emeli fel a hangját az idei dohányzásmentes világnapon az Egészségügyi Világszervezet. Az ok prózai: a dohányzás évente 8 millió ember haláláért felelős, több mint 300 millió ember nem jut megfelelő mennyiségű és/vagy minőségű táplálékhoz, miközben dohányt termesztenek 120-nál is több országban 3 milliót is meghaladó hektáron.

A Dohányzásmentes Világnapon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgeti a kormányokat, hogy hagyják abba a dohánytermesztés támogatását, és a dohány helyett olyan, fenntarthatóbb növények termesztését ösztönözzék, amelyek milliókat táplálhatnának.

„A dohányzás évente 8 millió halálesetért felelős, ennek ellenére a kormányok világszerte milliókat költenek a dohányfarmok támogatására” – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. „Azzal, hogy a dohány helyett az élelmiszertermesztést választjuk, az egészséget helyezzük előtérbe, megőrizzük az ökoszisztémákat, és mindenki számára erősítjük az élelmezésbiztonságot.”

Világszerte több mint 300 millió ember szembesül napjainkban akut élelmiszerhiánnyal. Eközben több mint 120 országban összességében a 3 millió hektárt is meghaladja a dohánytermesztésre használt föld mérete. Még olyan országokban is dohány terem sok helyütt, ahol az emberek éheznek.

 

A dohány ellentmondásossága

 

A WHO aktuális jelentése szerint a dohányipar egy ördögi csapdába ejti a gazdálkodókat. Eltúlozza a dohánytermesztés gazdasági előnyeit, miközben a dohány termesztése betegségeket okoz a gazdálkodóknak is. Emellett becslések szerint 1,3 millió gyermekmunkás dolgozik a dohányfarmokon, akik emiatt nem járnak iskolába.

A dohánytermesztés globális probléma. A hangsúly eddig Ázsián és Dél-Amerikán volt, de a legfrissebb adatok szerint a dohányipari cégek most már Afrikában terjeszkednek. (Fotó: 123rf)

„A gazdálkodók vegyi anyagoknak, dohányfüstnek és annyi nikotinnak vannak kitéve, ami krónikus tüdőbetegségeket és a nikotinmérgezést idéz elő” – mondta Ruediger Krech, a WHO egészségfejlesztési igazgatója.

A dohánytermesztés globális probléma. A hangsúly eddig Ázsián és Dél-Amerikán volt, de a legfrissebb adatok szerint a dohányipari cégek most már Afrikában terjeszkednek. 2005 óta közel 20 százalékkal nőtt a dohánytermő területek nagysága Afrikában.

A 3 legnagyobb dohánylevél-termelő (Kína, Brazília és India) a globális termelés több mint 55 százalékát adja. Ahogy szigorodnak a szabályozások a közepes és magas jövedelmű országokban, a dohánytársaságok egyre inkább az afrikai országokat veszik célba a dohánylevél-termelés fokozása érdekében.

A WHO, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet és a Világélelmezési Program támogatja a Dohánymentes Farmok kezdeményezést. Ez Kenyában és Zambiában több mint 5000 gazdálkodónak nyújt segítséget abban, hogy dohány helyett fenntartható élelmiszernövényeket termeszthessenek.

Azzal, hogy a dohány helyett az élelmiszertermesztést választjuk, előtérbe helyezzük az egészséget, megőrizzük az ökoszisztémákat és növeljük az élelmezésbiztonságot.

 

Tények a dohányzásról

 

  • A világon mintegy 1,3 milliárd ember dohányzik. Több mint 80 százalékuk alacsony és közepes jövedelmű országokban él.
  • 2020-ban a világ lakosságának 22,3 százaléka, a férfiak 36,7 százaléka és a nők 7,8 százaléka hódolt ennek a szenvedélynek.
  • A dohányzók 90 százaléka már 23 éves kora előtt függővé válik!
  • A „helyettesítő dohánytermékek” vagy „hevített dohánytermékek” (e-cigaretta, Elf Bar) egyre népszerűbbek a fiatal korosztály körében. Népszerűségét az okozza, hogy az e-ciginek „kütyü” jellege van: dizájnos külső, világító led, olyan, mint egy „okos cigaretta”.
  • A dohányzás évente több mint 8 millió ember halálát okozza. A 7 milliót is meghaladja azok száma, akik közvetlenül a dohányzás következményeként kialakuló betegségekben halnak meg. A passzív dohányzás áldozatainak száma is körülbelül 1,2 millió!