Free

Te is tegyél a bolygóért, ahol élsz! Itt a Föld napja

Haiman Éva | 2023-04-22
Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 33. magyar és az 53. világméretű Föld napja, amelynek kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése is. Cikkünkből kiderül, hogy éghajlati időutazáson vagyunk, és hogy nincs B-terv, hiába tartunk a Marsra, élni csak a Földön fogunk tudni.

A Föld napja alkalmából számos program vár. Közben ne feledd: a bolygóért, amelyen élsz, minden egyes nap tehetsz valamit.

Az utóbbi 30 évben felgyorsult az éghajlat radikális változása, ahogy azt az egyre gyakoribb extrém időjárási kilengések is jelzik. Az 1970-es évek óta megnégyszereződtek az éghajlati katasztrófák, számuk az évi 80-100 esetről 2017-re 400-ra emelkedett. A klímaváltozás csak tünet. Túlfogyasztásunk következménye – mutat rá a Föld Napja Alapítvány. 

Az 1990-ben alapított civil szervezet a Föld napja mozgalom elindítójának, Denis Hayes-nek a felhívására csatlakozott a nemzetközi Föld Napja Hálózathoz, és rendezte meg 1990. április 22-én Magyarországon az első Föld napját. A hazai előkészületekben Denis Hayes is részt vett.

 

Mennyire komoly a helyzet?

A Föld napja fő célja, hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat fenyegető veszélyekre, a környezetvédelem fontosságára. 

Az 1970-es évekbeli első Föld napja rendezvények óta életet adó bolygónkon a helyzet sajnos nem javult, sőt sokat romlott.

Sokkal komolyabb helyi és globális jogszabályaink, sőt vállalásaink is vannak ugyan, ami a környezetvédelmet illeti, mint amikor ez a mozgalom elindult. Mielőtt ugyanis az első Föld napját 1970 áprilisában megrendezték, a kaliforniai Santa Barbarában súlyos olajszennyezés történt. Az eset nyomán 20 millió amerikai – az Egyesült Államok akkori lakosságának 10 százaléka – tüntetett különböző városokban a levegő- és vízszennyezés ellen.

A bolygót érő negatív hatások mégis megszaporodtak és a Föld tönkretétele globálisan egyre aggasztóbb. Legyen szó a levegő, a vizek vagy az erdők állapotáról, vagy a biodiverzitás drámai beszűküléséről.

Az éghajlatváltozásról szóló Másfél fok blog szerzője egészen egyszerűen éghajlati időutazásnak nevezi a jelenlegi helyzetet. Mint írja: ha a jelenlegi kibocsátási trendek folytatódnak, akkor már a század közepére (!) a szárazföld egy részén, beleértve Európa egyes területeit, 

olyan éghajlat várható, amit több millió éve nem tapasztalt a bolygó, a mostani emberi civilizáció pedig soha.
 

Ez viszont azért nagyon durva, mert az ember számára a Föld az egyetlen hely, ahol élhet. Legalábbis Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a közelmúltban erről beszélt a Károli Szabadegyetemen. Azt mondta: 

amikor arról gondolkodunk, lehet-e más, életre alkalmas bolygó az univerzumban, akkor azt kell látni, hogy nincs B-terv, nincs másik bolygó, a Földet nem fogjuk tudni soha lecserélni, innen nincs hová elmenekülni.

Az lenne az ideális állapot, ha elég forrást tudnánk fordítani a saját technológiáink jó irányú fejlesztésére, hogy lehetőségünk legyen elmenni is, de erre nem kényszerből legyen szükség.

 

Minden egyes napon tehetsz azért, hogy életben tartsd a bolygót, ami otthont ad neked. (Fotó: 123rf)

 

Mit tehetsz te, és nem csak a Föld napján?

Nagyon sokat! De minimum azt, hogy tudatosan élsz, cselekszel. Ha rendszeresen teszel valami apróságot, tudatosan vásárolsz, közlekedsz és döntesz, máris tettél valamit a változásért – hívja fel a figyelmet a Föld Napja Alapítvány. 

Minden egyes napon tehetsz azért, hogy életben tartsd a bolygót, ami otthont ad neked. Használj például többször felhasználható szatyrokat, evőeszközöket, gyűjtsd szelektíven a szemetet, járt tömegközlekedéssel vagy rollerrel/kerékpárral. Íme 52 lépés és tipp, hogy az év minden napján környezettudatos lehess. 

 

Föld napja programok

A Föld napja alkalmából a „zöld hétvégén” Budapesten megnyitják a pesti alsó rakpartot a Lánchíd és az Erzsébet híd között a gyalogosok, biciklisek előtt, civil szervezetek pedig előadásokat tartanak.

Ha szeretsz kerékpározni, csatlakozz szombaton a bringás felvonuláshoz! Tekerj át a városon úgy, ahogy máskor nem lehet! Örömtekerés és demonstráció Budapesten.

A Jane Haining rakpartról eltűnnek a szalagkorlátok, kísérleti jelleggel megbontják a kockaköveket és növényekkel ültetik be. Utcabútorokat, pihenőhelyeket helyeznek ki. Az így kialakuló közvetlen Duna-parti területet a hétköznapi autóforgalom ideje alatt is sétányként lehet használni. Közben a 2-es villamos alatt található viadukt megnyílik a sétálók számára.

A Föld napja alkalmából megrendezett Föld Fesztiválon a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Miskolci Állatkert is változatos programokkal várja az érdeklődőket. 

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje szombaton tartja a Föld Napjához kapcsolódó családi napját.

Pécsett a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Program, a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. Számú Általános Iskolája részvételével rendezik meg a Föld napját a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága szervezésében szombaton. A helyszín ezúttal is a Tettye tér.