Uni

Szakképzésből idén jóval többen jelentkeztek felsőoktatásba

UNIside | 2023-03-16
Tavalyhoz képest idén 74 százalékkal többen jelentkeztek szakképzésből a felsőoktatásba. A szakképzésből történő továbbtanulást segíti, hogy a szakmai vizsga emelt szintű érettséginek számít. Továbbá szakirányú továbbtanulás esetén a szakképzési tanulmányok beszámításával lerövidülhet a képzési idő.
74 százalékkal nőtt a szakképzésből a felsőoktatásba továbbtanulók száma a tavalyi adathoz képest

– emelte ki a felsőoktatásért felelős államtitkár az idei felvételi eljárás eredményeinek értékelésekor.

Hankó Balázs egyben azt is kihangsúlyozta, hogy ezzel teljesült a felsőoktatási felvételi megújításának az a célja, hogy többen érkezzenek az egyetemekre a szakképzésből.

 

Idén 126 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

A szakképzésből a felsőoktatásba továbbtanulók számának 2022-es adathoz mért jelentős emelkedése nagyban túlszárnyalja azt az értéket is, amivel tavalyhoz képest összességében emelkedett az egyetemekre, főiskolákra felvételizők száma.

Idén ugyanis mintegy 126 ezren jelentkeztek felsőoktatásba a tavalyi 99 ezerhez képest, ami 27 százalékos növekedést jelent. Ezzel idén volt a legmagasabb a felsőoktatásba jelentkezők száma az elmúlt 12 évben.

 

A szakmai vizsga emelt szintű érettséginek számít

A szakképzésből a felsőoktatásba történő továbbtanulást megkönnyíti, hogy a szakképzésben tett szakmai vizsga emelt szintű érettséginek számít. Emellett szakirányú továbbtanulás esetén a felsőoktatásban beszámítják a szakképzésben megszerzett tapasztalatot, így lerövidülhet a képzési idő.

A technikumok és a szakképző intézmények egyre népszerűbbek az általános iskolából kikerülők körében (Fotó: 123rf)

A szakképzés 2019-ben kezdődött átalakításnak köszönhetően a technikumok és a szakképző intézmények egyre népszerűbbé váltak.

Ma már a 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben, és a jelentkezők száma folyamatosan emelkedik

– olvasható a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében.

Vannak olyan szakképző intézmények, ahová tavaly tízszeres volt a túljelentkezés.

 

Felvételi többletpontok szakképesítésért, szakképzettségért

Az idei felvételin még alkalmazzák a többletpontok rendszerét, amelyet jövőre az intézményi pontok váltanak fel. Idén szakképesítésért vagy szakképzettségért 32 többletpont adható. Az alábbi dokumentumok egyikére van ehhez szükség:

  • szakképesítést igazoló OKJ-bizonyítvány,
  • szakgimnáziumban oktatható szakképesítést igazoló bizonyítvány,
  • középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél.

Továbbá a 32 többletpont a felvételi tájékoztató 6. sz. táblázata szerinti szakon történő továbbtanulás esetén adható. Ez akkor lehetséges, ha a szakmai vizsga alapján érettségi pontot nem számítottak.

2024-től a többletpontokat felváltják az intézményi pontok. Vagyis az alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén a felvételin szerezhető 500 pontból 100 pont esetében az egyetemek maguk dönthetik el, mire adnak plusz pontokat a diákoknak. Szakképzésért intézményi pontot azonban továbbra is adhatnak az egyes egyetemek.