Free

Így játék a matektanulás: új társasjátékok, amelyek okosítanak – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-10-15
Két új társasjáték fog segíteni mostantól az iskolásoknak, hogy jobban elsajátíthassák a matematikai gondolkodás alapjait. A Pécsi Tudományegyetem saját fejlesztésű társasjátékai segítik a tanulást, mégis szórakozást is nyújtanak a gyerekeknek. Ismerd meg a "Ki jut a várba?" és az "Erdők játéka" társasokat a PTE videójában!

Sok gyerek számára okoz nehézséget, hogy a lényegét megértsék a matematikának. Így a nehezebb feladatok, amelyek erre a gondolkodásmódra épülnek, sokkal nagyobb kihívást jelentenek. Nem úgy, mint azon társaik számára, akik már megértették az alapokat. Szinte minden tantárgynál elengedhetetlen a biztos alapok elsajátítása, de matek esetében ez fokozottan igaz, hiszen szervesen egymásra épülnek a feladatok. A tanulási nehézségekben pedig egy játék nagy segítségükre lehet.

A logikai készségek fejlesztésére hozott létre két társasjátékot is a Pécsi Tudományegyetem, amelyekkel bárki megszeretheti a matematikát. Dr. Klein Sándor pszichológus, matematika-pedagógus mesélte el, miben is rejlik a két játék oktató hatása, hogyan jutnak szinte észrevétlenül egy olyan gondolkodási képesség birtokába a gyerekek, amit a hétköznapokban is tudnak használni. 

YouTube

Továbbá dr. Szécsi Gábor a PTE dékánja elmondta, hogy Dienes Zoltán, a matematikaoktatás zseniéről kapta a kutatási program a nevét, hiszen az ő módszerein alapszik a társasjátékok fejlesztése.

“Matematikát csak úgy oktathatunk, ha a reformpedagógia eredményeit beépítjük az ilyen oktatási programokba.”

A Dienes módszeren alapuló játékokból a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (KPVK) és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal együttműködésének eredményeként szeptemberben 50 iskolába, összesen 1000 darabot juttatnak el térítésmentesen, valamint a KPVK 50 pedagógusának biztosítanak továbbképzést szintén ingyenesen.

A „Ki jut a várba?” és az „Erdők játéka” című társasjátékok a játékboltok polcaira is felkerülnek, így bárki számára elérhetőek lesznek. Ha kíváncsi vagy, milyen lett a két új magyar játék, akkor a Pécsi Tudományegyetem videójában jobban megismerheted őket.