Uni

Fedezd fel az évszázados kari életet: 100 éves a pécsi jogászképzés – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-09-28
“50 éves jegyzet hallgatói kommentárokkal, írógépek, régi leckekönyvek, 100 éves diploma” és minden, ami a pécsi jogi képzéshez kötődik, az megtalálható a Pécsi Tudományegyetem kiállításán.

Pécsen a jogi felsőoktatás már az 1367-es évben alapított első magyar egyetemhez is köthető, azonban a Pécsi Tudományegyetem nem ennek a középkori egyetemnek, hanem az 1912-ben alapított pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetemnek az utódja. A pécsi szakokon az oktatás pedig száz esztendővel ezelőtt kezdődött meg és azóta is töretlenül folytatódik.

Forrás: YouTube

Az egy évszázados képzésről kiállítás nyílt a PTE jogi karán

Az évtizedekkel ezelőtti kari életet, egykori neves professzorokat, hallgatókat, az universitas világát idézi vissza az .„Elődeink nyomán. A Jogi Kar 100 éve Pécsett” című kiállítás. Az évszázados kari életbe bepillantást engedő gyűjteményt a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályának munkatársai állították össze. A kiállítás anyagához többen kölcsönöztek az egykori professzorokhoz, hallgatókhoz köthető tárgyakat, fényképeket, dokumentumokat. Külön köszönet illeti Tamási Balázst, aki nagyapja, Holub József egykori professzor hagyatékának legértékesebb darabjait bocsátotta rendelkezésre.

A Pécsi Tudományegyetem videójában dr. Fábián Adrián, az állam és jogtudományi kar dékánja mesél a kiállításról.