Free

Fogyatékossággal élő emberek világnapja: Te hogyan segítesz?

Magyar Krisztina | 2022-12-03
1992-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) december 3-át a fogyatékossággal élő emberek világnapjává nyilvánította. Bár sok szervezet próbál könnyíteni a helyzetükön, sajnos társadalmi szinten nem minden esetben teljesül, hogy ők is egyenjogúnak érezhessék magukat az életben. Gondolatébresztő azoknak, akik nem közvetlen közelről tapasztalják meg az effajta nehézségeket.

Fogyatékossággal élő személynek számít minden olyan ember, aki „hosszan tartó fizikai, értelmi, szellemi vagy érzékszervi károsodással él, amely számos egyéb akadállyal együtt korlátozhatja teljes, hatékony és másokkal egyenlő társadalmi szerepvállalását”.

 

Világnap értük, de milyen céllal?

 

Az ENSZ december 3-ai világnappá nyilvánításának hátterében az a szándék állt, hogy a különböző akadállyal élő személyek jogait és jólétét javítsa. Illetve felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. A világnap elődje 1981-’92 között a szeptember 18-án tartott rokkantak napja volt, azonban a rokkant kifejezés ma már politikailag inkorrektnek számít. 

 

Esélyegyenlőség: létezik egyáltalán?

 

Az Európai Unióban körülbelül 87 millió embernek van valamilyen fogyatékossága. A nagy szám mellett szomorú látni, hogy sokaknak közülük nincsenek ugyanolyan esélyei az életben.

Csupán 50 százalékuk rendelkezik munkahellyel, és 28,4 százalékuk van kitéve a szegénység és társadalmi kirekesztés problémájának.

Továbbá csak 29,4 százalékuk szerez felsőfokú végzettséget és több mint 50 százalékuk érzi magát hátrányosan megkülönböztetve. 

Fotó: 123RF

Tehetség másként

 

Létezik egy lánycsapat, akik óriási lelkesedéssel és hatalmas szívvel készítenek kézműves termékeket, ékszereket, nyakláncokat, könyvjelzőket és kulcstartókat. A lányok főként látássérült alkotóként tevékenykednek, de az oldalukon mindegyikőjükről olvashatunk részletesebben is. Mottójuk: “Fogyik vagyunk, de nem ügyifogyik”. Aki kedvet érez, nézze meg, miket csinálnak és vásároljon tőlük, gyönyörű termékeik vannak!

 

Karácsonyi adomány az esélyegyenlőség jegyében

 

Vannak helyek, ahol kiemelt figyelmet szánnak a fogyatékossággal élőkre, Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága például karácsonyi összeggel is támogatja őket, a honlapjukon közzétett információk szerint egyszeri, azonos összegű karácsonyi támogatást nyújtanak minden fogyatékossággal élő személy részére.

 

Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen

 

Van egy varázslatos hely Budapesten, a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem, amely a főváros első, fogyatékossággal élő személyek által alapított vendéglátó egysége. A csapat filozófiája, hogy “Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen.”

Itt kerekesszékes, látás-, hallássérült, autizmussal élő és értelmileg akadályozott fiatalok készítik el és szolgálják fel az ételeket a vendégeknek,

továbbá programokat is szerveznek. A hely természetesen akadálymentes és rendkívül barátságos, bárki betérhet, aki úgy érzi, hogy különleges kávézót szeretne kipróbálni. 

Érdemes kinyitni a szemünket és a szívünket, hasonló szemlélettel mi is sokat segíthetünk, különösen a karácsonyi időszakban!