Free

Ők 36-an képviselik Magyarországot a Téli Egyetemi Világjátékokon

Haiman Éva | 2023-01-08
Öt sportágban összesen 36 magyar versenyző vesz részt a január 12-én az amerikai Lake Placidben kezdődő Téli Egyetemi Világjátékokon. A versenyeiket követheted az Instán is. A sportolók tizenkét egyetemet képviselnek, a legtöbben a TF-en tanulnak, de ezen a gyönyörű helyszínen lesz magyar induló a Debreceni Egyetemről, a BCE-ről, a BME-ről, illetve a BGE-ről is. Nézzük a neveket!

Négy év után ismét megrendezik a Téli Egyetemi Világjátékokat, miután a 2021-es esemény a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A helyszín az 1932-es és az 1980-as téli olimpiákat is vendégül látó, New York állambeli, festői elhelyezkedésű Lake Placid lesz.

 

A „legnagyobb” az idei Téli Egyetemi Világjátékok

 

A január 12–22 között megrendezendő Téli Egyetemi Világjátékok történetében a 2023-as lesz a legnagyobb. A tizenegy napos multisporteseményen várhatóan több mint 50 nemzet mintegy 600 egyetemének 1500 sportolója 12 sportág 86 versenyszámában küzd az érmekért.

A helyszín az 1932-es és az 1980-as téli olimpiákat is vendégül látó, New York állambeli Lake Placid lesz. (Fotó: FISU.com)

Így minden idők legnagyobb ilyen jellegű sporteseménye lesz a mostani. Magyar szempontból is kiemelkedő ez az univerziádé, hiszen – ahogy azt Mocsai Lajos, a MEFS elnöke is kiemelte az Év Egyetemi Sportolója Gálán – minden idők legnagyobb létszámú magyar küldöttsége vesz részt a játékokon.

 

Az Unisport.hu tájékoztatása szerint öt sportágban szurkolhatunk majd magyar versenyzőknek, akik tizenkét egyetemről érkeztek. A legtöbben a TF-en tanulnak (13), öt sportolót ad a Debreceni Egyetem, négyet a BCE, míg 3-3 versenyző a BME-ről, illetve a BGE-ről érkezik. 

 

Nem hazai felsőoktatási intézményben tanulnak műkorcsolyázóink: a férfiak mezőnyében induló Berei Mózes József a New York University hallgatója, ahogy a jégtánc-páros férfi tagja, Fourati Ilias is. Hozmann Szonja (University of Innsbruck) személyében olimpikon is van a magyar csapatban: a pjongcsangi játékokon szereplő síelő mind a négy alpesi számban elindul majd Lake Placidben.

 

A Téli Egyetemi Világjátékok magyar indulói:

Alpesi sí:

 • Tausz András Ádám (BME) – lesiklás, óriás-műlesiklás, Super G, kombinált
 • Nagy Bence (BCE) – lesiklás, óriás-műlesiklás
 • Junia Brigitta Magdolna (TF) – lesiklás, óriás-műlesiklás
 • Majtényi Hanna (TF) – lesiklás, óriás-műlesiklás, Super G, kombinált
 • Hozmann Szonja Katalin (University of Innsbruck) – lesiklás, óriás-műlesiklás, Super G, kombinált

Műkorcsolya:

 • Berei Mózes József (New York University) – férfi egyéni
 • Fourati Ilias (New York University) – jégtánc
 • Hancock Lucy Joanna (Westchester Community College) – jégtánc

Gyorskorcsolya:

 • Füzesy Ilka (BGE) – 500 m, 1000 m, 1500 m
 • Mercs Abigél (BME) – 500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, tömegrajt
 • Bejczi Botond (DE) – 500 m, 1000 m, 1500 m, 5000 m, tömegrajt
 • Bödei Bálint (DE) – 500 m, 1000 m, 1500 m, 5000 m, tömegrajt
 • Rövidpályás gyorskorcsolya:
 • Bontovics Balázs (BGE) – 500 m, 1000 m, 1500 m

Jégkorong:

Farkas Botond (BGE), Pecsét Bálint (BME), Galántai Richárd Dániel (BCE), Sági Máté Péter (BCE), Tóth Péter Norbert (BCE), Praták Dávid (EKKE), Ádám Zsolt (TF), Alapi Márton (TF), Banga Nándor Vilmos (TF), Csiszer Ádám (TF), Erdély Botond (TF), Kovács Sebestyén (TF), Nádor Kristóf Antal (TF), Nagy Ákos (TF), Szabó Péter (TF), Tóth Károly Balázs (TF), Vincze Gergő (TF), Sánta William Dániel (ÓE), Komáromy Botond (SE), Bogesic Vedran (DE), Kókai Máté (DE), Molnár Gergő László (DE), Pinczés Olivér (University of Zurich)

A Világjátékok eseményei több platformon követhetők

A 11 napos sportrendezvényhez ingyenes zenei fesztivál is csatlakozik, a Main Streeten, egyedülálló téli fesztiválélményt garantálva a résztvevőknek. 

 

A Téli Egyetemi Világjátékok honlapján már most számos információ érhető el

és a játékok Instagram-oldalát is érdemes követni. Regisztráció után pedig a FISU TV-n követhetők lesznek majd a Lake Placidben zajló események, addig is egy kis ízelítő a legutóbbi, 2019-es, krasznojarszki téli univerziádéról.