Uni

Az innováció alapja a kutatás – Pécs a JVSZ fókuszában

Halaska Gábor | 2023-11-10
Pécs, illetve a Pécsi Tudományegyetem (PTE) innovációs lehetőségei és vállalati együttműködései témában Dr. Jakab Ferenc, az egyetem innovációs rektorhelyettese és Hornicz Bernadett, a Karma Pécsi Kesztyű cégtulajdonosa tartotta meg előadását a JVSZ Üzleti Szövetség november 6-ai, pécsi eseményén.

Pécs, illetve a Pécsi Tudományegyetem (PTE) innovációs lehetőségei és vállalati együttműködései témában Dr. Jakab Ferenc, az egyetem innovációs rektorhelyettese és Hornicz Bernadett, a Karma Pécsi Kesztyű cégtulajdonosa tartotta meg előadását a JVSZ Üzleti Szövetség november 6-ai, pécsi eseményén. Itt számos meghatározó politikus is előadást tartott, többek közt Dr. György László, a Tanítsunk Magyarországért program kormánybiztosa, aki a kezdeményezés innovációs ökoszisztémában betöltött szerepéről tartott előadást.

A JVSZ Üzleti Szövetség november 6-án megrendezett pécsi Country Ride eseményén számos fontos témáról szó esett, e cikkünkben azonban igyekszünk az oktatási, illetve felsőoktatási témákra fókuszálni.

A PTE, azaz a Pécsi Tudományegyetem innovációs lehetőségei és vállalati együttműködései témában Dr. Jakab Ferenc, az egyetem innovációs rektorhelyettese beszélt, őt követte Hornicz Bernadett, a Karma Pécsi Kesztyű cégtulajdonosa.

Pécs, illete a PTE az orvostudományok terén dominál

Jakab Ferenc kiemelte, hogy az innovációnak mindig a kutatás jelenti az alapját, és a cél az egyetemen megvalósuló innovációs hub erősítése. Nem titok, hogy a PTE az orvostudományok terén dominál, így az ezen a területen jelenlévő együttműködésből is számos példa említhető. Ezek közül az egyik a három generáció óta működő Karma Pécsi Kesztyűvel közösen megalkotott antibakteriális bőr kifejlesztése, amelyről a vállalat tulajdonosa osztotta meg gondolatait.

Az okos munkajogi ökoszisztéma mint a hazai kkv-szektor munkafolyamatainak digitális transzformációját segítő kezdeményezés témájában Dr. Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem Munkajogi és Társadalombiztosítási Jogi tanszékének egyetemi docense, valamint Kézdi Katalin, a Wolters Kluwer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója tartották meg a közös projektjüket bemutató előadásukat. A közösen fejlesztett „okos révkalauzplatform” célja a munkáltatók és a munkavállalók számára egyaránt hasznosítható digitális munkajogi ökoszisztéma kialakítása, amely a foglalkoztatással, a munka- és a versenyjoggal összefüggő jogkérdések megoldását segíti elő.

Amennyiben a teljes tudósítás érdekel, látogass el a Makronom.eu oldalra:

Fontos a lemorzsolódás csökkentése is

A „Tanítsunk Magyarországért program innovációs ökoszisztémában betöltött szerepe” címmel tartotta meg előadását Dr. György László kormánybiztos. A 2018-ban létrejött program célja, hogy a kistelepüléseken, félperiférián és periférián élő általános iskolás gyermekek számára – akiknek az 54 százaléka lemorzsolódik a középiskolai tanulmányai során – lehetőséget biztosítson a világban való boldogulásra. A kormánybiztos kiemelte:

a projekt célja, hogy 2030-ra minden mai általános iskolás gyermeknek legyen legalább szakmája, vagy tanuljon tovább. Az 1148 egyetemista mentor közreműködésével megvalósuló program mára 17 egyetemmel, 111 általános iskolával több mint 4723 mentoráltat fed le.

A projektben most azon is dolgoznak, hogy a már a vállalati szférát is maga mellett tudó program további helyi és regionális vállalkozásokkal tudjon kiegészülni annak érdekében, hogy a magyar gazdaság hosszú távon is fenntartható legyen, a társadalmi és demográfiai problémákat leküzdve.

A programot Dr. Prohászka Balázs, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető igazgatóhelyettesének – egyben a JVSZ régiós nagykövetének – a beszéde zárta. A JVSZ Country Ride eseménysorozat szakmai partnere és támogatója a Volkswagen, így a második állomás helyszínét a pécsi márkakereskedésük, az Autócity Zrt. biztosította.

Érdemes tudni, hogy a rendezvénysorozat tovább folytatódik. A következő állomást, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyét lefedve, Kecskeméten rendezik, november 23-án. A rendezvény fókusztémái a kkv-kat érintő ESG-szabályozások legfontosabb kérdései, az aktuális energetikai kihívások és az energiahatékonyság legfrissebb trendjei lesznek. Az esemény nyitó előadója Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Miről volt még szó a Pécs és környékére fókuszáló eseményen?

„A kormány Dél-Magyarországra irányítja a beruházásösztönzés stratégiai fókuszát” – hangzott el a JVSZ Üzleti Szövetség november 6-án megrendezett pécsi Country Ride eseményén. Ugyanis a JVSZ Country Ride sorozatának második, pécsi állomásának nyitó előadását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tartotta.

Kiderült, hogy a térségben 2010 és 2022 között az ipari termelés 280 milliárdról 960 milliárd forintra emelkedett, a munkanélküliség pedig 13-ról 4 százalékra esett, és a jövőben a beruházások megvalósulásával egy új szinten folytatódhat a fejlődés.

Jákli Gergely, a Paks II. elnök-vezérigazgatója az atomenergia szükségességét emelte ki, amelynek a fejlesztése nélkül hazánk energiabiztonsága nem lesz kivitelezhető. Az innovációs témában felszólalók kiemelték, hogy a tudomány elengedhetetlen a fejlődéshez, ezért kulcsfontosságú a helyi vállalkozások sikerében a Pécsi Tudományegyetemmel való együttműködés.

„A JVSZ és a kormány közötti együttműködés arra épül, hogy a magyar vállalatok számára a lehető legtöbb lehetőséget tudjuk felmutatni. Részünkről erre az együttműködésre a jövőben is számíthatnak.”

– hangsúlyozta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, JVSZ Country Ride eseménysorozatán, fotó: Makronóm Intézet

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, JVSZ Country Ride eseménysorozatán, fotó: JVSZ

Mit tesz a JVSZ vidéken?

A hazai és külföldi kis-, közép- és nagyvállalatokat tömörítő Joint Venture Szövetség közel 4 évtizede segíti tagvállalatainak magyarországi működését. A szövetség kiemelt feladata, hogy támogassa tagvállalatai gazdasági életben betöltött fontos szerepét, és aktív érdekképviseleti tevékenységet lásson el, szoros együttműködésben a mindenkori kormányzattal. A folyamatos és lendületes fejlődés mellett a JVSZ egyedisége abban rejlik, hogy több mint 100 aktív felső vezető vesz részt a szervezet szakmai munkájában.

A JVSZ az évek során sikeresen alkalmazkodott a megváltozott környezet kihívásaihoz, napjainkra Magyarország egyik legrelevánsabb üzleti szövetségévé, a mindenkori gazdaságpolitikai döntéshozás fontos tanácsadói és véleményezési partnerévé vált. A szervezet 10 szakmai fóruma, minden fontos gazdasági területet lefedve, aktívan dolgozik a hazánkban működő vállalatok versenyképességének növeléséért, a területért felelős minisztériumokkal karöltve.

Fontos törekvésük a vidéki telephelyet fenntartó cégek aktív bevonása. Kilenc állomással rendezik meg Country Ride eseménysorozatukat, régiós nagyvárosokban, a programot az adott régió számára releváns témák köré építve. A pécsi volt a második állomás, amely lehetőséget adott a tudásmegosztásra és a kapcsolatépítésre Baranya, Somogy és Tolna vármegye vállalatai számára.

fotók: JVSZ