Tudástár

Holokauszt emléknap: így emlékezhetünk

Kőszegi Anna | 2023-01-27
Január 27-én van a holokauszt nemzetközi emléknapja. Az emlékezés legnemesebb és legegyszerűbb módja, ha továbbra is beszélünk és tanulunk róla, mi történt a II. világháború idején.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává. 1945-ben ezen a napon szabadították fel az auschwitz-birkenaui haláltábort, amely a II. világháború legnagyobb megsemmisítő tábora volt. A helység, amely egykor nem volt több, mint egy egyszerű lengyel városka, mára az emberiség legnagyobb bűncselekményének jelképe lett. Elsőként az 1. Ukrán Front katonái érkeztek a helyszínre, és olyasmit találtak, amely minden bizonnyal egy életre beleégett az emlékezetükbe. A holokauszt 6 millió zsidó és 5 millió nem zsidó áldozata közül csak ebben az egy táborban 1 millió ember lelte halálát.

holokauszt

A holokauszt 6 millió zsidó és 5 millió nem zsidó áldozata közül csak ebben az egy táborban 1 millió ember lelte halálát. (Fotó: Wikimedia.org)

Tudj meg többet és emlékezz

Minden ENSZ tagállamnak kötelessége oktatási programok fenntartása annak érdekben, hogy a tragédia emléke fennmaradjon a következő generációkban is, és elkerülhessük, hogy a történelem megismételje önmagát. A tanulás és a múltbéli eseményekről való ismeretgyűjtés valóban az emlékezés egyik legméltóbb módja. Ha szeretnél egy érdekes kiállítás meglátogatásán keresztül többet megtudni a holokauszt magyarországi eseményeiről, ajánljuk a páva utcai Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítását. A Jogfosztástól a népírtásig című tárlat mutatja be hétköznapi tárgyakon, fotókon és személyes, családi történeteken keresztül azt a folyamatot, amely során a magyar zsidó és roma származású állampolgárok fokozatosan megfoszttattak jogaiktól, javaiktól, szabadságuktól és végül sokan az életüktől is.

Ha inkább online kiállításra szeretnél ellátogatni, akkor mindenképp ajánlott meglátogatni a Yad Vashem Intézet honlapját, ahol egyedülálló anyagok hatalmas tárházát találhatjuk a témában. A Yad Vashem Intézetet 1953-ban alapították azzal a céllal, hogy a holokauszt kutatásának, oktatásának és forrásgyűjtésnek nemzetközi központja legyen. Jeruzsálemi kiállításukat meglátogatni kihagyhatatlan állomás, ha arra járunk, de szerencsénkre online is elérhető gyűjteményük jelentős része. A honlapra ellátogatva a tanulni vágyók áttekinthetik a fotóarchívumot, amelyben kereshetnek település és tárgy szerint is. Így akár saját lakhelyünk történelmébe is bepillanthatunk. Az online elérhető források legérdekesebbjei azon videós beszámolók, amelyek túlélőktől és az üldözötteket segítő embermentőktől származnak.

Érettségire készülsz? Jó, ha ezt tudod…

A holokauszt témája része az érettségi követelményeknek is. A tankönyvi anyag megtanulása mellett emiatt is érdemes az említett kiállításokra ellátogatni. A tágabb összefüggések, tények sokkal jobban megérthetőek, megjegyezhetőek, ha nem egyszerűen bemagolod őket, hanem személyes történeteken keresztül mélyebben átéled a korszak eseményeit.

Érdemes jobban elmerülni a holokauszt történetében, hiszen ez az érettségi tétel meglehetősen összetett. Részét képezi a fajelmélet, az élettér-elmélet, vagyis az olyan eszmék, amelyek évtizedek alatt úgy elhatalmasodtak, hogy történelmünk legnagyobb tragédiájához vezettek. Szintén fontos tudnivaló az érettségire a zsidótörvények megjelenése és tartalma, hiszen ezek jelentették a népirtás előszobáját. Végül a nácik által végső megoldásnak nevezett deportálás és haláltáborok is ehhez a tételhez tartoznak.

További emléknapok

  • Magyarországon 2001. április 16-a óta a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, mivel ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján.
  • A roma holokauszt emléknapja augusztus 2-a. Ezen a napon végezték ki az auschwitz-birkenaui cigánytábor utolsó 3000 lakóját, a fogvatartottak egész éjszakán át tartó ellenállása után. A Cigány Világszövetség 1972-es kongresszusán nyilvánította nemzetközi emléknapnak ezt a napot.