Free

Esküvő vagy kabaré: Amikor a határok elmosódnak

Magyar Krisztina | 2023-06-24
Akár egy unokatesó nagy családi lagzija, akár az első haver, akinek bekötik a fejét, a lényeg ugyanaz: fergeteges buli ígérkezik, amit mindenki nagyon vár. Csak ne lenne annyi felesleges, írott és íratlan szabály, ami lerombolja az egészet. Ismerősen hangzik, nem igaz? Eloszlatjuk az esküvőkkel kapcsolatos kételyeket!

Egy frigy kapcsán mindig nagy a felhajtás, ilyenkor ugyanis a rokonok és a barátok is érzik, hogy fontos nap közeledik. A túlzásba vitt etikett ma már teljesen felesleges, főleg akkor ha konzervatív szüleink próbálják ránk erőltetni a lehetetlent -minden tekintetben. Nem árt azonban néhány alapszabályt akkor is betartani, ha lazább szemléletű és kötetlennek ígérkező esküvőre vagyunk hivatalosak.

 

„Légy ott”, de ne úgy!

Meg kell jelenni, ez alap. Akár más programokat is háttérbe szorítva. Ezzel tiszteljük meg a leginkább az ifjú párt. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy ez az ő napjuk, tehát még véletlenül se lopjuk el a show-t. 

Nagyon kínos tud lenni, mikor a férfiak a saját hangerejük felcsavarásával hívják fel magukra a figyelmet és az is, amikor valamelyik koszorúslány magassarkúban küzd az életéért a mosdóban.

Nem szükséges továbbá orrvérzésig erőltetni a híres Limbó-hintó táncot sem, ha az ember lánya rövid szoknyát vesz fel. Az eljegyzéseket, terhességeket és egyéb bejelentenivalókat sem helyénvaló erre a napra időzíteni. 

Elég csak fordított esetben elképzelni, hogy mi mit szólnánk, ha az esküvőnk napján valamelyik meghívott beletrollkodna a programba. (Fotó: 123RF)

 

Mit vegyek fel?

A legfontosabb kérdés. Egy ilyen nemes alkalommal rendjén van, hogy kiöltüzünk, de nem mindegy, hogyan. A megfelelő irány a diszkrét, szolid elegancia. Ha nem értünk egyet ezzel, akkor sem ez a nap a megfelelő rá, hogy ennek hangot adjunk. Az öltözködési lista inkább egy tiltólista, mint dress code, de az alábbiakat mindenkinek illik betartania:

  • Fehéret ne: ez evidens.
  • Törtfehéret se: igen, ez is lehet a menyasszony színe.
  • Tilos a piros: ez a menyecske ruha színe. Ma már sok menyasszony választ más színű menyecske ruhát éjfélkor, mint a piros, de a jelkép megmaradt. 
  • Crop top: inkább offos, de azért lehet ízléses is. Bár hasfal, mint az új dekoltázs lassan 10 éve hódít, mégsem szokványos egy lagzin. Ha ragaszkodunk hozzá, akkor érdemes olyan darabot választani, amiből inkább csak a rekeszizom rész mutatkozik meg. Egy magas fazonú nadrágkosztümmel, vagy magasra nyúló, hosszú szoknyával igazán óvatos és sikkes megjelenést adhat, feltéve, ha blézert is veszünk fölé. Fontos azonban, hogy ha ilyen darabot választunk, akkor más ne legyen hangsúlyos: se dekoltázs, se a lábak. A cross top esetében a “kevesebb több” az irányadó.
  • Férfiaknál ugyanez lép életbe a nyakkendő esetében is: nem kötelező, de azért szokás. Ha a vőlegény megszabadul tőle, akkor a többiek is levehetik. Ha valamelyik vendég nyakkendő nélkül szeretne érkezni, akkor figyeljen rá, hogy az ing ettől még be legyen tűrve és be is legyen gombolva (ez esetben a legfelső gomb nyitva hagyható!) A köldökig érő kivágás uraknál sem szimpatikus.

A túlzásba vitt etikett ma már teljesen felesleges, de van néhány alapszabály, amit illik betartani. (Fotó: 123RF)

Mennyi pénzt vigyek?

Ma már érthető okokból inkább az anyagi támogatás hódít igazán nászajándék gyanánt, de azért próbáljunk valami elegáns, kreatív csomagolást varázsolni annak a borítéknak. Fontos, hogy minimum a vacsora ára/ fő benne legyen a büdzsében. Az esküvő kiállítás cikke szerint ez az összeg

2023-ban 25 és 40 ezer forint között mozog,

de figyelembe kell venni, hogy mennyire közel álló az ifjú pár és milyenek az anyagi lehetőségeink. A skála széles, hiszen az egyidős, életkezdési szakaszban lévő barátoktól nem vár senki 50 ezreket, de a 60 éves, jól menő nagybácsiktól akár ennek a többszörösét is.

Érdemes rákérdezni az ifjú párnál, hogy lesz-e menyasszonytánc, mert hagyományosan ez alatt szokták lábasba dobni a pénzt. Ha egyéb, személyes ajándékkal nem készülünk, akkor célszerűbb a borítékot külön az ajándékátadásra időzíteni, a menyasszonytáncnál pedig aprópénzt, vagy kaparós sorsjegyet dobni a fazékba.

 

Ami kimaradt

Optimális esetben mindenkinek egyszer van nagy napja az életben, bár a statisztika rácáfol erre, de azért egy esküvőn mindenki abból indul ki, hogy nem lesz több. Elég csak fordított esetben elképzelni, hogy mi mit szólnánk, ha az esküvőnk napján valamelyik meghívott beletrollkodna a programba. A kulturált egyensúly megtalálása nem von le az “ereszd el a hajam” értékéből, inkább pikánssá teszi.

 

Senki nem várja, hogy ugyanolyan állapotban távozzunk, mint ahogyan érkeztünk, de nem árt, ha marad némi méltóságunk a lagzi végére.

 

Címkék: esküvő   etikett   nászajándék   násznép   nyár   öltözködés   pénz   szezon   viselkedés