Tudomány és gyakorlat kéz a kézben – A táplálkozástudományi mesterképzés

Tudomány és gyakorlat kéz a kézben – A táplálkozástudományi mesterképzés


Szerző: Török Sára - 2025.10.01.

Érdekel, hogyan befolyásolja az étkezés az egészséget, a teljesítményt és a jólétet? Szeretnél szakmailag megalapozott tudással segíteni másokat az egészséges életmód kialakításában? Ha kíváncsi vagy a táplálkozás tudományos hátterére és gyakorlati alkalmazására, a táplálkozástudományi mesterszak neked való!

A képzés során a hallgatók elmélyítik a dietetikai, élelmiszer-tudományi és egészségügyi ismereteiket, miközben gyakorlati és kutatási tapasztalatokat szereznek. A program lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók szakmailag megalapozott ajánlásokat készítsenek, vizsgálatokat végezzenek, és felkészüljenek az élelmezés, prevenció és egészségfejlesztés területén váró kihívásokra.

Milyen képességei vannak egy táplálkozástudományi szakembernek?

  • Képes összefüggésében látni a modern táplálkozás-, élelmiszer- és egészségtudományi ismereteket.
  • Képes a különböző statisztikai és epidemiológiai elemző módszerek alkalmazására.
  • A statisztikai elemzőmódszerekkel kapott eredményeket megérti és képes összefoglalni azokat.
  • Képes a termékfejlesztés során a dietetikai ismereteinek, valamint a táplálkozásterápia lehetőségeinek gyakorlati alkalmazására.
  • Képes különbséget tenni az élelmiszeripari technológiák között, képes azokat a termékfejlesztés során alkalmazni.
  • Képes minőségi, funkcionális élelmiszer, étrend-kiegészítő, tápszer és egyéb gyógytermék fejlesztésére, egészségügyi hatásainak lemérésére és toxikológiai vizsgálatára.
  • Képes az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető tényezők komplex elemzésére, a kockázat minimalizálására, ellenőrzésére és vizsgálatára.
  • Képes hazai és nemzetközi szervezetekben a táplálkozástudománnyal kapcsolatos területeken szakértői és szaktanácsadási feladatok ellátására, vállalati, kutatóintézeti és szakigazgatási szinten, valamint képes egészségpolitikai döntések előkészítésére.
  • Képes meghatározni az egészséges táplálkozásnak, valamint a kórállapotoknak megfelelő étrendek és élelmiszerek tápanyag-összetételét.
  • Képes a szakterülete speciális problémáinak biztonságos megoldására, eredeti ötletek felvetésére, innovatív tevékenység folytatására.
  • Képes multidiszciplináris team tagjaként tevékenykedni.
  • Képes az egészségiparban, a wellness- és gyógyturizmus, valamint a szállodaipar területén a helyes táplálkozási gyakorlatnak megfelelő étrendek tervezésére.
  • Képes egészségmegőrző és betegségmegelőző célból egyéni és csoportos táplálkozási és életmód tanácsadásra. Képes eldönteni, hogy mely klienseket kell klinikai dietetikushoz, vagy orvoshoz irányítani.
  • Képes a táplálkozástudomány eredményeinek népszerűsítésére, a lakosság népegészségügyi mutatóinak javítására irányuló programok megalkotására.
  • Képes önálló táplálkozás-epidemiológiai és egyéb táplálkozástudományi vizsgálatokat tervezni és elvégezni.

Miből épül fel a táplálkozástudományi mesterképzés?

  • alapozó egészségtudományok
  • alkalmazott egészségtudományok
  • egészségügyi menedzsment
  • elméleti és klinikai orvostudományok
  • élelmiszer- és táplálkozástudományok
  • természettudományok

Mire kell számítani a táplálkozástudományi mesterképzés során?

  • képzési idő: 4 félév
  • megszerzendő kreditek: 120 kredit
  • diplomamunka kreditértéke: 20 kredit
  • gyakorlatorientáltság: 60 százalék
  • szakmai gyakorlat: kilencven órás, diplomakészítéssel kapcsolatos laboratóriumi, táplálkozástudományi vagy termelési gyakorlat

Melyik egyetemeken, karokon érhető el táplálkozástudományi mesterképzés?

  • Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar
  • Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar
  • Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
  • Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar

Nappali munkarendű képzés csak a Debreceni Egyetemen érhető el. A többi intézményben 2025 őszére levelező formában írták ki a képzést.

Milyen ponthatárokra lehet számítani a táplálkozástudományi mesterképzésben?

Állami ösztöndíjas, levelező képzésben a legmagasabb ponthatár a 2025-ös általános felvételi eljárásban a Debreceni Egyetemen volt (82 pont), a legalacsonyabb a Semmelweis Egyetemen (50 pont).

Önköltséges, levelező képzésben a legmagasabb ponthatár a 2025-ös általános felvételi eljárásban a Debreceni Egyetemen és a PTE-n volt (90 pont), a legalacsonyabb szintén a Semmelweis Egyetemen (70 pont).

A felvételi során a teljes kreditérték beszámításával figyelembe vehető alapszakok: ápolás és betegellátás BSc ápoló és dietetikus szakirányai, egészségügyi gondozás és prevenció BSc védőnő, népegészségügyi ellenőr és dentálhigiénikus szakirányai, élelmiszermérnöki BSc, biológia BSc, továbbá a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti főiskolai szintű ápoló, dietetikus, közegészségügyi- járványügyi felügyelő, védőnő, élelmiszer-technológus mérnöki, biológiatanári, biológus laboratóriumi operátor alapképzési szakok.

Az orvos- és egészségtudományi képzésekkel kapcsolatos legújabb rangsorokról az UNI in&out 2025 Nyár kiadványunkban olvashattok, amit itt tudtok megvásárolni print vagy digitális formában.

További részleteket a táplálkozástudományi mesterszakról a felvi.hu oldalán olvashattok.

——

A kiemelt kép forrása: 123RF.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Minden héten válogatott tartalmainkat kapod meg, hogy naprakész lehess oktatási, egyetemi, innovációs témákban.

Webshop: Uniside  Kiadvány vásárlás