Érdekel, hogyan befolyásolja az étkezés az egészséget, a teljesítményt és a jólétet? Szeretnél szakmailag megalapozott tudással segíteni másokat az egészséges életmód kialakításában? Ha kíváncsi vagy a táplálkozás tudományos hátterére és gyakorlati alkalmazására, a táplálkozástudományi mesterszak neked való!
A képzés során a hallgatók elmélyítik a dietetikai, élelmiszer-tudományi és egészségügyi ismereteiket, miközben gyakorlati és kutatási tapasztalatokat szereznek. A program lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók szakmailag megalapozott ajánlásokat készítsenek, vizsgálatokat végezzenek, és felkészüljenek az élelmezés, prevenció és egészségfejlesztés területén váró kihívásokra.
Milyen képességei vannak egy táplálkozástudományi szakembernek?
- Képes összefüggésében látni a modern táplálkozás-, élelmiszer- és egészségtudományi ismereteket.
- Képes a különböző statisztikai és epidemiológiai elemző módszerek alkalmazására.
- A statisztikai elemzőmódszerekkel kapott eredményeket megérti és képes összefoglalni azokat.
- Képes a termékfejlesztés során a dietetikai ismereteinek, valamint a táplálkozásterápia lehetőségeinek gyakorlati alkalmazására.
- Képes különbséget tenni az élelmiszeripari technológiák között, képes azokat a termékfejlesztés során alkalmazni.
- Képes minőségi, funkcionális élelmiszer, étrend-kiegészítő, tápszer és egyéb gyógytermék fejlesztésére, egészségügyi hatásainak lemérésére és toxikológiai vizsgálatára.
- Képes az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető tényezők komplex elemzésére, a kockázat minimalizálására, ellenőrzésére és vizsgálatára.
- Képes hazai és nemzetközi szervezetekben a táplálkozástudománnyal kapcsolatos területeken szakértői és szaktanácsadási feladatok ellátására, vállalati, kutatóintézeti és szakigazgatási szinten, valamint képes egészségpolitikai döntések előkészítésére.
- Képes meghatározni az egészséges táplálkozásnak, valamint a kórállapotoknak megfelelő étrendek és élelmiszerek tápanyag-összetételét.
- Képes a szakterülete speciális problémáinak biztonságos megoldására, eredeti ötletek felvetésére, innovatív tevékenység folytatására.
- Képes multidiszciplináris team tagjaként tevékenykedni.
- Képes az egészségiparban, a wellness- és gyógyturizmus, valamint a szállodaipar területén a helyes táplálkozási gyakorlatnak megfelelő étrendek tervezésére.
- Képes egészségmegőrző és betegségmegelőző célból egyéni és csoportos táplálkozási és életmód tanácsadásra. Képes eldönteni, hogy mely klienseket kell klinikai dietetikushoz, vagy orvoshoz irányítani.
- Képes a táplálkozástudomány eredményeinek népszerűsítésére, a lakosság népegészségügyi mutatóinak javítására irányuló programok megalkotására.
- Képes önálló táplálkozás-epidemiológiai és egyéb táplálkozástudományi vizsgálatokat tervezni és elvégezni.
Miből épül fel a táplálkozástudományi mesterképzés?
- alapozó egészségtudományok
- alkalmazott egészségtudományok
- egészségügyi menedzsment
- elméleti és klinikai orvostudományok
- élelmiszer- és táplálkozástudományok
- természettudományok
Mire kell számítani a táplálkozástudományi mesterképzés során?
- képzési idő: 4 félév
- megszerzendő kreditek: 120 kredit
- diplomamunka kreditértéke: 20 kredit
- gyakorlatorientáltság: 60 százalék
- szakmai gyakorlat: kilencven órás, diplomakészítéssel kapcsolatos laboratóriumi, táplálkozástudományi vagy termelési gyakorlat
Melyik egyetemeken, karokon érhető el táplálkozástudományi mesterképzés?
- Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar
- Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar
- Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
- Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
Nappali munkarendű képzés csak a Debreceni Egyetemen érhető el. A többi intézményben 2025 őszére levelező formában írták ki a képzést.
Milyen ponthatárokra lehet számítani a táplálkozástudományi mesterképzésben?
Állami ösztöndíjas, levelező képzésben a legmagasabb ponthatár a 2025-ös általános felvételi eljárásban a Debreceni Egyetemen volt (82 pont), a legalacsonyabb a Semmelweis Egyetemen (50 pont).
Önköltséges, levelező képzésben a legmagasabb ponthatár a 2025-ös általános felvételi eljárásban a Debreceni Egyetemen és a PTE-n volt (90 pont), a legalacsonyabb szintén a Semmelweis Egyetemen (70 pont).
A felvételi során a teljes kreditérték beszámításával figyelembe vehető alapszakok: ápolás és betegellátás BSc ápoló és dietetikus szakirányai, egészségügyi gondozás és prevenció BSc védőnő, népegészségügyi ellenőr és dentálhigiénikus szakirányai, élelmiszermérnöki BSc, biológia BSc, továbbá a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti főiskolai szintű ápoló, dietetikus, közegészségügyi- járványügyi felügyelő, védőnő, élelmiszer-technológus mérnöki, biológiatanári, biológus laboratóriumi operátor alapképzési szakok.
Az orvos- és egészségtudományi képzésekkel kapcsolatos legújabb rangsorokról az UNI in&out 2025 Nyár kiadványunkban olvashattok, amit itt tudtok megvásárolni print vagy digitális formában.
További részleteket a táplálkozástudományi mesterszakról a felvi.hu oldalán olvashattok.
——
A kiemelt kép forrása: 123RF.