Élelmiszermérnöki mesterképzés – Szakértelem a jövő táplálkozásáért

Élelmiszermérnöki mesterképzés – Szakértelem a jövő táplálkozásáért


Szerző: Török Sára - 2025.09.22.

Érdekel, hogyan lehet a mindennapi élelmiszereket biztonságosan, fenntarthatóan és innovatívan előállítani? Kíváncsi vagy, milyen mérnöki és tudományos háttér szükséges ahhoz, hogy a jövő élelmiszeripari kihívásaira megoldásokat találjunk? Ha szeretnél részt venni az élelmiszerlánc fejlesztésében és minőségének garantálásában, akkor az élelmiszermérnöki mesterképzés neked szól!

Az élelmiszermérnöki mesterszakon olyan szakembereket képeznek, akik képesek az élelmiszer-előállítás komplex folyamatainak megtervezésére, irányítására és fejlesztésére. A hallgatók elmélyült tudást szereznek a modern élelmiszer-technológiák, a minőségbiztosítás, a táplálkozástudomány és a fenntarthatóság területén. A képzés lehetőséget nyújt arra, hogy a végzettek vezető szerepet töltsenek be a hazai és nemzetközi élelmiszeriparban, valamint kutatási és fejlesztési projektekben is.

Milyen képességei vannak egy okleveles élelmiszermérnöknek?

  • Tervező-fejlesztő mérnöki és kutatói szemlélettel elemzi az élelmiszertudomány és élelmiszer-technológia szakterületét alkotó koncepciókat, interdiszciplináris megközelítéssel azonosítja a speciális szakmai problémákat, és képes feltárni, valamint megfogalmazni azok elméleti és gyakorlati hátterét.
  • Képes korszerű módszerek, technológiák és kutatási irányok alkalmazására az élelmiszertudomány területén.
  • Önálló szaktudományos elemzéseket, összefoglalókat készít az élelmiszertudomány és élelmiszer-technológia részterületeiről.
  • Az élelmiszerlánc szemlélet alapján képes szakmailag megalapozott álláspontot kialakítani, és azt vitában megvédeni gazdasági, társadalmi és szakterületi kérdésekben.
  • Képes ismereteit szintetizálni, önképzését hatékonyan megszervezni szakmai és általános műveltségi területeken egyaránt.
  • Képes vezetési feladatok ellátására az élelmiszeripari vertikumban és a kapcsolódó ágazatokban: önállóan irányít, projekteket alakít ki, motiválja munkatársait, értékeli teljesítményüket, és jogszerűen, eredményesen kezeli a konfliktusokat.
  • Képes koordinálni az élelmiszeripari folyamatokat, elemzéseit ágazatokon átívelő, komplex módon megfogalmazni és értékelni.
  • Részt vesz kutatási és fejlesztési programok kidolgozásában és menedzselésében.
  • Magas szinten használja a szakterület ismeretközvetítési technikáit, értő módon követi és elemzi a magyar és idegen nyelvű publikációkat.
  • Képes tudását átadni az oktatás és szaktanácsadás területén.
  • Szakterületén magyarul és idegen nyelven is képes írásban és szóban szakmai kommunikációra, vitában való részvételre.
  • Hatékonyan alkalmazza a korszerű informatikai eszközöket, valamint szakszerű szóbeli és írásbeli kommunikációs technikákat.

Miből épül fel az élelmiszermérnöki mesterképzés?

  • az élelmiszer-tudományi ismeretek interdiszciplináris alaptudományi beágyazottságát megteremtő, a mesterfokozathoz szükséges természettudományi ismeretek (élelmiszer-kolloidika és reológia, mikrobiológiai biztonság és minőség, táplálkozástudomány, élelmiszer enzimológia)
  • az élelmiszer-mérnöki szemléletet megvalósító korszerű műszaki, módszertani ismeretek (méréselmélet és kísérlettervezés, műszeres analízis, élelmiszeripari transzportfolyamatok)
  • az élelmiszer-mérnöki szemléletet megvalósító korszerű technológiai innovációs ismeretek: élelmiszer-technológia és termékfejlesztés, csomagolási ismeretek, üzemtelepítés, környezet-, víz- és energiagazdálkodás
  • gazdasági és humán ismeretek: vezetési és kommunikációs ismeretek, élelmiszer-ökonómia és -marketing, élelmiszer-ipari folyamatirányítás, élelmiszergazdasági innováció
  • élelmiszerlánc szemléletet kialakító ismeretkörök: élelmiszerbiztonsági kockázatelemzés, minőségirányítás és élelmiszerbiztonság, élelmiszerlánc-biztonság
  • választható szakirányú ismeretek:
    • élelmiszer-biotechnológia specializáció: mikrobiális genetika, molekuláris biológia, biomérnöki műveletek, bioreaktorok és rögzített sejtek, alkoholos erjedési folyamatok, fermentált és funkcionális élelmiszerek, fehérjemérnökség
    • élelmiszeripari folyamattervezés specializáció: számítógépes adatfeldolgozás, rendszertervezés, mérésértékelés, élelmiszer-ipari folyamatszabályozás, optimálási módszerek, környezetvédelem
    • élelmiszergazdasági termékkezelés és logisztika specializáció: élelmiszeripari alapanyagok előkezelése, tárolása, beszállításszervezés és áruismeret, készlet- és raktárgazdálkodás, élelmiszer-szállítási technológiák és rendszerek, csomagolási rendszerek, termékforgalmazás pénzügytana
    • élelmiszertechnológia és termékfejlesztés specializáció: élelmiszeripari alapanyagok előkezelése és tárolása, élelmiszeripari technológiák és termékfejlesztés (tartósítóipari, állatitermék-, gabona-, édes- és zsiradékipari technológiák, különleges eljárások), adalékanyagok technológiai funkciói, feldolgozás-technológiák tervezése, érzékszervi minősítés, szellemei tulajdon- és iparjogvédelem
    • borászat és borgazdálkodás specializáció: szőlőtermesztési alapok, szőlőfajta és termőhely ismeret, borászati technológiák, borászati kémia és analitika, borászati mikrobiológia, nemzetközi és magyar borjog, bormarketing, borkereskedelem, érzékszervi minősítés

Mire kell számítani az élelmiszermérnöki mesterképzés során?

  • képzési idő: 4 félév
  • megszerzendő kreditek: 120 kredit
  • diplomamunka kreditértéke: 25 kredit
  • gyakorlatorientáltság: 60 százalék
  • szakmai gyakorlat: min. 4 hét
  • specializáció: 33–42 kredit

Melyik egyetemeken, karokon érhető el élelmiszermérnöki mesterképzés?

  • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Agrár és Élelmiszertudományi Képzések Központ
  • Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar

2025 őszén mindkét intézmény indított levelező munkarendű képzést. A MATE-n az élelmiszermérnök mesterszak angol nyelven is elérhető.

Milyen ponthatárokra lehet számítani az élelmiszermérnöki mesterképzésben?

  • A 2025-ös általános felvételi eljárásban a MATE angol nyelvű, nappali képzésén az állami ösztöndíjas ponthatár 85 pont volt, önköltséges formában nem indult.
  • A 2025-ös általános felvételi eljárásban a MATE magyar nyelvű, levelező képzésén az állami ösztöndíjas ponthatár 75 pont volt, az önköltséges pedig 70 pont.
  • A 2025-ös általános felvételi eljárásban az SZTE magyar nyelvű, nappali képzésén az állami ösztöndíjas ponthatár 81 pont volt, önköltséges formában nem indult.
  • A 2025-ös általános felvételi eljárásban az SZTE magyar nyelvű, levelező képzésén az állami ösztöndíjas ponthatár 57 pont volt, az önköltséges pedig 71 pont.

A felvételi során a teljes kreditérték beszámításával figyelembe vehető alapszak: élelmiszermérnöki BA.

Az agrárképzésekkel kapcsolatos legújabb rangsorokról az UNI in&out 2025 Nyár kiadványunkban olvashattok, amit itt tudtok megvásárolni print vagy digitális formában.

További részleteket az élelmiszermérnöki mesterszakról a felvi.hu oldalán olvashattok.

——

A kiemelt kép forrása: 123RF.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Minden héten válogatott tartalmainkat kapod meg, hogy naprakész lehess oktatási, egyetemi, innovációs témákban.

Webshop: Uniside  Kiadvány vásárlás
BrainBar