A táplálkozástudománytól az élelmiszeriparig vezetett az út – diákinterjú Hajdú Péterrel, a Debreceni Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorandusz hallgatójával

A táplálkozástudománytól az élelmiszeriparig vezetett az út – diákinterjú Hajdú Péterrel, a Debreceni Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorandusz hallgatójával


Szerző: UNIside - 2025.10.03.

A teljes cikk eredetileg az UNI in&out 2025 Nyár kiadványában jelent meg.

Péter 2021-től a Debreceni Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorandusz hallgatója.

Mi fogott meg a kutatói/oktatói pályában és mi a fő kutatási területed?

Jelenlegi kutatási témám a növényi alapú étrendbe beilleszthető innovatív termékek fejlesztése. Az első BSc képzésem után rendezvényszervezőként helyezkedtem el, majd mint orvoslátogató. A konzulensem unszolására aztán belevágtam a táplálkozástudományi MSc képzésbe, ami akkor még a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán volt elérhető. Ahogy az egyetemi életbe  visszacsöppentem, újra beléptem tudományos közösségekbe, így a Sántha Kálmán Szakkollégiumba és a Debreceni Egyetem  Tehetséggondozó Programjába is. Ez volt az a löket, amivel a tudományos pályám elindult. A diplomamunkámban olyan tartósítási eljáráson  dolgoztam, ami a húsok minőségi romlása nélkül megy végbe. A kutatás alatt volt lehetőségem mikrobiológiai vizsgálatokat és laboratóriumi  munkákat is végezni a technológia-fejlesztések mellett, és szerintem ezek együttese miatt döntöttem úgy, hogy a doktori képzést is el szeretném kezdeni. Ebben a döntésben az is segített, hogy az ÁOK-s TDK a Primer prevenció, Dietetika, Védőnői tagozatban III. helyezést értem el és a MÉK kari TDK Konferencián OTDK kvalifikációt is a kutatási témámmal.

Elsősorban a „plant based diet”-tel és élettani hatásaival foglalkozom, viszont elsődlegesen olyan termékek fejlesztését végzem, amik beilleszthetőek tejcukor (laktóz) érzékenyek és tejfehérje allergiások étrendjébe is. Tehát a doktori témám nem a megszokott kutatási téma, hanem amolyan KFI (kutatás, fejlesztés, innováció) jellegű, mellyel nem csak a tudománynak, hanem az ipar számára is tudok megoldásokat javasolni.

A doktori képzés alatt elvégeztél egy ápolás- és betegellátás BSc szakot (dietetikus szakirány), egy agrármérnöktanári mesterképzést, egy  élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki MSc-t és egy minőségirányítási szakmérnök szakirányú továbbképzést is. A PhD alatt ezen képzések elvégzése jó időmenedzsmentet/beosztást is igényelhetett.

Őszinte leszek: nem volt egyszerű, de minden perce megérte. Én keresztfélévben kezdtem el a PhD képzést a 2020/21-es tanévben, az ezt megelőző félévben kezdtem el a Dietetikus képzést nappali tagozaton a Pécsi Tudományegyetemen. Majd amikor a PhD-ba is belevágtam, abban az évben indítottam a szakmérnökit is Debrecenben. A képzés elején még a Covid-járványnak voltak hatásai, így az alapszak esetében  személyesen csak a gyakorlati és szemináriumi órákon kellett részt vennem, míg a szakmérnöki órákat általában péntek délután és szombat egész nap tartották. Az akkori kutatásaimat és kísérleteimet sikerült úgy beállítanom, hogy a pécsi gyakorlatokkal és a szombati órákkal ne ütközzenek, cserébe több vasárnapot, és ünnepnapot is bent töltöttem a laborban az egyetemen. Majd másodéven, amikor végeztem a szakmérnökivel, utána kezdtem el az élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki MSc-t, ugyanis előtte nekem nem volt agrártudományi diplomám, viszont az élelmiszertudomány annyira megtetszett, hogy mindenféleképpen szerettem volna elvégezni a karon az MSc képzést. Szerencsére sikerült a tárgyakat úgy felvenni, hogy a 4 fél éves képzést, 2 félév alatt levelező tagozaton abszolváltam, kitüntetéses diplomával. Azt azért hozzá szeretném tenni, hogy nagyon sok olyan segítséget kaptam a kollégáktól és a Tanulmányi Osztályoktól, valamint a képzéseket koordináló intézetektől, hogy ezt meg tudjam valósítani. Ebben az évben nem volt ritka, hogy az őszi és a tavaszi félévben 120-130 kreditet  vettem fel és teljesítettem 3 képzésen egyszerre. A dietetikus diplomát kiváló minősítéssel tudtam elvégezni, valamint ebben az évben végeztem agrármérnök tanárként is, ami azért volt különleges számomra, mert olyan skilleket akartam megtanulni, amivel még jobb oktatóvá tudok válni.

A teljes interjú ide kattintva olvasható el.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Minden héten válogatott tartalmainkat kapod meg, hogy naprakész lehess oktatási, egyetemi, innovációs témákban.

Webshop: Uniside  Kiadvány vásárlás