Április 11-én az Eiffel Műhelyház adott otthont a Business Bistrónak, ahol a KKV fejlesztésben érintett szereplők és a célközönség találkozhattak egymással egy inspiráló, laza hangulatú szakmai napon. Az esemény ezúttal már nem csupán a Connect Konferencia kísérőprogramjaként, hanem önálló rendezvényként valósult meg – válaszul az elmúlt évek egyre növekvő érdeklődésére. Az UNIside csapata kiállítóként és érdeklődőként is jelen volt: előadásokon, workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken merültünk el a legaktuálisabb témákban.
Az elmúlt két évben a Connect Konferencia kísérőprogramjaként kapott helyet a KKV Zóna, ahol egy színpadon jelentek meg a kis- és középvállalkozás-fejlesztés aktuális témái, inspiráló szakmai előadók tolmácsolásában. A pozitív visszajelzések és a növekvő érdeklődés hatására 2025-ben a KKV-fejlesztési tematika már önálló napot kapott. A cél az volt, hogy egy egész napos, könnyed, inspiráló és tudásmegosztó esemény keretében találkozhassanak egymással a fejlesztésben érintett szereplők és a célközönség. A Business Bistro a Connect Konferenciához hasonlóan teltházas esemény volt: 3 terem, 100 előadó és több mint 1000 résztvevő! Lássuk, mit tartogatott számunkra az esemény!
Napjainkban a KKV fejlesztés témakörében elkerülhetetlen, hogy beszéljünk a mesterséges intelligencia térhódításáról, lehetőségeiről, esetleges buktatóiról. A Business Bistro szervezői is kiemelten fontosnak tartották a kérdéskört, egy egész délelőttöt szenteltek ugyanis a témának. A Blue Colibri által szponzorált teremben egymást érték az AI-val kapcsolatos előadások. A mesterséges intelligencia felhasználási területei igen széles skálán mozognak a KKV-k világában is.
Az AI nemcsak segít, hanem előre is visz: legyen szó prezentációk készítéséről vagy a napi feladatok személyi asszisztensként való támogatásáról, új szintre emelheti a munkavégzést. Kovach Anton, az ACTIVE Holding Kft. ügyvezetője „A jövő üzleti partnere: Az AI a legjobb befektetésed” címmel tartott előadást és azt a kérdést feszegette, hogy kihasználjuk-e a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket. Előadásában több területet is említett, ahol hasznos segítséget nyújt a mesterséges intelligencia. Akár olyan különleges alkalmakkor, mint Szent Ferenc halálának 800. évfordulója, amikor a Ferences Rend az AI segítségével rajzolta meg egy festmény alapján Szent Ferenc arcát. A képet a 800. jubileumhoz kapcsolódó programoknál használják. Praktikus példákként pedig a számlázás, illetve toborzás automatizálását említette, amelyekkel heti szinten 5-6 munkaórát lehet megspórolni. Illetve a mesterséges intelligencia filmek feliratozásánál is nagy segítség lehet. Bár igényel emberi lektorálást, mégis lényegesen gyorsítja a munkafolyamatot, és még spórol is.
Szent Ferenc halálának 800. évfordulójára a Ferences Rend az AI segítségével rajzolta meg egy festmény alapján Szent Ferenc arcát. (Fotó: Facebook/Ferences Rendtartomány)
A Business Bistro vendégei voltak Pintér Katalin és Niszkács Anna (Gerbeaud Gasztronómia Kft.), akik Heffler Andreával (SkillON Kft.) beszélgettek a generációváltás nehézségeiről, és hogy hogyan segített ebben a folyamatban a SkillON.
Niszkács Anna kamaszkora óta dolgozott a Gerbeaud-nál, fagyiárusként kezdte a családi vállalkozásban, ma pedig már a vállalat ügyvezető-tulajdonosa. Édesanyja, Pintér Katalin az első pillanattól tudta, hogy Anna egyszer átveszi majd tőle az irányítást, míg lányában csak a húszas évei közepére ért meg az elhatározás, hogy ez az ő útja.
Mindketten kiemelték, hogy az érzelmi kapcsolódás nehezíti, de segíti is a generációváltást. Amikor megszületett a döntés, Katalin belátta, hogy segítségre van szükségük a váltáshoz. Így mesélt a nehézségekről: „A fejemben lehet, hogy már hónapokkal előtte rendben volt a dolog; érzelmi oldalról (…) féltettem őt, hogy hogyan fog ez menni egyedül.” A tényleges generációváltás 2020 februárjában történt meg, egy hónappal a Covid-járvány magyarországi megjelenése előtt. „Engem nagyon megerősített akkor, hogy gyönyörűen túlélt a cég. (…) Nem éreztem kételyt önmagamban, hogy nem tudom megugrani” – mondta Anna a generációváltásról és a járvány okozta nehézségekről. A generációváltás sikerességét mutatja, hogy a Gerbeaud népszerűsége és sikere azóta is töretlen.
A Business Bistro vendégei voltak Pintér Katalin és Niszkács Anna (Gerbeaud Gasztronómia Kft.), akik Heffler Andreával (SkillON Kft.) beszélgettek a generációváltás nehézségeiről (Fotó: Facebook/Heffler Andrea)
Barabás Tamás, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke „Vállalkozásfejlesztés eszközei és forrásai 2025-ben” címmel tartott előadást a Business Bistro keretében. A magyar KKV-k termelékenység terén el vannak maradva az EU-s átlagtól (50 százalékkal). Ennek legfőbb okai a HR és innovációs képesség, valamint a digitalizáció elmaradása. A vállalkozások fejlődésének egyik alappillére a hatékonyság növelése. Barabás Tamás megosztotta velünk, melyek a legfontosabb eszközök, ha fejleszteni szeretnénk vállalkozásunkat. Természetesen mindenki a pénzügyi támogatásra gondol először, de ezen kívül is számos lehetőségünk van, mint például mentor és inkubációs programok, képzések, tanácsadás, az innováció támogatása és energiaracionalizálás.
A Business Bistro idén önálló eseményként is megmutatta, milyen érték rejlik a személyes találkozásokban, tudásmegosztásban és inspiráló történetekben. A KKV-k jövője azok kezében van, akik nyitottak az innovációra, mernek tanulni és fejlődni.
Reméljük, jövőre újra találkozunk – még több ötlettel és lendülettel!
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-advertisement | 1 year | Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category . |
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
CookieLawInfoConsent | 1 year | Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie. |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_ga | 1 year 1 month 4 days | The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors. |
_ga_* | 1 year 1 month 4 days | This cookie is installed by Google Analytics. |
_gat_gtag_UA_* | 1 minute | Set by Google to distinguish users. |
_gid | 1 day | Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously. |
CONSENT | 2 years | YouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | A cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface. |
YSC | session | YSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages. |
yt-remote-connected-devices | never | YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video. |
yt-remote-device-id | never | YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
Session | session | No description |
UserCode | 1 year | No description available. |