Egy nap, ami a KKV-król szólt: Inspiráció, innováció, kapcsolatépítés a Business Bistrón

Egy nap, ami a KKV-król szólt: Inspiráció, innováció, kapcsolatépítés a Business Bistrón


Szerző: Németh Eszter - 2025.04.15.

Április 11-én az Eiffel Műhelyház adott otthont a Business Bistrónak, ahol a KKV fejlesztésben érintett szereplők és a célközönség találkozhattak egymással egy inspiráló, laza hangulatú szakmai napon. Az esemény ezúttal már nem csupán a Connect Konferencia kísérőprogramjaként, hanem önálló rendezvényként valósult meg – válaszul az elmúlt évek egyre növekvő érdeklődésére. Az UNIside csapata kiállítóként és érdeklődőként is jelen volt: előadásokon, workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken merültünk el a legaktuálisabb témákban.

Mi is pontosan a Business Bistro?

Az elmúlt két évben a Connect Konferencia kísérőprogramjaként kapott helyet a KKV Zóna, ahol egy színpadon jelentek meg a kis- és középvállalkozás-fejlesztés aktuális témái, inspiráló szakmai előadók tolmácsolásában. A pozitív visszajelzések és a növekvő érdeklődés hatására 2025-ben a KKV-fejlesztési tematika már önálló napot kapott. A cél az volt, hogy egy egész napos, könnyed, inspiráló és tudásmegosztó esemény keretében találkozhassanak egymással a fejlesztésben érintett szereplők és a célközönség. A Business Bistro a Connect Konferenciához hasonlóan teltházas esemény volt: 3 terem, 100 előadó és több mint 1000 résztvevő! Lássuk, mit tartogatott számunkra az esemény!

Egy egész délelőtt az AI birodalmának szentelve

Napjainkban a KKV fejlesztés témakörében elkerülhetetlen, hogy beszéljünk a mesterséges intelligencia térhódításáról, lehetőségeiről, esetleges buktatóiról. A Business Bistro szervezői is kiemelten fontosnak tartották a kérdéskört, egy egész délelőttöt szenteltek ugyanis a témának. A Blue Colibri által szponzorált teremben egymást érték az AI-val kapcsolatos előadások. A mesterséges intelligencia felhasználási területei igen széles skálán mozognak a KKV-k világában is.

Az AI nemcsak segít, hanem előre is visz: legyen szó prezentációk készítéséről vagy a napi feladatok személyi asszisztensként való támogatásáról, új szintre emelheti a munkavégzést. Kovach Anton, az ACTIVE Holding Kft. ügyvezetője „A jövő üzleti partnere: Az AI a legjobb befektetésed” címmel tartott előadást és azt a kérdést feszegette, hogy kihasználjuk-e a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket. Előadásában több területet is említett, ahol hasznos segítséget nyújt a mesterséges intelligencia. Akár olyan különleges alkalmakkor, mint Szent Ferenc halálának 800. évfordulója, amikor a Ferences Rend az AI segítségével rajzolta meg egy festmény alapján Szent Ferenc arcát. A képet a 800. jubileumhoz kapcsolódó programoknál használják. Praktikus példákként pedig a számlázás, illetve toborzás automatizálását említette, amelyekkel heti szinten 5-6 munkaórát lehet megspórolni. Illetve a mesterséges intelligencia filmek feliratozásánál is nagy segítség lehet. Bár igényel emberi lektorálást, mégis lényegesen gyorsítja a munkafolyamatot, és még spórol is.

Szent Ferenc halálának 800. évfordulójára a Ferences Rend az AI segítségével rajzolta meg egy festmény alapján Szent Ferenc arcát. (Fotó: Facebook/Ferences Rendtartomány)

Generációváltás a Gerbeaud Kft.-nél

A Business Bistro vendégei voltak Pintér Katalin és Niszkács Anna (Gerbeaud Gasztronómia Kft.), akik Heffler Andreával (SkillON Kft.) beszélgettek a generációváltás nehézségeiről, és hogy hogyan segített ebben a folyamatban a SkillON.

Niszkács Anna kamaszkora óta dolgozott a Gerbeaud-nál, fagyiárusként kezdte a családi vállalkozásban, ma pedig már a vállalat ügyvezető-tulajdonosa. Édesanyja, Pintér Katalin az első pillanattól tudta, hogy Anna egyszer átveszi majd tőle az irányítást, míg lányában csak a húszas évei közepére ért meg az elhatározás, hogy ez az ő útja.

Mindketten kiemelték, hogy az érzelmi kapcsolódás nehezíti, de segíti is a generációváltást. Amikor megszületett a döntés, Katalin belátta, hogy segítségre van szükségük a váltáshoz. Így mesélt a nehézségekről: „A fejemben lehet, hogy már hónapokkal előtte rendben volt a dolog; érzelmi oldalról (…) féltettem őt, hogy hogyan fog ez menni egyedül.” A tényleges generációváltás 2020 februárjában történt meg, egy hónappal a Covid-járvány magyarországi megjelenése előtt. „Engem nagyon megerősített akkor, hogy gyönyörűen túlélt a cég. (…) Nem éreztem kételyt önmagamban, hogy nem tudom megugrani” – mondta Anna a generációváltásról és a járvány okozta nehézségekről. A generációváltás sikerességét mutatja, hogy a Gerbeaud népszerűsége és sikere azóta is töretlen.

A Business Bistro vendégei voltak Pintér Katalin és Niszkács Anna (Gerbeaud Gasztronómia Kft.), akik Heffler Andreával (SkillON Kft.) beszélgettek a generációváltás nehézségeiről (Fotó: Facebook/Heffler Andrea)

A vállalkozásfejlesztés legfontosabb eszközei

Barabás Tamás, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke „Vállalkozásfejlesztés eszközei és forrásai 2025-ben” címmel tartott előadást a Business Bistro keretében. A magyar KKV-k termelékenység terén el vannak maradva az EU-s átlagtól (50 százalékkal). Ennek legfőbb okai a HR és innovációs képesség, valamint a digitalizáció elmaradása. A vállalkozások fejlődésének egyik alappillére a hatékonyság növelése. Barabás Tamás megosztotta velünk, melyek a legfontosabb eszközök, ha fejleszteni szeretnénk vállalkozásunkat. Természetesen mindenki a pénzügyi támogatásra gondol először, de ezen kívül is számos lehetőségünk van, mint például mentor és inkubációs programok, képzések, tanácsadás, az innováció támogatása és energiaracionalizálás.

A Business Bistro idén önálló eseményként is megmutatta, milyen érték rejlik a személyes találkozásokban, tudásmegosztásban és inspiráló történetekben. A KKV-k jövője azok kezében van, akik nyitottak az innovációra, mernek tanulni és fejlődni.

Reméljük, jövőre újra találkozunk – még több ötlettel és lendülettel!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Minden héten válogatott tartalmainkat kapod meg, hogy naprakész lehess oktatási, egyetemi, innovációs témákban.

Webshop: Uniside  Kiadvány vásárlás