Rangsorok

Újra a pécsi a legzöldebb magyar egyetem

Tar Gábor | 2022-12-13
Ismét a Pécsi Tudományegyetem (PTE) érte el a legjobb helyezést a hazai felsőoktatási intézmények közül a zöld mérőszámokon alapuló UI GreenMetric World University Rankings elnevezésű nemzetközi rangsorban. A PTE a 21. helyre került a 85 ország 1050 egyetemét tartalmazó globális listán, amelyen összesen 11 hazai intézmény szerepel.

Idén is elkészült a világ egyetemeit, illetve azok campusait fenntarthatósági, környezetvédelmi mutatók alapján rangsoroló lista (UI GreenMetric World University Rankings). Ezt első ízben 2010-ben állították össze az Indonéz Egyetem (Universitas Indonesia) kezdeményezésére.

Az UI GreenMetric rangsorban hat fő szempont alapján értékelik az egyetemeket. Ezek:

 • elhelyezkedés és infrastruktúra (pl. az egyetem, illetve campusa zöldfelületeinek nagysága),
 • energia és klímaváltozás (az energiahatékonyság mértéke, a megújuló energiaforrások használata),
 • hulladékgazdálkodás,
 • vízgazdálkodás,
 • közlekedés (a campus területén igénybe vehető zöld közlekedési eszközök),
 • oktatás és kutatás (fenntarthatósággal kapcsolatos kurzusok, kutatások).

A Pécsi Tudományegyetem sorozatban harmadszor lett a legzöldebb magyar egyetem, miután az idei globális rangsorban a 21. helyezést érte el a tavalyi 42., illetve a 2020-as 59. hely után. A PTE-n kívül még egy hazai egyetem került be a top100-ba, ugyanis a Szegedi Tudományegyetem a 73. helyezést érte el. Rajtuk kívül még kilenc hazai egyetem szerepel a rangsorban.

Az idén harmadszorra a legzöldebb hazai egyetemnek rangsorolt PTE új orvoskari épülete (Fotó: univpecs.com)

A magyarországi egyetemek helyezései a globális zöld egyetemi rangsorban (Forrás: UI GreenMetric World University Rankings):

 1. Pécsi Tudományegyetem: 21.
 2. Szegedi Tudományegyetem: 73.
 3. Soproni Egyetem: 206.
 4. Eötvös Loránd Tudományegyetem: 229.
 5. Debreceni Egyetem: 266.
 6. Semmelweis Egyetem: 398.
 7. Pannon Egyetem: 519.
 8. Budapesti Gazdasági Egyetem: 541.
 9. Budapesti Corvinus Egyetem: 577.
 10. Miskolci Egyetem: 761.
 11. Budapesti Metropolitan Egyetem: 863.

A Corvinus lett a világ legfenntarthatóbban fejlődő egyeteme

A hazai egyetemek külön rangsorában a 9. helyezést elérő Corvinus egyben jelentős sikert könyvelt el azzal, hogy megkapta a legfenntarthatóbban fejlődő egyetem címét a globális rangsor készítőtőitől.

A Corvinus ugyanis idén másodjára nevezett a rangsorba, és csaknem 300 helyet javított a tavalyi helyezésén (869.-ről 577.-re), ami a világon a legnagyobb előrelépés volt 2022-ben.

Tavaly a legfenntarthatóbban fejlődő egyetem díját a holland Tilburg University kapta.

A Corvinus fenntarthatósági erőfeszítései közé tartozik, hogy az idei intézeti átalakítás során Fenntartható Fejlődés Intézetet alapított, továbbá az egyetem jövő ősszel átadandó Ménesi úti kampusza a hazai felsőoktatási beruházások közül elsőként teljesíti a szigorú fenntarthatósági minősítést, a Leed Gold kritériumait, valamint az AA+, kiemelkedően nagy energiahatékonyságot jelentő minősítést is – olvasható a Corvinus közleményében. 

Emellett az intézmény elindította a Corvinus Green programot, amelyben

 • kiemelt figyelmet fordítanak az üzemeltetés energiahatékonyságára,
 • optimalizálják az épületek kihasználtságát, így a rezsiköltségek mérséklődnek,
 • a munkatársak önkéntes vállalás alapján műanyag palackok helyett kancsókat használnak,
 • a nem használt konyhai és irodai elektromos eszközöket begyűjtik,
 • és ahol észszerű, az általános világítás helyett helyi lámpák igénybevételére ösztönöznek. 

A globális rangsor élén 2021-hez hasonlóan a holland Wageningen University & Research áll, utána az angol Nottingham Trent University, illetve a szintén angol University of Nottingham következik.

A QS fenntarthatósági rangsorába három hazai egyetem került fel

November elején írtunk arról, hogy egy másik globális fenntarthatósági rangsorban miként szerepeltek a hazai egyetemek. A Quacquarelli Symonds (QS) londoni elemző cég által idén első ízben összeállított fenntarthatósági rangsorban a magyarországi egyetemek közül a legjobb eredményt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) érte el

A Műegyetemet a 341-360. helyre rangsorolták a szerte a világból 700 egyetemet tartalmazó listán, amely a fenntarthatóság kérdését környezeti, illetve társadalmi szempontból vizsgálta meg. Ezek közül a környezeti fenntarthatóság terén a BME a legjobb 200 egyetem közé került. Másik két hazai intézményként a szegedi egyetem és az ELTE szerepel a rangsorban.