Uni

Nyílt napon népszerűsítették az idén másodszor meghirdetett Z-szakot

Tar Gábor | 2023-01-21
Az idei felsőoktatási felvételi eljárásban hat egyetem hirdeti meg a tavaly elindított természettudomány-környezettan tanárszakot (Z-szak). A képzést külön nyílt napon mutatták be az érdeklődőknek a Természettudományi Múzeumban.

Az ötéves tanárszakot azért szokták Z-szakként emlegetni, mert a zöld, vagyis környezettudatos szemléletmódot, valamint a Z-generáció igényeinek megfelelő oktatási formát kívánja képviselni.

A szaknak külön honlapja van. E szerint a nemzetközi minták alapján, Európában elsőként létrehozott osztatlan mesterképzés a Z generáció természettudományos ismereteit szolgálja ki. Célja az ökológiai fenntarthatóság és természet megismerése, megértése gyakorlatorientált, problémamegoldó technikák révén.

Három az egyben szak

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára (aki maga is gyógyszerészként végzett) a nyílt napon a Z-szakot a három az egyben kávéhoz hasonlította. Abban ugyanis megtalálható a fizika, a kémia és a biológia, és ezeknek, mint fogalmazott, egyben fogyasztva „teljesen más az íze, és sokkal inkább odavisz bennünket, ami a természettudományok lényege”.

Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár és Murányi Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanára kémiai kísérletet mutat be Z-szak nyílt napján (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hat egyetemen, hét képzési helyszínen indul a Z-szak

Az országban először a 2022/23-as tanévben meghirdetett képzést idén hat egyetem hét képzési helyen indítja el. Ezek

  • Eötvös Loránd Tudományegyetem (budapesti és szombathelyi képzési helyszínnel),
  • Debreceni Egyetem
  • Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
  • Nyíregyházi Egyetem
  • Pécsi Tudományegyetem
  • Szegedi Tudományegyetem.

Tanárképzési területen a napokban írtuk meg, hogy a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara 2023 szeptemberétől szociális ismeretek tanára mesterszakot indít el, amelyet eddig még nem hirdettek meg az országban. Mint ismert, a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre február 15. éjfélig lehet jelentkezni.