Free

Vírus vagy baktérium: te is kevered? Segít a Semmelweis Egyetem! – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-12-12
Ha beteg vagy, nem mindegy, hogy vírus vagy baktérium okozza a problémáidat! A Semmelweis Egyetem szakértői által készített videó választ ad az ezzel kapcsolatos kérdéseidre!

Vírus vs. baktérium – Mi a legfontosabb különbség?

A vírusok és a baktériumok is tudnak betegségeket okozni, mégis jelentős különbség van közöttük. A megfelelő gyógymód megtalálásában különösen fontos, hogy az orvos megállapítsa, bakterális vagy vírusos fertőzés áll a probléma hátterében.

A vírusok a legkisebb mikroorganizmusok, nem képesek önállóan létezni, a szaporodáshoz gazdatestre van szükségük. Az összes vírus fertőző, viszont az emberre nem mindegyik veszélyes.

A gyakran előforduló fertőzésekért felelős vírusokat és baktériumokat hajlamosak vagyunk összetéveszteni. (Forrás: 123rf)

A baktériumok a vírusokkal ellentétben rendelkeznek sejtplazmával és képesek önálló anyagcserére. Így gazdatestre sincs szükségük a szaporodáshoz, hanem képesek kettéosztódni. A legtöbbjük ráadásul nem is fertőző, az emberi testben is rengeteget találni. Ők felelnek az emésztésért, a bélflóra egyensúlyáért és az immunrendszer működtetéséért. 

Melyik mit okoz?

Szervezetünket nap mint nap millió támadás éri, azonban az immunrendszerünknek hála ebből nem sokat érzékelünk. A kórokozóknak sok fajtáját ismerjük, ilyenek pl. a prionok, egyes gombafajok, a vírusok és a baktériumok. A gyakran előforduló fertőzésekért felelős vírusokat és baktériumokat hajlamosak vagyunk összetéveszteni. Ha nem vigyázunk, ez komoly egészségügyi kockázattal járhat!

  • A baktériumok felelősek a tüdő- és mandulagyulladásért, de gyomorrontást és pattanásokat is okozhatnak.
  • A náthát és meghűlést pedig vírusok okozzák, de sokkal komolyan fertőzésekre is képesek. Ezt alaposan megtanulta a világ a koronavírus pandémiája alatt.

Ha baktérium, akkor antibiotikum 

Az antibiotikumok gátolják a baktérium biokémiai folyamatait. Az első és máig a legismertebb ilyen gyógyszer a penicillin. Ennek köszönhető, hogy ma már sokkal kevesebben halnak meg bakteriális fertőzésekben, mint 100 éve. 

A vírusokra azonban egyáltalán nem nyújtanak megoldást. Ezért feleslegesen semmiképpen se szedd be őket! Az antibiotikumok hatásmechanizmusa nem tesz különbséget a hasznos és a betegséget okozó baktériumok között. Ugyanúgy irtják az emésztőrendszerünkben található jótékony bélflórát is, gyengítve ezzel az immunrendszerünket. 

Mi a legfontosabb különbség a vírusok és a baktériumok között? A Semmelweis Egyetem animációs filmjéből erre a kérdésekre részletesebben is választ kaphatsz.