Példakép

A világ legjobbja lett a veszprémi cukrász

Tar Gábor | 2022-12-02
A gasztronómiai világbajnokságon cukrászartisztikai kategóriában aranyérmet szerzett a veszprémi Kokó Cukrászda díszítőcukrásza, Steierlein-Reichert Míra. Aranyérmes alkotása közel másfél méter magas, témájául a brémai muzsikusok meséje szolgált.

A négyévente sorra kerülő, Luxemburgban megrendezett – a cukrász- mellett szakács- és csapatversenyt is tartalmazó – gasztronómiai világbajnokságon (Culinary World Cup) a veszprémi cukrász a brémai muzsikusokról szóló Grimm-mese jellegzetes motívumát ábrázoló alkotásával szerzett aranyérmet.

A versenyen a díszítőcukrászok szabadon választhatták meg alkotásuk témáját, ugyanakkor bizonyos technikai feltételeknek meg kellett felelniük – nyilatkozta a veol.hu-nak a világbajnok cukrász, Steierlein-Reichert Míra.

A témaválasztás kapcsán elmondta, igyekeztek olyan ötletet megvalósítani, ami az erősségei közé tartozik. Mivel az állatábrázolás áll hozzá a legközelebb, ezért adta magát a Grimm-mese négy szereplője, és a történet jellegzetes tetőpontja, amikor a négy jószág egymás hátára állva néz be a betyárok házába – jegyezte meg a díszítőcukrász, aki valószínűleg rajthoz áll majd a 2024-es stuttgarti kulináris olimpián is.

Közel másfél méter magas alkotás

A hosszú hónapok munkájával elkészült világbajnoki aranyérmes alkotás közel másfél méter magas, így két részletben szállították a verseny helyszínére. Az alkotási folyamatban Pintér Zsolt, a Kokó Cukrászda ügyvezetője, cukrászmester segítette Mírát.

Steierlein-Reichert Míra világbajnok díszítőcukrász és segítője, Pintér Zsolt cukrászmester (Fotó: Kokó Cukrászda/Facebook)

A remekmű – amelyet a veszprémi cukrászdában a következő hetekben az érdeklődők is megcsodálhatnak – merevítéseket leszámítva ehető alapanyagokból készült:

alapja cukormasszával összegyúrt puffasztott rizs, ami megszáradva szilárddá vált.

Ennek ellenére az aranyérmes alkotás elsősorban dizájnterméknek, és nem ehető süteménynek számít.

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy egy másik szakmában is igen jól szerepeltek a magyar versenyzők. A magyar bádogos csapat ugyanis ezüstérmet szerzett a Svájcban megrendezett Fiatal Tetőfedők Világbajnokságán.

Címkék: cukrász   szakma   verseny   világbajnokság