Tudástár

A világ legrégebbi egyetemei

Szádeczky-Kardoss Klára | 2023-02-23
A hazai felsőoktatási intézmények után most összegyűjtöttük nektek, hogy melyek a világ legrégebbi egyetemei, amelyek a mai napig működnek.

Felsőoktatási intézmények már több száz, egyes esetekben közel ezer éve léteznek. Az egyetem elnevezés a latin universitas szóból származik, ami egyetemesség, összesség jelentéssel bír, minthogy a középkor egyetemei a tanárok és diákok közösségét, összességét jelentették.

 

Melyik a legrégebb óta működő egyetem a világon?

Ázsiában és Afrikában a tudománnyal foglalkozó ókori intézmények évszázadokkal az európai középkori egyetemek előtt jelentek meg. Ide tartoztak a buddhista kolostorok és a kelet-ázsiai birodalmi akadémiák is.

Al-Karaouine Egyetem (Fotó: 123rf)

Ami a modern egyetem mintáját követő intézményeket illeti, a legrégebbi Afrikában a marokkói Al-Karaouine Egyetem, amelyet 859-ben alapítottak. Ázsiában pedig a Fülöp-szigeteki Santo Tomas Egyetem, amelyet 1611-ben hoztak létre. Mindkettő megőrizte intézményi folytonosságát, és ma is működik. Az Al-Karaouine Egyetem, bár a világ legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézménye a Guinness Rekordok Könyve szerint, azonban csak 1965-ben vált hivatalosan is egyetemmé.

 

Hogyan kerülhetett fel egy intézmény a legrégebb óta működő egyetemek listájára?

Az évszázadok során a világ legrégebbi egyetemei közül sok feloszlott, autonóm főiskolákra szakadt, vagy szinte a felismerhetetlenségig modernizálódott. Bizonyos mai egyetemeknél pedig a lokációjuk vagy nevük miatt azt hihetnénk, hogy egy középkorban alapított egyetem „leszármazottai”, de valójában nem jogutódjai a korábbi intézménynek. Erre találhatsz pár hazai példát is abban a cikkünkben, ahol Magyarország legkorábbi egyetemeit vettük sorra.

Olyan egyetemek sem kerültek fel a listánkra, amelyek intézményi folytonossága huzamosabb időre megszakadt. Ilyen például a Párizsi Egyetem, más néven a Sorbonne, amelyet még 1150-ben alapítottak, de a 1793-as francia forradalom idején megszüntettek. A modern Párizsi Egyetemet ugyanis csak 1896-ban hozták létre új alapokkal, miután feloszlatták Napóleon oktatási rendszerét.

Párizsi Egyetem, Sorbonne (Fotó: 123rf)

Ha a világ legrégebbi egyetemei után kutatva csak azokat vesszük figyelembe, amelyek kimondottan ilyen céllal alakultak, akkor az olasz Bolognai Egyetem kerül ki győztesként.

 

Következő listánkban bemutatjuk a világ legrégebbi egyetemei közül azokat, amelyek a mai napig működnek.

 

1. Bolognai Egyetem (alapítás: 1088)

Bolognai Egyetem (Fotó: 123rf)

A Bolognai Egyetem (Alma Mater Studiorum  – Università di Bologna, UNIBO) Európa első, ma is működő felsőfokú oktatási intézménye. Irnerius olasz jogtudós alapította 1088-ban. Az olaszországi Bolognában található intézmény a legrégebbi egyetem, amely megalakulása óta még csak rövid időre sem szünetelt. Különösen híres jogi, orvosi és természettudományi tanulmányairól.

 

2. Oxfordi Egyetem (alapítás: 1096)

Oxfordi Egyetem (Fotó: 123rf)

Az Oxfordi Egyetem (University of Oxford) az angol nyelvterületen a legrégebbi egyetem. A pontos alapítási dátuma kissé homályos, a tanításra vonatkozó bizonyítékok egészen 1096-ig nyúlnak vissza, és egyesek azt állítják, hogy még korábban alapították. A Bolognai Egyetem után a második legrégebbi egyetem, amely ma is működik. Itt található a világ legnagyobb egyetemi nyomdája, anglia legnagyobb akadémiai könyvtár hálózata és a legrégebbi egyetemi múzeum is. Továbbá úttörőnek számított az egyetemvárosok struktúrájának kialakulásában.

 

3. Cambridge-i Egyetem (alapítás: 1209)

Cambridge-i Egyetem (Fotó: 123rf)

A Cambridge-i Egyetem (University of Cambridge) angol nyelvterületen a második, világviszonylatban pedig a harmadik legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézmény. Olyan tudósok alapították, akik Oxfordból menekültek el a városlakók elől, miután 1209-ben három tudóst kivégeztek. A két régi, angol egyetemnek számos közös vonása van, együttesen pedig gyakran Oxbridge néven hivatkoznak rájuk.

 

4. Salamancai Egyetem (alapítás: 1218)

Salamancai Egyetem (Fotó: 123rf)

A Salamancai Egyetem (Universidad de Salamanca) Spanyolország legrégebbi egyeteme. IX. Alfonz leóni király alapította 1218-ban. Előtte Salamancán egy székesegyházi iskola működött, amely már 1130-ban is létezett. A közhiedelem szerint az egyetemről elterjedt, hogy egy salamancai barlangban fekete mágiát is oktatnak.

 

5. Padovai Egyetem (alapítás: 1222)

Padovai Egyetem (Fotó: 123rf)

A Padovai Egyetem (Università degli Studi di Padova, UNIPD) a csillagászat, a jog, az orvostudomány és a filozófia területén végzett forradalmi, korai kutatásairól nevezetes. Tudósok és professzorok alapították 1222-ben, miután elhagyták Bolognát. Páduában található Itália második, egyben a világ ötödik legrégebbi máig fennmaradt egyeteme. Galilei és Kopernikusz híres csillagászok is itt tanultak. Továbbá e falak között végzett az első nő, aki megkapta a PhD fokozatot: Elena Cornaro Piscopia a filozófia doktora lett 1678-ban.

 

6. Nápolyi II. Frigyes Egyetem (alapítás: 1224)

Nápolyi II. Frigyes Egyetem (Fotó: 123rf)

A Nápolyi II. Frigyes Egyetem (Università degli Studi di Napoli Federico II) a világ legrégebbi államilag támogatott felsőoktatási és kutatási intézménye. II. Frigyes német-római császár és szicíliai király alapította 1224-ben. Úgy vélik, hogy ez a világ legrégebbi állami, tehát nem egyházi egyeteme. 

 

Érdemes megemlíteni regionális jelentőségük miatt a következő, még ma is működő egyetemeket:

  • A Coimbrai Egyetemet eredetileg lisszabonban alapította Dénes portugál király 1290-ben. Később Coimbrába költözött, jelenleg a portugál nyelvterület legrégebbi egyeteme. 
  • A prágai Károly Egyetem a legrégebbi Közép-Európában, amelyet 1348-ban alapított IV. Károly német-római császár.
  • A német nyelvterület legrégebbi egyeteme az 1365-ben IV. Rudolf osztrák főherceg által alapított Bécsi Egyetem. 
  • Az Uppsalai Egyetem a skandináv országok legrégebbi, még mindig működő egyeteme, amelyet 1477-ben alapított IV. Szixtusz pápa.