Free

Vegán január: te kipróbálod?

Kőszegi Anna | 2023-01-07
Már a világ csaknem minden országát meghódította a kihívás, ami arra ösztönzi az embereket, hogy egy hónapra próbálják ki a vegán étrendet. Te vevő lennél egy ilyen kísérletre?

A vegán január kezdeményezés pár év alatt egyre több követőt hódít meg. A kezdeményezést egy brit non-profit szervezet indította 2014-ben azzal az elképzeléssel, hogy népszerűsítsék a vegán étrendet és annak kipróbálását, különösen januárban, amikor az emberek általában sok fogadalmat tesznek és hajlandóbbak új, szokatlan dolgok kipróbálására.

A kezdeményezés azoknak kínál jó lehetőséget a kísérletezésre, akik nem merik, vagy nem tudják elkötelezni magukat a végleges életmódváltás mellett, de szeretnék kipróbálni a növényi étrendet.

A kezdeti pár ezer feliratkozó után 2022-ben már több mint félmillióan vettek részt a kihívásban, összesen 228 országból és régióból. A jelentkezők többsége egészségügyi okokat jelöl meg motivációként, a második vezető ok az állatok iránti elkötelezettség, a klímaváltozás kérdése pedig harmadik helyen áll. Az érdeklődők teljesen ingyen jelentkezhetnek a kihívásra és tippeket, recepteket és táplálkozással, tápanyagokkal kapcsolatos útmutatókat is kapnak, hogy könnyebb legyen az átállás.

Minden a tervezésen múlik

A kezdeményezés megalkotói vallják, hogy a tervezésnek kiemelkedően fontos a szerepe, ha szeretnénk tartósan (azt remélik, nem csak egy hónapig) kialakítani egy új szokást. Ha ugyanis reggel felkelünk és nincs előttünk egy egyszerű és kézenfekvő reggeli lehetőség, biztos, hogy megesszük az első utunkba akadó dolgot. Azzal, hogy tartunk otthon olyan egyszerű vegán hozzávalókat, amelyekből egy reggeli vagy tízórai gyorsan összeüthető, már félsikert értünk el.

Ma már sokkal több a lehetőség

Szerencsére elképzelhető, hogy a kedvenc ételeink közül sok teljesen véletlenül vegán. Ha körbenézünk a konyhában, magunk is meggyőződhetünk arról, hogy a tartós élelmiszerek (tészta, rizs, paradicsom és hüvelyes konzervek) mind teljesen növényi alapúak, és akár egy teljes étkezés is kihozható belőlük. Ma már az is jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, hogy a legismertebb szupermarket láncok is rendelkeznek saját vegán helyettesítő termékekkel mint sajtok, virsli, tej és felvágottak. Ha nem szeretnénk ezekről lemondani, nem kell tovább mennünk, mint a megszokott boltunk hűtőpultja.

vegán

Forrás: Pexels.com

Lépésről lépésre

Egyik napról a másikra a lehető legritkábban sikerül nagy változtatásokat meghonosítanunk az életünkben, ezt a vegán január kitalálói is tudják. Ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy gyakran apró, de kitartóan megtartott változtatásokkal többre megyünk, mint olyan radikális ugrásokkal, amelyeket rövid idő múlva kénytelenek leszünk feladni, mert túl nehéz a megtartásuk. Éppen ezért érdemes lemondani először arról, amit észre sem fogunk venni. A tartós tehéntej és a növényi tejek közötti különbség például szinte észrevehetetlen. Ha az egyetlen indokunk a vegánsággal szemben, hogy a sajtról biztos nem tudnánk lemondani, akkor ne is mondjunk le. Kezdjük annál, amit megvalósíthatónak érzünk.

Kísérletezz

Ha hajt a kíváncsiság és szívesen kísérletezel a konyhában, megpróbálhatod elkészíteni a kedvenc ételeid vegán verzióját. Lehet, hogy meg leszel lepve, hogy az étel ízét tulajdonképpen nem maga a hús, hanem valójában a fűszerek és zöldségek adják, amelyeket eddig mellékesnek gondoltál. Ma már megtévesztésig a húsra emlékeztető készítményeket is vehetünk a legtöbb boltban, de olyan hagyományosabb megoldásokkal is próbálkozhatunk, mint a tofu.

Címkék: életmód   étrend   kihívás   vegán