Free

Jön az újévi fogadalmak ideje – Nálad a mozgás vagy a táplálkozás jön ilyenkor szóba?

Tar Gábor | 2022-12-30
December végén sokan tesznek újévi fogadalmat, amely gyakran a rendszeres mozgásra és az egészségesebb táplálkozásra vonatkozik. A Profession.hu kutatásából kiderül, hogy az otthonról dolgozók, illetve a munkahelyre bejárók körében a testmozgás vagy a tudatos táplálkozás jelenti-e a nagyobb kihívást.

Életünkben átlagosan 90 ezer órát töltünk munkával, mielőtt nyugdíjba mennénk, így közel sem mindegy, mennyire figyelünk oda eközben az egészségünkre.

Home office-ban többen étkeznek tudatosan

A Profession.hu reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a magyar munkavállalók között jelentősen többen vannak azok, akik odafigyelnek a helyes táplálkozásra, mint azok, akik nem (42 százalék vs. 25 százalék).

A válaszadók nagyjából fele minden nap eszik zöldséget és gyümölcsöt, ugyanennyien fogyasztanak megfelelő mennyiségű vizet. Érdekesség, hogy míg az otthonról munkát végzők 52 százaléka választ egészségtudatosan ételt, a munkahelyükre bejáróknál ez az érték csak 37 százalék.

Keveset mozog a Z generáció

A Profession.hu kutatása arra is rávilágított, hogy míg a táplálkozásnál az otthonról dolgozók, addig a mozgásban a munkahelyre bejárók állnak jobban. A WHO ajánlása szerint az egészség megőrzéséhez átlagosan heti 150-300 perc közepes intenzitású vagy heti 75-150 perc erős intenzitású fizikai aktivitás szükséges, illetve ezek kombinációja. A hazai felmérés tanulsága szerint ettől átlagosan jelentősen elmaradunk.

Sokan azt határozzák el, hogy többet mozognak majd az új évben (Fotó: 123rf)

A válaszadók közel felénél nagyon csekély a megfelelő aktivitás mértéke, ráadásul kifejezetten egészségjavító mozgást kevesebb, mint harmaduk végez. Főleg a legfiatalabbak, azaz a Z generáció értékei kiugróan alacsonyak, az egészségjavító aktivitás szintjét meg sem közelítik.

Gyakorlatok ülő munkát végzőknek – videóval

Különösen az ülőmunkát végzőknek kell odafigyelniük arra, hogy rendszeresen mozogjanak. Pár napja írtunk arról, hogy az ülés közben felvett rossz testtartásból adódó egészségügyi panaszok megelőzéséhez és kezeléséhez a Semmelweis Egyetem szakemberei összeállítottak egy irodai környezetben és otthon is végezhető gyakorlatsort, amihez oktatóvideó is készült.