Free

Veszélyeztetett faj az ember? Még tart a Tudományünnep, használd ki tudásod bővítéséhez!

Haiman Éva | 2022-11-21
Vajon az ember maga is felkerülhet a veszélyeztetett fajok listájára? Hogyan hat a környezet kémiai szennyezettsége az egészségünkre? Miként változhat meg a Kárpát-medence a klímaváltozás hatására? Sok más mellett ezek a témák is szerepelnek a Tudományünnep e heti programkínálatában. Az előadások továbbra is mindenki számára nyitottak és ingyenesek. Válogass és okosodj!

Még koránt sincs vége az idei Tudományünnep rendezvénysorozatnak. Az Akadémián, valamint a hazai kutatóhelyeken, az egyetemeken, illetve a Magyar Tudomány Ünnepéhez csatlakozó intézményekben várják a tudomány iránt érdeklődőket november eleje óta. A hátralevő időszak programjaiból szemezgetünk a Magyar Tudományos Akadémia kínálatából.

Veszélyeztetett faj vagyunk?

Fajkihalások: ott vagyunk a listán? – teszi fel a meghökkentő kérdést Báldi András ökológus az előadása címében. Nem véletlenül, így talán könnyebben megértjük, miért olyan nagy baj az élővilág változatosságának csökkenése, még ha nekünk, hétköznapi embereknek ez esetleg fel sem tűnik. A november 21-én 18 órakor kezdődő programra még itt jelentkezhetsz.

Tudod, hogy milyen sport illik hozzád?

Testi adottságainkon túl, jó ha anatómiai adottságainkkal is tisztában vagyunk, mielőtt sportágat választunk – derül ki a november 22-én 14 és 17 óra között megrendezendő Haladás a mozgásszervi gyógyászat és sporttudomány területén című szimpózium egyik előadásából. Azt is megtudhatjuk, milyen előrelépést jelent a képalkotó és immunlaboratóriumi diagnosztika fejlődése a gyulladásos mozgásszervi betegségek személyre szabott terápiájában. Milyen betegségek megelőzésében és hogyan segít a célzott mozgásterápia, valamint azt is, valóban elixír-e a testedzés. A programra itt lehet regisztrálni.

Forrás: 123rf

Megváltozik az otthonunk?

Több szempontból is foglalkoztak a résztvevők a klímaváltozás kérdésével a Tudományünnep rendezvényein. Lakatos Mónika klímakutató most specifikusan a Kárpát-medencére gyakorolt hatásokat mutatja be az utolsó Tudományünnep keretében tartott előadásán november 22-én 18 órakor. Itt tudsz jelentkezni az előadásra.

A háború hatásai 

Az ukrajnai háború várható következményeit veszi sorra a november 23-án 10 órakor kezdődő multidiszciplináris tanácskozás, amelynek résztvevői világpolitikai összefüggésben elemzik az ukrajnai háborút. Választ keresnek arra, hogy a háború miképpen érinti a jövő gazdaságát, a világ és hazánk biztonságpolitikai helyzetét, napjaink nemzetközi jogrendjét. Továbbá megvitatják a háborús dezinformáció szerepét az ukrajnai konfliktusban, valamint a háborús cselekményekért való felelősségre vonás lehetőségeit. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

Amikor a számítógépek tanulnak

A Nyelvtudományi Kutatóközpont kutatói két, világszinten is jelentős nyelvmodellt fejlesztettek ki az ELKH infrastruktúra-fejlesztési pályázatán elnyert szuperszámítógépeken gépi tanulási algoritmusok segítségével. A Tudományünnep alkalmából a nagyközönségnek is bemutatják e rendszereket, valamint kapcsolódó kutatásaikat november 23-án 16 órától. Erre a programra itt lehet jelentkezni.

Életmód a rák árnyékában

A daganatos betegségek történetéről, az életmódhoz fűződő kapcsolatáról, kórélettanáról és modern kezelési lehetőségeiről lesz szó a Fiatal Kutatók Akadémiája által rendezett előadónapon november 25-én 13 órától. Jelentkezni itt tudsz.

Mi derül ki a népszámlálásból? 

A 2022. évi népszámlálás munkálatait is megismerheted a november 28-án 10 órakor kezdődő, Változó jelen – Változó jövő című rendezvényen. Az előadók foglalkoznak továbbá a hazai áfacsalások főbb mérési eredményeivel, az egyetemek vállalkozói képességével, valamint a fenntarthatóság és a jóllét menedzselésének kérdéseivel is. A jövőnket érintő aktuális kérdések kapcsán pedig a hazai népesség demográfiai jellemzőinek alakulása, a társadalom és a gazdaság jövőjének előrejelzése, a körforgásos gazdaság és az önvezető autó megvalósítása, valamint a V4-országok lehetséges fenntartható innovációs stratégiai útjai kerülnek szóba. Itt regisztrálhatsz a rendezvényre.

Élelmiszer-ellátás nehézségei

A hazai élelmiszer-biztonság kihívásai címmel is tartanak egy előadássorozatot, november 30-án. A szakmai nap keretében az előadók egyes, az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos kórokozók, illetve betegségek terén elért legújabb hazai eredményeket foglalják össze, továbbá bemutatják az adatelemzés és a digitalizáció felhasználásának lehetőségeit az állatorvosi közegészségügy területén. Az előadóktól többek között azt is megtudhatod, hogyan hat a környezet kémiai szennyezettsége az egészségünkre. Regisztrálni pedig itt tudsz erre a rendezvényre.

További programok közül is szemezgethetsz még az https://mta.hu/tudomanyunnep  oldalon. Minden esemény online is követhető az MTA YouTube-csatornáján.