Tudástár

Íme a TOP5 rezsicsökkentő „csodatalálmány”

Halaska Gábor | 2022-10-12
Sokszor gondoljuk azt, hogy a technológia mindenre - így rezsicsökkentő dolgokra is - megoldást nyújt. Ez persze koránt sincsen így. Ugyanakkor arra mégis érdemes odafigyelned, hogy számos innováció akad manapság, amely segíti azt, hogy kevesebbet fizess otthon akár télen, akár nyáron az energiáért.

Akár saját otthonban, akár albérletben laksz, ebben a cikkünkben most bemutatjuk azt a TOP5 modern rezsicsökkentő lehetőséget, amellyel egy rakás pénzt spórolhatsz, főként a hűvös őszi-tavaszi, továbbá a hideg téli hónapokban.

1. Hűtő-, fűtő klíma

A többség egy hűtő-, fűtő klímaberendezés felszereltetését követően leggyakrabban csak azt veszi észre, hogy a nyári forróság esetén a lakásban milyen kellemes hűvös van. Ma már a modern légkondicionálók legtöbbje (leszámítva a hordozható mobil klímákat) képes a hűvös és a hideg hónapokban a lakás fűtésére is! Ez eddig nem is lenne olyan nagy trúváj, ámde a klímával történő fűtés kifejezetten olcsó is, mondhatjuk hogy rezsicsökkentő „találmány”.

Még csak nem is arra gondolunk, hogy a klímát kedvezményes H tarifára kötjük (bár erre is van lehetőség, csak egy készülék esetén, illetve társasházban macerás), hanem csak arra, hogy a mai klímák fűtési elve a legújabb és az egyik legtakarékosabb levegő melegítési módozat mégpedig a hőszivattyú mintájára működik.

Anélkül, hogy a technikai részletekbe belemennénk legyen elég annyi, egy fűtésre is alkalmas klíma nagyon gazdaságos. Ritkán fogyaszt többet, mint ha rezsi-csökkentett gázzal vagy tűzifával fűtenénk.
Egy mai készülék ráadásul mínusz 20 fokig hatékonyan képes meleg levegőt előállítani.

2. Okos termosztát

Tíz évvel ezelőtt még csak a Google által felvásárolt Nest okostermosztát létezett, mint távolról vezérelhető fűtés-hűtés opciója a lakásban. Ma azonban már nem csak a nagy épületgépészeti cégek, hanem szinte minden okosotthon-szolgáltató kínál olcsóbb és drágább, de egyaránt wifi-re köthető – mondjuk így – rezsicsökkentő termosztátokat.
Kis utánajárással Te magad is rendelhetsz ilyet a neten és másra nincs is hozzá szükséged, mint állandó wifi kapcsolatra és egy „hogyan üzemeljem be a wifis termosztátot” youtube videók megtekintésére.
Ha ez megvan, innentől fogva nem érhet meglepetés! Ha bármikor elmész otthonról, vagy akár az albérletből, akkor utólag is beállíthatod a kívánt hőmérsékletet az okostelefonodról.

Oldalak: 1 2