Free

Ne a TikTok alapján diagnosztizáld magad!

Szádeczky-Kardoss Klára | 2023-02-10
Soha ilyen nagy figyelmet nem kaptak még a lelki problémák és a pszichés betegségek, mint az internet korában. Rengeteget lehet ezekről megtudni, ha valaki érdeklődik utánuk, azonban egyre többen vonnak le téves következtetéseket is.

Az öndiagnózis a internetes közösségi terekben egyre gyakoribb jelenség. Most nem arra gondolunk, amikor dr. Google segítségével akarod megállapítani, hogy mitől is fáj a fejed, és a frontváltástól kezdve a durvább betegségekig mindent feldob válaszként. Természetesen, ez sem feltétlenül rossz, mert bizonyos esetekben előbb felmerülhet, hogy egy konkrét betegségre leteszteled magadat. Így időben megkaphatod a segítséget, ám legtöbbször vélhetően csak feleslegesen riogatod magadat. Rosszabb esetben pedig öngyógyításba kezdesz orvosi konzultáció nélkül, akár nagyobb kárt okozva.

 

Pszichés betegségek a közösségi térben

Napjainkban egyre gyakoribb, hogy influenszerek, youtuberek, tiktokkerek megnyílnak a követőiknek és a nehézségeikről beszélnek. Legyen szó fizikai vagy pszichés problémáról, egyre elfogadottabb, hogy beszélnek róla a népszerűbb emberek. Az sem példa nélküli, hogy valakinek csak azért lett sok követője, mert olyan speciális betegsége van, amiről ritkán hallani. Ilyenkor szinte csak erről szól az oldala tartalma. Az is előfordul, hogy valaki érdekesen dokumentálja egy gyakoribb pszichés betegség folyamatát. Sokan edukálni is próbálják a közönségüket a tüneteikről, nehézségeikről és általánosságban arról, milyen módszerekkel oldják meg azokat.

Téves öndiagnózist egy olyan csatorna segítségével is könnyen felállíthat bárki, aki egy pszichiáter vagy pszichológus valódi tényeken alapuló oktatóvideóját nézi. (Fotó: 123rf)

Alapjaiban tehát pozitív, hogy nem tabu többé egy-egy pszichés betegség. Így első kézből ismerhetik meg a fiatalok, mivel is jár egy adott probléma. Mivel tisztában vannak a tünetekkel, értik mit élnek át az érintettek, így sokkal elfogadóbbá válik a közösség is. Ráadásul a hasonló problémával küzdők úgy érezhetik, nincsenek egyedül, esetleg tippeket is kaphatnak.

 

Mi tulajdonképpen a gond?

Lényegében ugyanaz a probléma, mint amikor egy fejfájás okát kutatjuk a neten, ám ennél többről van szó. A legtöbb ilyen témájú YouTube- és TikTok-oldalt magánemberek üzemeltetik, akik saját tapasztalataikat osztják meg. Sokszor maguk is nagyon fiatalok, nem csak a közönségük. Így akaratlanul is félreinformálhatják a nézőiket, hiszen nem képzett szakemberek. Arról nem is beszélve, ha valaki a lájkok és megtekintések érdekében hazudik magáról valamilyen lelki problémát, hogy figyelmet kapjon.

Téves öndiagnózist egy olyan csatorna segítségével is könnyen felállíthat bárki, aki egy pszichiáter vagy pszichológus valódi tényeken alapuló oktatóvideóját nézi. Így a hiteles információforrás megtalálása nem ad megoldást a helyzetre.

A pszichés betegségeknél igen gyakori, hogy a tünetegyüttesek nem ugyanabban a kombinációban jelennek meg az egyes betegeknél. Más tünetekkel együtt már egy másik betegség jellemzői. Az is előfordulhat, hogy a tünetek egy spektrumon mozognak, bizonyos mértékben egyáltalán nem utalnak az adott betegségre. Sőt, az esetek nagy részében semmire sem utalnak, teljesen normálisnak minősülnek, de a fiatalok ezt nem tudják felmérni magukon. Nem véletlen, hogy pszichológusok és pszichiáterek feladata felállítani a pontos diagnózist, akik évekig tanultak erről az egyetemen.

 

Van megoldás?

Első körben ne hidd, hogy valamilyen konkrét pszichés betegséged van, mert egyre többször hallasz róla. Az algoritmusok érzékelik, ha fogékonyabb vagy egy téma iránt és egyre gyakrabban fognak ilyen témájú tartalmakat felajánlani neked. Attól még, hogy rengeteg információt gyűjtöttél róla a neten, még nem leszel elég képzett, hogy felismerd és felmérd, hogy mi áll pontosan az adott lelkiállapotod hátterében.

Viszont kiemelnénk: fontos, hogy foglalkozz a mentális egészségeddel. Korábban már szó esett arról az UNI oldalain, hogy mik azok a problémák, amelyekkel leggyakrabban megkeresik a mentálhigiénés tanácsadókat a fiatal felnőttek. Miben és hogyan találhatjuk meg a lelki biztonságunkat a mai világban? Milyen, amikor saját magadat bántod a gondolataiddal? Hogyan tudod kezelni, ha a szüleid túlzásba viszik az aggódást, esetleg mindenáron ők akarják irányítani az életedet? Hogyan ismerheted fel, ha verbális bántalmazás ért? Arról is olvashattál, mit is jelent pontosan a mentális egészség és a mentálhigiéné. Mennyire fontos észrevenni, ha lelkileg nem vagyunk egészségesek, és mennyire lényeges tisztában lenni azzal, mit is tehetünk, hogy mentálisan egészségesebbek, erősebbek legyünk. Továbbá arról is írtunk, hogy a felsőoktatásban sok helyen van lehetőséged segítséget kérni, ha úgy érzed a problémád túlnőtt rajtad. Tinédzser korban pedig az iskolai pszichológust is megkeresheted, aki segít eligazodni, hogy milyen mértékű a helyzet.