Munka

Természettudományi diplomával nem gond az elhelyezkedés

Haiman Éva | 2023-02-01
A budapesti központú, high-tech fejlesztő nemzetközi cég, a Semilab egyike azoknak a technológiaintenzív k+f-vállalatoknak, ahol igen jó eséllyel tudnak elhelyezkedni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 2023 szeptemberében induló új, angol nyelvű fizikus-mérnök alapszak végzősei.

Pongrácz Anita, a Semilab applikációs és termékmarketing-részlegének irányítója adott interjút a UNI 2023-nak.

A Semilab vezetőjével többek között arról beszélgettünk, hogy a cég milyen lehetőségeket tud felkínálni az új képzés biztosította két szaktudás kombinálására.

 

A Semilab folyamatosan fogad gyakornokokat, és diplomamunkára is várnak egyetemistákat. (Fotó: UNI)

 

A BME 2023 szeptemberétől új alapszakként – Magyarországon elsőként – angol nyelvű fizikus-mérnök képzést indít. Ezzel az innovatív vállalatok szakemberigényét kívánja kielégíteni. A BME előrejelzése szerint a végzett fizikus-mérnök hallgatók azonnal elhelyezkedhetnek majd innovatív k+f cégeknél, amilyen a Semilab is.

Az interjúból kiderül, hogy a Semilabot 1989-ben alapították MTA-ból kivált fizikusok. Mára egy 1300 fős globális, de még mindig száz százalékban magyar tulajdonú vállalatról beszélünk, mely folyamatosan keresi a fiatal szakembereket. Az interjú készítésekor több mint 100 nyitott pozícióba vártak munkatársakat.

Gyakornokokat és végzetteket is vár a Semilab

„A Semilab Zrt. erősen kutatás-fejlesztési központú vállalat, közel 200 fizikust alkalmazunk, emellett rengeteg mérnököt és természettudományi végzettségű szakembert. A csipgyártás, a napelem- és a kijelzőipar számára mérőberendezéseket gyártunk és fejlesztünk. Ezeket a különböző gyártási folyamatok ellenőrzésében, a kész termékek minőségellenőrzésében világszerte alkalmazzák a gyártó vállalatok. Ehhez a tevékenységhez igen komoly szakembergárdára van szükségünk. De általánosságban is elmondható, hogy a természettudományi diploma ma igen piacképesnek számít a világban, így Magyarországon is, amivel könnyen el lehet helyezkedni.”

 

A természettudományi diploma ma igen piacképesnek számít a világban. (Fotó: 123rf)

 

Pongrácz Anita az interjúban elmondja, hogy a Semilab folyamatosan fogad gyakornokokat, diplomamunkára is várnak egyetemistákat. Megtudhatjátok, milyen egyetemekkel van a cégnek együttműködése, és azt is, mit tesz a cég azért, hogy minél több nő válassza ezt a pályát.

A teljes interjú az UNI 2023 kiadványban olvasható. A kiadvány megrendelhető az UNIside-on.