Rangsorok

Természettudomány képzési terület

UNIside | 2022-09-19
Ez a cikk az UNI 2022 nyári kiadványában jelent meg.

Alapképzési szakok

  •     biológia szak
  •     biotechnológia szak
  •     fizika szak
  •     földrajz szak
  •     földtudományi szak
  •     kémia szak
  •     környezettan szak
  •     matematika szak

 

Az természettudomány képzési területen 8 alapképzési szak közül választhatnak a felvételizők. A havi bruttó átlagjövedelem tekintetében a legmagasabb fizetésre 

  • a fizika szak (408 ezer forint) és 
  • a kémia szak (361 ezer forint)

diplomásai számíthattak a 2019-es adatfelvétel során. A képzési terület iránt érdeklődők szaktól függően több felsőoktatási intézmény mellett dönthetnek, amelyek között megtalálhatók fővárosi és vidéki intézmények.

Intézményi ranglista

A diploma megszerzését követően elérhető átlagbért véve rangsorképző indikátornak.

A természettudományi képzési területen a 2017/18-as tanévben végzettek havi bruttó átlagjövedelme (2019-es adatok alapján) közel 290 ezer forint, azonban eltérés mutatkozik az egyes intézmények között. Csak a nappalisokat nézve a legmagasabb fizetése az ELTE-n végzetteknek volt, esetükben ez az összeg a havi 326 ezer forint. A havi bruttó átlagjövedelem tekintetében a második helyen a PTE áll 305 ezerrel, míg a harmadik pozíciót az SZTE foglalja el közel 269 ezer forinttal. 

A képzési terület valamely szakán alapképzésben diplomát szerzők 54 százaléka kezd dolgozni a végzést követően, átlagosan 2,2 hónapon belül. A végzettek közel kétharmadának sikerül diplomás munkakörben elhelyezkednie, ez az arány az EKKE-n (100 százalék) és az ELTE-n (79) a legmagasabb.

Az alapképzést elvégzők körülbelül negyede dönt úgy, hogy a végzést követően munka mellett folytatja a tanulmányait, ez az arány az ELTE-n (29 százalék) és az EKKE-n (25) a legmagasabb.

 

A top 3 egyetem 

Az ELTE-n diplomát szerzők havi bruttó átlagjövedelme 326 ezer forint, ezzel az intézmény a végzést követően elérhető várható diplomás pályakezdő bért vizsgáló képzési területi ranglistánk első helyét foglalja el. A végzést követően a diplomások két hónapon belül már munkába is állnak, és 79 százalékban végeznek diplomás munkát. A természettudomány képzési területen (többek között a végzettek számát tekintve) az ELTE a legnagyobb képzési intézmény: a 2017–18-as tanévben 445-en szereztek itt diplomát. Az ELTE hallgatói átlagosan 7,7 aktív félév alatt végzik el az alapképzést.

A PTE-n diplomát szerzők havi bruttó átlagjövedelme 305 ezer forint, ezzel az egyetem a képzési területi ranglista második helyére került. A végzést követően a diplomások átlagosan 2,3 hónapon belül már munkába is állnak, 66 százalékuknak sikerül diplomás munkakörben elhelyezkedniük. 

Az SZTE-n diplomát szerzők havi bruttó átlagjövedelme közel 269 ezer forint, ezzel az intézmény a képzési területi ranglista harmadik helyét foglalja el. A végzést követően a diplomások körülbelül 2,2 hónapon belül állnak munkába, 71 százalékuknak sikerül diplomás munkakörben elhelyezkednie. A természettudomány képzési területen az SZTE a nagyobb képzési intézmények közé tartozik: a 2017–18-as tanévben 242-en szereztek itt diplomát.

 

A természettudomány képzési területen végzettek munkaerőpiaci helyzete

A természettudomány képzési területen alapképzésben végzettek alacsony aránya, mindössze 4 százaléka tanult külföldön is (például Erasmus-program keretében) a képzés alatt. A képzés során (a végzés előtt) a hallgatók körülbelül 40 százaléka végzett szakmai és közel 60 százaléka nem szakmai munkát. 

A végzést követően a diplomások körülbelül 37 százaléka Budapesten vagy Pest megyében helyezkedik el és/vagy folytatja a tanulmányait. Az alapképzést követően jellemzően a versenyszférában helyezkednek el (ez a végzettek 72 százalékára igaz), 22 százaléka vállal munkát a közszférában és körülbelül 6 százalékuk nonprofit vagy egyéb jellegű foglalkoztatónál. 

Magas azon végzettek aránya a képzési területen, akik alkalmazottként vannak jelen a munkaerőpiacon (87 százalék). Munkájukkal összességében elégedettek a természettudomány képzési területen diplomát szerzők (67 százalék), azonban ez a mutató elmarad a többi képzési területre jellemzőtől.

Címkék: átlagjövedelem   egyetem   ELTE   fizika   kémia   munkaerőpiac   PTE   rangsor   SZTE   természettudomány