Uni

Tanulj nyelvet az egyetemen!

UNIside | 2022-09-19
A nyelvi órák előnye, hogy általában bármilyen szakról lehet rájuk jelentkezni, mégis kisebb csoportokban rendezik meg őket, hogy mindenkire elegendő figyelem juthasson a nyelvtanulás intenzív garantálásának érdekében.

A legtöbb egyetemen a nyelvek széles kínálatából, illetve több fajta nyelvoktatásból tudnak válogatni az érdeklődők. Országszerte indulnak ingyenes nyelvi kurzusok kezdő, közép és haladó szinten, de a legnépszerűbb nyelvekből kommunikációs készségfejlesztés, üzleti vagy műszaki nyelv és nyelvvizsga felkészítő is a tanulók rendelkezésére áll.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói a nyelvi kurzusokat a Neptun rendszerben 0 kredites tárgyként vehetik fel két féléven keresztül ingyenesen, majd fizetős formában. A BME-n jelenleg nyolc nyelv közül lehet választani, melyek az angol, a francia, a spanyol, a holland, a japán, a német, az olasz és az orosz.

A Budapesti Corvinus Egyetemen a tanulók kilenc nyelven zajló órák közül választhatnak, melyek egy része térítésmentesen elérhető a Neptun rendszeren keresztül, a többi pedig fizetős kurzusként van meghirdetve.

A Budapesti Metropolitan Egyetemen a nyelvi órák kreditértékesen vehetők fel, tehát a kreditek díját kell megfizetni. Itt tizenkét nyelvet oktatnak, melyek az angol, arab, francia, görög, japán, kínai, német, olasz, orosz, portugál, spanyol és a svéd. A Metropolitan is ajánl különböző fajta nyelvi kurzusokat, ilyen a szinten tartó nyelvóra, szakmai nyelvtudás és a nyelvvizsga felkészítő.

A Károli Gáspár Református Egyetem tizenhárom nyelven szervez kurzusokat, melyekből minden szinten indulnak órák. Ezenkívül angol és német nyelvből általános és szaknyelvi kurzust is indítanak a különböző szakoknak megfelelően.

Nem csak a fővárosra jellemzők az egyetemi hallgatók sokszínű nyelvoktatása. A Szegedi Tudományegyetemen például hét nyelv közül lehet választani, ezek között a latin is szerepel. Itt tizenhat egységnyi óra vehető fel ingyenesen, azaz például nyolc féléven át heti kétszer, vagy négy féléven keresztül heti négyszer vehetnek részt nyelvoktatásban az egyetem hallgatói.