Példakép

Szintet lép a Tanítsunk Magyarországért program

UNIside | 2023-03-13
A György László kormánybiztos által koordinált Tanítsunk Magyarországért program a Nemzeti Tehetség Központ részeként folytatja a kistelepüléseken élő általános iskolások mentorálását.

„Örömmel jelentjük be, hogy a Tanítsunk Magyarországért program a Nemzeti Tehetség Központ részeként, a Tanítsunk Magyarországért Alapítvánnyal együttműködésben folytatja a kortárs mentorálást országszerte” – közölte Facebook-oldalán a Tanítsunk Magyarországért program.

 

Egyetemisták mentorálnak általános iskolásokat

A program a kistelepülésen élő általános iskolásokat támogatja abban, hogy sikerrel végezzék el általános iskolai tanulmányaikat, valamint továbbtanuljanak a középfokú oktatásban. Ennek keretében egyetemisták mentorálják a kisdiákokat.

A program keretében egyetemista mentorok segítik általános iskolás diákok tanulmányait (Fotó: Tanítsunk Magyarországért program)

A mentori tevékenységet vállaló egyetemisták a programban résztvevő általános iskolák egyikében maximum négy-öt kisdiákkal foglalkoznak, amelyért havi 45 ezer forintos ösztöndíjat kapnak (ebből 10 ezer forint a mentorált gyerekekkel kapcsolatos programok finanszírozását szolgálja).

A 2022–23-as tanév második félévének adatai szerint a Tanítsunk Magyarországért programban 17 egyetem, 110 általános iskola, illetve 1008 mentor és 4227 mentorált vesz részt.

 

György László kormánybiztosként koordinálja a programot

A költségvetési finanszírozású programot még 2018 decemberében György László, akkori innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár hívta életre. György László 2022. december 1-jétől már kormánybiztosként dolgozik. E tisztségében a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködés mellett a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért is felel.

„Az a célunk, hogy 2030-ra minden munka és továbbtanulási lehetőségektől távoli településen felnövő gyermek rendelkezzen legalább szakmával vagy ha képességei lehetővé teszik, tanuljon tovább!” – írta Facebook-oldalán György László annak kapcsán, hogy a program a Nemzeti Tehetség Központ részeként folytatja tovább mentorálási tevékenységét.

Nemzeti Tehetség Központ

A Nemzeti Tehetség Központ (NTK) elsődleges feladata a fiatal tehetségek felismerésének segítése és a tehetségek gondozása, de emellett közösségépítő és mentoráló szerepet is vállal, kutatásokat végez, szakmai programokat valósít meg – olvasható az NTK honlapján.

Az NTK tevékenységei közül kiemelkedő szerepet tölt be a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram, amely azokat a tehetséges fiatalokat támogatja, akik a világ legrangosabb egyetemeire készülnek felvételizni, vagy nyernek felvételt. Emellett az NTK egyik zászlóshajójának számít a Snétberger Program, amely középpontjában a különleges zenei tehetséggel rendelkező roma és hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozása áll.

A Nemzeti Tehetség Program (NTP) évente 300-350 ezer hazai és külhoni tehetséges, magyar fiatalt támogat közvetett vagy közvetlen módon, valamennyi tehetségterületen. Ennek keretében 2009 és 2021 között több mint 16 ezer projektet támogattak, a támogatások összege meghaladta a 26 milliárd forintot. Az NTP keretében célzott pályázatok segítik a halmozottan hátrányos helyzetű, roma vagy fogyatékossággal élő fiatalok tehetséggondozását.