Tudástár

Ugye te is szeretnéd, hogy később kezdődjön télen a tanítás?

Loibl Fanni | 2023-02-24
Egy új német kutatás szerint az embereknek több alvásra van szükségük télen. Ebben az időszakban ugyanis átlagosan egy órával tovább és mélyebben alszunk, mint nyáron. A jó hír, hogy a végső eredmények akár még olyan fontos területekre is hatással lehetnek, mint a tanítási idő vagy a munkarendünk.

Hogyha te is nehezen hagyod el az ágyad telente (és előszeretettel bosszankodsz a tanítási idő kezdetén), akkor most már tudományos bizonyítékod is lesz rá, hogy ez nem lustaságból történik.

A The Guardian-ben is megjelent, eredetileg a Frontiers in Neuroscience nevű folyóiratban közölt kutatás ugyanis alvásvizsgálatokkal bizonyította, hogy az emberek télen többet alszanak az úgynevezett REM szakaszban (vagyis mélyalvásban). Ez a különbség még – a jellemzően nem éppen zavartalanul alvó – városi lakosság esetében is mérhető volt.

A kutatócsoport 292 alvászavarral küzdő beteget vont be a vizsgálatba, amiben az ő alvási szokásaikat vizsgálta. Az eredmény alapján átlagosan 30 perccel növekedett meg a mély alvási fázis a hidegebb hónapokban.

Nem csak a medvék alszanak téli álmot? (Fotó: 123rf)

Jön a késleltetett tanítási idő?

A kutatók szerint egy egészségesen alvó embereken megismételt kutatás lehet a kulcs. Pontosabban az első igazi bizonyíték arra, hogy az alvási szokásokat az évszakokhoz kell igazítani. Dr. Dieter Kunz, a németországi St Hedwig Kórház Alvás- és Kronomedicina Klinikájának szakértője és egyben a tanulmány szerzője szerint:

„Általánosságban elmondható, hogy a társadalmaknak az alvási szokásaikat, beleértve az alvási hosszt és az időzítést az évszakhoz lenne érdemes igazítaniuk. Illetve, a munkarendet és a tanítási időt pedig szintén a szezonális alvásigényekhez lenne érdemes alakítaniuk.”

Szükségünk van-e a téli időszámításra?

A téli időszámítás itthon, minden év októberének utolsó vasárnapjára, azaz idén október 29-ére fog esni. Bár a világ jelentős részén évi kétszer átállítják az órát, az eljárás létjogosultságát évről évre parázs vita övezi. Az óraátállítás segítségével az emberek jobban tudnak alkalmazkodni a Nap ritmusához, aminek valóban megfigyelhetőek a kedvező élettani hatásai. Ettől függetlenül, számos érv felsorakoztatható ellene is.