Uni

Egerben tanulsz? Akkor az oktatóid is hozzáférhetnek a szuperszámítógéphez

Tar Gábor | 2023-01-09
Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) is hozzáférést kap Magyarország legerősebb szuperszámítógépéhez. A Komondornak elnevezett gépet a tervek szerint januárban vehetik majd birtokba a felhasználók.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) még december elején állapodott meg arról, hogy az EKKE hozzáférhet a Komondorhoz. A szuperszámítógépet a tervek szerint januárban vehetik majd birtokba a felhasználók, így az egri egyetem kutató is.

50 ezer laptop teljesítménye egy szuperszámítógépben

A KIFÜ 5 petaflops (mintegy 50 ezer laptop) teljesítményű szuperszámítógépének telepítése szeptemberben kezdődött meg a KIFÜ, Debreceni Egyetem Kassai úti campusán található Szuperszámítógép Központjában.

A Komondort többek között a Debreceni Egyetem alkalmazza majd a borvidékek mikrobiológia terriorjának vizsgálatára, valamint a Műegyetem kvantumkémiai módszerek fejlesztésére, de az ELTE és a Magyar Tudományos Akadémia kutatói is igénybe veszik majd a nagy teljesítményű számítógép nyújtotta lehetőségeket – olvasható az EKKE közleményében.

A szuperszámítógép a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán kapott helyet (Fotó: Debreceni Egyetem)

A hatalmas számítási teljesítménnyel rendelkező szuperszámítógép, azaz a High Performance Computing (HPC) infrastruktúra ma már nélkülözhetetlen a tudományos életben éppúgy, mint az innovatív ipari megoldások kidolgozásánál.

A mindennapokban olyan feladatok megoldásában segít, mint például

  • a klímakutatás,
  • a telekommunikáció,
  • a közlekedésszervezés,
  • az energetika,
  • a gyártásoptimalizálás
  • vagy az orvostudomány

 legújabb vívmányainak fejlesztése.

A Komondor kapacitását a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és partnereik térítésmentesen vehetik igénybe – olvasható a KIFÜ közleményében.

Debrecenben e-sport központ is kiépült

A Debreceni Egyetem nemcsak a Komondor szuperszámítógépnek, hanem az ország legnagyobb és kifejezetten oktatási célokat szolgáló e-sport létesítményének is otthont ad. A mintegy 330 négyzetméteres, a Nagyerdei Stadionban kiépített E-Sport Központot november közepén adták át

Címkék: Debreceni Egyetem   egyetem   EKKE   KIFÜ   Komondor   kutatás   szuperszámítógép