Free

Szorongsz a tennivalók miatt? Így oldd meg!

Kőszegi Anna | 2022-12-21
Az időbeosztásból eredő szorongás minden ember számára ismerős, de a legjobb tervezési módszer megkeresésével megszabadulhatunk a rossz érzésektől, és szembenézhetsz a félelmeiddel.

Tennivalók és elintéznivalók kavarognak a fejedben, és azon kapod magad, hogy a vállad megfeszül, a fogaidat összeszorítod? Elfog a szorongás, miközben azt próbálod fejben kitalálni, hogy mikor hova fogsz menni, hogyan optimalizálod majd a rendelkezésedre álló időt? Ideje kilépni ebből a mérgező körforgásból és kezedbe venni az irányítást. Az időbeosztás miatti szorongás teljesen kiirtható az életedből, ha pár tippet beépítesz a heti tervezésedbe.

Miért szorongunk az idő miatt?

Az idő pénz. Amikor gyerekkorunkban először halljuk ezt a mondást, elég homályos a jelentése. Jobb is, hogy nem értjük, bár fiatal felnőtt korunkban annál élesebben megtapasztaljuk, hogy ennél nincs is pontosabb közhely. Sok fiatal küzd pénzügyi problémákkal. Nemcsak meg kell tanulnunk a saját lábunkon állni, hanem mindezt kezdő fizetésből, vagy különféle kiegészítő jövedelmekből kell megoldanunk. Mindenkinél adódnak nehézségek, akár besegít a család, akár nem. Mindehhez társul, hogy sokan gyakornoki munkát, diákmunkát – ezekből akár többet is – végez. Közben zsonglőrködik a maradék idejével a tanulás mellett. Tehát rengeteg területen kell egyszerre helytállnunk.

A hab a tortán az a mindenhonnan felénk érkező elvárás, hogy már huszonéves korunkban rendelkeznünk kell egy jó állással, stabil bevétellel, megtakarítással, rendezett magánélettel. Nem árt, ha ezek mellett sportolni, önkénteskedni, az otthonunkat és magunkat rendben tartani is van időnk. Nem csoda, ha ennyi teljesíteni való dolog között azt sem tudjuk, hol áll a fejünk. Ha pedig nem tudjuk hol áll a fejünk, nem tudjuk mit hogyan fogunk megvalósítani, már kezdődik is a szorongás és az attól való félelem, hogy valamit elfelejtünk és kimarad.

szorongás

Forrás: Pexels

Készíts brain dumpot!

A brain dump szó szerint az agy kiborítása, vagyis az, amikor papírra vetsz mindent, ami a fejedben kavarog. Olyan esetekre tökéletes, amikor úgy érzed, végtelen számú tennivalód van és kizárt, hogy mind beleférjen az idődbe, de ha a heti rutinod részévé teszed, segít, hogy semmi ne maradjon ki. Nem kell hozzá más, mint toll és papír. Írj le mindent, legyen akár kicsi vagy nagy, fontos vagy kevésbé lényeges, sürgős vagy hosszú távú cél.

Ha mindent leírtál, sokkal tisztábban fogod látni, hogy mik is a tennivalóid. Összekapcsolhatod azokat, amelyek tulajdonképpen egyazon tennivaló különböző szakaszai, kategorizálhatod őket aszerint is, hogy mikor kell elintézned őket. Vagy felírhatod őket a naptáradba ahhoz a hónaphoz, vagy félévhez, amikor el kell kezdened foglalkozni vele. Ha például már előre szorongsz a szakdolgozat írás miatt, pedig csak a következő félévben lesz aktuális, akkor írd be a mostani tennivalóid közé azt, amivel már most készülhetsz a szakdogára. Például megfelelő konzulens felkutatását, követelmények átolvasását és pár hónappal későbbre pedig a konkrét megvalósítást. Azzal, ha mindent leírsz és átláthatóvá teszel, megszünteted a szorongás fő forrását, a láthatatlant.

A time blocking módszer

A brain dump végén lesz egy hatalmas listád, amiben vegyesen lesznek tennivalók mostanra és az elkövetkező időszakra. Azokat, amelyeket az aktuális héten szeretnél megvalósítani, már csak be kell illesztened a menetrendedbe. A kérdés csak az, hogyan. Ha sok dolgod van, köztük kisebbek és nagyobbak, segítség lehet, ha kipróbálod a time blocking módszert. A lényege, hogy akár online, akár papír alapú naptáradban minden tennivalónak idősávot adsz, amikor az idő kereten belül elintézheted a feladatot.

Először a nagyobbakat vidd fel, haladj a kisebbek, majd legkisebbek felé, így elvileg minden dolgot be tudsz majd illeszteni a fennmaradó üres lyukakba. Ha így betáblázod magad, lehet, hogy úgy fog tűnni, minden perced be van osztva, de ne feledd, ez a te naptárad, s ha a pihenésnek is szeretnél időt szentelni, akkor azt is felírhatod. Ezzel a módszerrel nem fogsz kifutni a rendelkezésedre álló időből, és mindent be tudsz építeni, amit a korábban elkészített listára felírtál.

Címkék: időbeosztás   pszichológia   szorongás   tanulás