Munka

Sokkal szívesebben költözünk, ha jobb a munkalehetőség más lakóhely közelében

Halaska Gábor | 2022-12-12
A mai dolgozók több mint fele, egész pontosan 53 százaléka nyitott a munkahelyváltás miatti lakóhelyváltásra – állapítja meg a Trenkwalder idei Mobilitási és Elégedettségi Indexe.

A hazai munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés terén 25 év jelenlévő szakértő vállalat, a Trenkwalder idei Mobilitási Indexe szerint a munkavállalók 53 százaléka hajlandó jelenlegi lakóhelyének elhagyására. Lényeges, hogy kétharmaduk belföldi, egyharmaduk külföldi célpontban gondolkodik.

Az alkalmazottak eközben a jelenlegi helyzetükkel csak mérsékelten elégedettek: a munka- és megélhetési körülményeiket bemutató Elégedettségi Index értéke országos átlagban 5,9 volt az 1-10 közötti skálán, ami a tavalyi 6,4-hez képest 0,5 pontos csökkenést mutat.

A kutatás részletes adatai

A lényegi megállapítások után jöjjenek a részletek. A Trenkwalder munkaerő-mobilitás témában a tavalyi bevezetést követően idén is elvégezte a hazai piacon hiánypótlónak számító kutatását, amelynek során több mint 3000 munkavállaló válaszait értékelték. A válaszokból kiderült, hogy az elmúlt egy év során jelentősen nőtt a munkaerő mobilitási készsége: megfelelő feltételek mellett tehát 53 százalék kész elhagyni jelenlegi lakhelyét. Ez az adat jelentősen magasabb a tavaly mért 35 százaléknál!

Mely megyénket hagyják el gyakrabban?

A legnagyobb arányban az észak-keleti és a dél-nyugati megyékben élők költöznének, Baranya megye (65 százalék) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megy (64 százalék) van az élen. Valamint – talán kissé meglepő módon – Vas megye (69 százalék) mutat kiugró értékeket. Logikusan belegondolva azonban nyilván Vas megyében jóval magasabb azok aránya, akik külföldre (41 százalék) vagy éppen a megyén belüli másik településre (37 százalék) költöznének.

Trenkwalder

Forrás: Trenkwalder

Miért költöznének máshová a munkavállalók?

A költözés mellett elsősorban a jobb megélhetés miatt döntenének (69 százalék), de fontos szempont a stabilabb jövő (33 százalék) és a több munkalehetőség (32 százalék) is. A válaszadók 34 százaléka erre elsősorban külföldön, míg 66 százalékuk belföldön lát lehetőséget.

Olvasnál a témában még? Nézd meg ezt a cikkünket, amely arról szól, hogy hogyan viselkedj az első munkahelyeden? 

Országon belül mi a cél?

Azok a válaszadók, akik országon belül lakóhely váltásán gondolkodnak, legmagasabb arányban Pest megyét, Győr-Moson-Sopron megyét, illetve Budapestet jelölték meg kívánt célpontként.

Hogyan kezelik a helyzetet a vállalatok?

„A munkaerő elvándorlása jelentős kockázatokat és nehézségeket teremt a munkáltatók számára, ezért nekik a belföldi munkaerő mobilitási készségeinek ismerete igen jelentős versenyelőnyt jelenhet” – mondta G.Nagy Balázs, a Trenkwalder munkaerőpiaci tanácsadó és közvetítő vállalkozás ügyvezető igazgatója a felmérés eredményeit ismertető sajtóbeszélgetésen.

Ezzel a felméréssel ugyanakkor nem csupán a munkavállalók migrációjának részletes megismerése volt a cél, hanem az is, hogy a döntéshozók számára feltárják: milyen jellegű intézkedésekkel lehetne egy-egy régióban maradásra bírni a munkaerő minél nagyobb részét.

Mennyire élhetőek a helyi viszonyok?

A kutatott mobilitási hajlandóság egyik lényeges összetevője, hogy a munkavállalók egy-egy területen mennyire tartják élhetőnek a helyi viszonyokat.

Forrás: Trenkwalder

A Trenkwalder a kutatás során többek között felmérte a jelenlegi munkahellyel, a környék adta lehetőségekkel, valamint az adott megye kereseti és megélhetési viszonyaival kapcsolatos elégedettséget, melynek az értéke (10-es értékelési skálán) országos átlagban 5,9 pont lett. Ez fél ponttal elmarad a tavaly mért szinttől, amit egyértelműen az azóta romló gazdasági környezet, és ezen belül is munkavállalók helyzetének kedvezőtlenebbé válása magyaráz.

Hol elégedettek leginkább a dolgozók?

Nyilván a tehetős országrészek az elégedettség tekintetében jobbak: az Észak-Dunántúli régió, illetve Közép-Magyarország megyéi teljesítenek e téren a legjobban. A legnagyobb elégedettséget Győr-Moson-Sopron megyében mérték (7,1 pont), a legkisebb elégedettségi indexe pedig Békés megyének volt (4,6 pont).

A szűkebb környezetet a megkérdezettek általában kedvezőbben értékelték, mint a tágabb, megyén belüli lehetőségeiket. A lakóhely környékét 7,8 pontra értékelték, jelenlegi munkahellyel való elégedettség országos átlagban 7,1 pontot, a környék adta lehetőségek 6,3 pontot kaptak. Miközben az adott megye megélhetési viszonyait 5,7 pontra, az adott megye kereseti lehetőségeit pedig átlagosan 5,5 pontra értékelték.

Ma könnyebben váltunk, mint a járvány előtt

„Fontos fejlemény, hogy annak ellenére, hogy az év során sok területen szűkültek az elhelyezkedés lehetőségei, a munkavállalók többsége (53 százalék) kevésbé érzi kockázatosnak a munkahelyváltást, mint a koronavírus előtti időszakban” – emelte ki Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

A koronavírus amúgy a válaszadók munkájának 37 százalékára volt valamilyen hatással: 16 százalék a munkahelyét veszítette el miatta, további 13 százaléknak a jövedelme csökkent a járvány következményeképpen.

Költözés

Forrás: Trenkwalder

Címkék: munka   munkaerő   munkaerőpiac   Trenkwalder