Munka

Végzős a Színművészetin Mosolygó Sára, aki már filmekben szerepel és céget vezet

Haiman Éva | 2023-01-05
A legújabb Petőfi-filmben, a Most vagy soha! című alkotásban Mosolygó Sára kelti életre Szendrey Júliát. A Színművészeti Egyetem végzős hallgatójának ez már a második filmszerepe, ráadásul két osztálytársával közösen speciális filmes céget is alapított.

A Most vagy soha! egy lenyűgöző látványvilágú, nagyszabású történelmi kalandfilm a márciusi ifjakról és a napról, amely megváltoztatta a magyar nemzet történelmét. Egyetlen napot ölel fel tehát, 1848. március 14. estétől március 15. estéig. A filmet ugyan majd csak 2024 márciusában mutatják be, teaser előzetese már megtekinthető.

Szendrey Júliát, Petőfi Sándor feleségét a filmben egy idén végzős színművészetis hallgató, Mosolygó Sára alakítja. Sok érdekességet elárul magáról, a forgatásról és a terveiről a kultúra.hu oldalán megjelent interjúban. A beszélgetést a Petőfi-bicentenárium hivatalos oldala is átvette. 

 

Az interjúból kiderül, hogy Mosolygó Sára a pécsi Leőwey Klára Gimnázium francia tagozatán kezdte a középiskolai tanulmányait. Ott kezdett el a színjátszással is kacérkodni, amikor évente egyszer vendég színjátszó csoportok érkeztek az iskolába. Általuk egy másfajta világ nyílt meg Mosolygó Sára számára, ezért otthagyta a Leőweyt, és a pesthidegkúti Waldorfba mentem. Ami azt is jelentette, hogy 17 évesen Pécsről Pestre költözött, egyedül. 

„Szerencsésnek érzem magam az eddigi lehetőségeim miatt, nagyon nehéz ma kezdő színésznek lenni.” (Fotó: Mosolygó Sára, Facebook)

A Waldorfban is járt színjátszó csoportba, mert miután pár hónapot kihagyott, rájött, mennyire hiányzott. “Éreztem, hogy ez valami olyat ad nekem, amit sehol máshol nem tudok megtapasztalni. Jó visszajelzéseket kaptam, és a tanáraim javaslatára a színműre mentem, most pedig már végzős vagyok a Zsámbéki–Fullajtár–Tárnoki–Jákfalvi osztályban” – meséli.

 

Mosolygó Sárának nem ez az első filmszerepe

 

Arról is beszél, hogy nem könnyű hivatás a színészeké, mint mondja: “Szerencsésnek érzem magam az eddigi lehetőségeim miatt, nagyon nehéz ma kezdő színésznek lenni. Egyelőre szinte senki sem tudja az osztályból, hova szerződik, mi lesz vele a jövőben.”

Sárának nem ez az első filmszerepe, az Együtt kezdtük című alkotást az osztálya egy részével együtt csinálták, mint fogalmazott “kiváló első filmes gyakorlat” volt. Emellett több színházban is futnak előadásai, ami még kezdő színészeknél sem ritka. Az viszont már igen, hogy a párjával és egy másik osztálytársával filmes céget alapított Non Lieu néven, ami magyarul azt jelenti: nem hely.

Erről így beszél: “Három éve az első Covid-hullám alatt, amikor minden színház bezárt, elkezdtük keresni, hogyan tudnánk eljutni a nézőkhöz abban a megváltozott helyzetben. Viszonylag hamar egyértelművé vált, hogy ez a forma a mozgókép, így kisfilmeket kezdtünk csinálni az osztálytársainkkal. Az évek alatt folyamatosan próbáltuk fejleszteni az eszközeinket és magunkat, így mára kezdő filmes cég lettünk, profi technikával.” 

A Non Lieu alapítóit a reklámfilmektől a tehetségmentoráláson át a nagyfilmforgatásig minden érdekel minket. Mint Mosolygó Sára fogalmaz: egy újfajta filmes munkamódszerben hisznek.