Uni

Szijjártó: fontos, hogy a magyar felsőoktatás vonzó legyen a külföldi hallgatók körében is

UNIside | 2023-01-16
A kormánynak stratégiai célja, hogy a magyar felsőoktatás nemzetközi szinten is versenyképes legyen. Ehhez arra van szükség, hogy hazánk a külföldi hallgatók körében is vonzó legyen. Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt, amikor a török oktatási miniszterrel találkozott.

A minisztérium közleményét idézve az MTI arról ír, hogy a kormány 2010 óta nagy erőkkel dolgozik a felsőoktatás nemzetköziesítésén. Ennek eredményét jól mutatja az is, hogy Magyarország a török diákok körében mára a 12. legnépszerűbb külföldi tanulási célponttá vált. Idén több mint ezer török hallgató tanul hazánkban, tizenhat magyar egyetem rendelkezik török partnerekkel, közöttük folyamatos az oktatók és hallgatók cseréje, két intézményben működik turkológia szak, míg az Ankarai Egyetemen hungarológiát lehet tanulni.

A magyar kormány 2010 óta nagy erőkkel dolgozik a felsőoktatás nemzetköziesítésén. (Fotó: Unsplash)

Az együttműködést a tervek szerint kiterjesztik a középfokú oktatásra is, ami a szakképzés színvonalának javulását vonhatja maga után. A felek felsőoktatási együttműködési megállapodást írtak alá a 2023-2025 időszakra vonatkozóan. Ennek keretében a kormány évi 150-ről 200-ra növeli a török hallgatóknak adható ösztöndíjas helyek számát, s a jelenkor kihívásaira reflektálva ebbe az orvosi és a nukleáris képzés területe is belekerül.

 

Az Erasmus-ügyről is beszélt Szijjártó Péter

 

Szijjártó Péter miniszter az Erasmus-üggyel kapcsolatban is megnyilvánult. Az alapítványi tulajdonú magyar egyetemeknek szánt források felfüggesztését „minden alapot nélkülöző, felháborító és visszautasítandó döntésnek” minősítette.

 

„Mi soha nem fogjuk azt engedni, hogy a magyar diákok, egyetemi hallgatók legyenek a kárvallottjai bármilyen brüsszeli döntésnek, ezért ha nem sikerül tisztázni ezt a furcsa helyzetet, akkor a magyar költségvetésből fogjuk fedezni a magyar diákok ösztöndíjait” – szögezte le.