Uni

Mezőgazdasági technikumokban népszerűsítik a győri egyetem képzéseit

Tar Gábor | 2022-12-31
Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a győri Széchenyi István Egyetem és a szekszárdi székhelyű Déli Agrárszakképzési Centrum, amelynek célja, hogy az agrárszakképzési centrumhoz tartozó középiskolák diákjai megismerhessék az egyetem által kínált képzéseket.

Az együttműködés keretében a szekszárdi székhelyű Déli Agrárszakképzési Centrumhoz tartozó – Baranya, Tolna, Somogy és Bács-Kiskun megyei – 12 szakképzést folytató intézményben (mezőgazdasági és élelmiszeripari technikumokban) közösen népszerűsítik a Széchenyi István Egyetem (SZE) által kínált szakokat.

A mosonmagyaróvári kar agrárképzései lehetnek a fókuszban

Az agrárszakképzési centrum diákjai számára különösen az SZE mezőgazdasági felsőoktatási intézménye, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar kínálta lehetőségek lehetnek érdekesek. Ezek fókuszában a fenntarthatóság, a korszerű élelmiszertechnológiák, a vidékfejlesztés és a precíziós gazdálkodás állnak. Emellett az SZE erős műszaki gyökerei szintén hozzájárulnak az agrárterületek innovatív fejlesztéséhez – olvasható az SZE közleményében.

Bálint Zoltán, a Déli Agrárszakképzési Centrum kancellárja, Simonné Szerdai Zsuzsanna a centrum főigazgatója, dr. Szalka Éva, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja és dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja (Fotó: Horváth Márton/SZE)

Dr. Szalka Éva, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja az együttműködés jelentőségét kiemelve elmondta: „a modern agráriumban a digitalizáció az egyik legfontosabb terület, és a Széchenyi-egyetemen egyszerre van jelen az ezzel kapcsolatos tudások összessége.” A dékán hozzátette: a mosonmagyaróvári karon tanulók gyakorlatorientált képzését közel hetven mintagazdaság és számos vállalati partner segíti.

Déli Agrárszakképzési Centrum: 3300 tanuló nappali képzésen

A 2020. július 1-jével létrejött Déli Agrárszakképzési Centrumról szólva Simonné Szerdai Zsuzsanna főigazgató elmondta: az elsők között alapították meg az ágazati képzőközpontjukat, amely a duális képzést segíti tizenkét gazdálkodó partnerrel együttműködésben. „Összesen 3300 tanulóval rendelkezünk nappali képzésen, s a felnőtt szakmai képzés is egyre nagyobb teret hódít nálunk is” – hangsúlyozta.

Az agrárszakképzési centrum az iskolai rendszerű, nappali munkarendes oktatáson túl ingyenesen biztosít lehetőséget az első két szakma és egy szakképesítés megszerzésére felnőttképzési jogviszony keretében. 

A Széchenyi István Egyetemmel kapcsolatban nemrégiben számoltunk be arról, hogy azon hat hazai egyetem egyike, amely együttműködési megállapodást kötött a dél-koreai Csungang Egyetemmel.