Free

A végzősök kedvenc eseménye: a szalagavató

Bodzás Szabolcs | 2022-11-10
A középiskolai diákévek egyik legmeghatározóbb eseménye a szalagavató. Ezt a legtöbb iskola decemberben rendezi meg, néhány iskola azonban átviszi a következő esztendőre, és januárban tartja meg.

Az azonban egészen biztos, hogy ősz végén már javában gyakorolnak a diákok, mind a közös osztályprodukcióra, mind a keringőre. A műsort általában a bécsi és angol keringőkkel kezdik meg. Bár pár iskolában a palotás is a szalagavató része, a legnépszerűbb tánc mégis a keringő.

A felkészülés

Ezt a lányok várják általában a legjobban. Külön erre a napra frizurát csináltatnak, és sokan profi sminkest kérnek fel. Rendkívül sok időt szánnak a tökéletes ruha kiválasztására, szinte olyan ez számukra, úgy élik meg, mint egyfajta előesküvőt”. Éppen ezért korán akár már évekkel korábban el kell kezdeniük a megfelelő táncpartner keresését. A fiúk számára ez a része az eseménynek sokkal kevésbé fontos, és sokszor nehezen lehet csak rávenni őket, hogy táncoljanak.

A magas lányoknak van a legnehezebb dolguk, hiszen szinte minden lány azt szeretné, ha táncpartnere magasabb lenne nála.

Bizonyos középiskolában az is nehezíti a lányok küldetését, hogy nem választhatnak külsőst, és csak az iskolájukból szerezhetnek táncpartnert.

Fotó: 123RF

A szalagavató estéje

A formális része az eseménynek, amikor az osztályok felsorakoznak, a tanulók neveit felolvassák és általában az osztályfőnökük feltűzi számukra azt a bizonyos szalagot. Sokan utána hónapokig viselik a kabátjukon, jelezve, hogy ők már végzősök.

A keringők után következnek az osztályok külön előadásai, amelyek néha szintén táncprodukciók, csak jóval viccesebb formában. Gyakrabban inkább humoros előadásokkal készülnek a diákok, melyekben előszeretettel parodizálnak ki egy-egy tanárt.

Az osztályok produkciói után bizonyos esetekben szoktak egy vetítést is tartani, melyben felidézik a négy év nulladik évfolyamosok esetében öt legmókásabb és legfontosabb pillanatait.

A hírhedt szalagavató after

Miután a szülők és egyéb meghívottak megnézték a produkciót, utána minden esetben kezdődhet a diákok számára a hatalmas partizás. Ezt általában az adott helyszínen kezdik meg a tanulók, és onnan térnek át a környék meghatározó szórakozóhelyére, ahol aztán hajnalig mulatnak. Azonban sok helyen maga az iskola, pontosabban a diákönkormányzat készül, és lefoglal egy nagyobb szórakozóhelyet. Előfordulhat, hogy ide belépődíjat szednek, hogy finanszírozni tudják a foglalást. Egyes helyeken több partybuszt is bérel az iskola, hogy a diákok azon mulatva tudjanak a szalagavató helyszínéről eljutni az after helyszínére.

Az igazán hard core bulizó osztályok pedig akár a limuzin rendelésétől sem riadnak vissza, hogy úgy érkezzenek meg, és tombolják ki magukat.

Ezt jól is teszik, ugyanis a szalagavatót már a legfeszítettettebb tempójú érettségire való készülés követi, ez az utolsó alkalom a nagy megmérettetés előtt, amikor még lehet lazítani.