Uni

Így készülj tudatosan a szakdolgozatírásra, már az egyetem elején

Kőszegi Anna | 2022-11-03
Sok hallgató akkor kezd el foglalkozni a szakdolgozat kérdésével, amikor már tényleg nem halogathatja tovább. Ilyenkor persze a feladat hatalmas és ijesztő, főleg annak, aki még beadandót sem nagyon írt úgy, hogy hivatkozásokkal kellett volna ellátnia. Ha ezeket a tippeket észben tartod, a későbbiekben jóval könnyebb dolgod lesz.

Vannak, akik annyira nem tudják, hogy álljanak neki a munkának, hogy emiatt akár csúszás árán is, de elhalasztják a leadást. Te is így érzel? Nem a te hibád, hogy nem tanultad ki a tudományos munkák megírásának rejtelmeit autodidakta módon, minden más tárgy mellett. Ha azonban még van pár szemesztered hátra, érdemes néhány dolgon már most elgondolkodni, hogy ne lepjen meg a szakdolgozat feladatának újdonsága.

Járj nyitott szemmel!

Az egyetemen eltöltött 3-5 éved alatt számos kurzust teljesítesz, beleértve olyan választhatókat, ahol ideális esetben lehetőséged van aszerint orientálódni, ami érdekel. Ha az első pár félévben nyitott szemmel jársz, és órák vagy tanulás közben észben tartod, hogy valamelyik tétel egyik kérdéséből akár még szakdolgozat is lehetne, könnyen találhatsz számodra érdekes témákat. Még jobb, ha annyira beleszeretsz egy témába, hogy utána is olvasol.

szakdolgozat

Forrás: Pexels

Ismerkedj!

Ha szakdolgozatot írsz, akkor konzulensre vagy témavezetőre is szükséged van. Ezzel az oktatóval viszonylag hosszan, kettesben fogsz dolgozni, jó esetben többször is egyeztetni fogtok. Éppen ezért jó, ha olyan személlyel vágsz bele a feladatba, akivel megvan az összhang. Egy kisebb létszámú kurzuson, konferencián alkalmad lehet szót váltani a tanáraiddal, feltenni a kérdéseidet, ha vannak. Ez tökéletes alkalom arra, hogy eldöntsd, foglalkozik-e olyan témákkal, amelyek téged is érdekelnek. Illetve hamar kiderül, mennyire foglalkozik a hallgatókkal.

Légy aktív!

Nem hátrány, ha van már van némi tapasztalatod egy olyan mű megalkotásában, amiben szakirodalomra kell hivatkozni, és meghatározott formai követelmények vannak. A felsőoktatási évek alatt tanulmányi versenyekre jelentkezni több szempontból is nagyon hasznos. Rengeteg gyakorlatra tehetsz szert, amihez még helyezést sem kell elérned. Az egyik hatalmas előny, ha olyan versenyeken próbálod ki magad, ahol hosszabb szöveget, esetleg tanulmányt is írni kell. Ha tudod, hogy kell nekiállni, később, élesben már simán bele fogsz vágni a szakdolgozat megírásába. Sőt mi több, egy tudományos diákköri konferenciára írt dolgozatot szakdolgozatként is felhasználhatsz.

Beszélj másokkal!

Az ismeretlen mindig ijesztő, hiszen nem tudod mi vár rád, nem tudsz tervet készíteni és hiányzik a kontroll érzése. Azt tanácsoljuk, beszélgess felsőbb éves, a szakdolgozatírásban már tapasztalatot szerzett ismerőseiddel, barátaiddal, ha lehet minél többekkel, hogy reális képet kapj a valóságról. Bármit is hallasz, érdemes észben tartani, ahogy minden egyetemi pletykával kapcsolatban, hogy sem a túl rossz, sem a túl jó állítások valószínűleg nem teljesen igazak. Érdemes mindennek megbízható forrásból utána olvasni.

Címkék: egyetem   felsőoktatás   főiskola   szakdolgozat   tippek