Elsőre talán egyértelműnek fog tűnni pár tipp, de ezek tényleg olyanoknak szólnak, akik most vágnak bele a sütögetésbe. Kiegészítő tanácsként azt ajánljuk, hogy konkrét kérdésekkel kapcsolatban kérj telefonos segítséget, biztosan van a közeledben olyan, aki a sütés rejtelmeit ismeri!.
A karácsonyi sütik elengedhetetlen kellékei az aszalt gyümölcsök és a kevert tészták. VIszont, ha a recept írója nem elég körültekintően írja le az utasításokat, akkor könnyen kerülhetsz abba a helyzetbe, hogy az összes darabka a sütemény legalján köt ki. Erre a megoldás az, hogy ha kevés lisztben megforgatod a belevalókat. Ez a vékony réteg segít a nehéz darabokat felfüggeszteni a lágyabb tésztákban.
Forrás: Unsplash
Pár óra múlva érkeznek a vendégek, te meg ott állsz egy kívül megégett, belül nyers süteménnyel, amit még pohárdesszertnek se lehetne eladni? Hogy ne kerülj az előbbi helyzetbe, érdemes legalább egyszer kipróbálnod a receptet, hogy kiderüljön, mik a buktatói. Például, hogy vannak-e rosszul megadott mennyiségek, a sütési idő és hőfok mennyire illik a te sütődhöz.
Utóbbi azért fontos, mert a készülékek közt sok különbség lehet, s ha eddig ritkán használtad a sütődet, akkor érhetnek kellemetlen meglepetések. A leggyakoribb buktató, hogy a régebbi készülékek nem forrósodnak fel annyira, mint amit kapcsolón kiírnak. Ilyenkor türelmesnek kell lenni, és nem nyitogatni az ajtaját ötpercenként, hogy kész van-e végre a süti.
Réteges, krémes sütemények esetében, ha hűtőd és lakásod mérete engedi, érdemes több napra bontanod a sütési folyamatokat. Sokkal egyszerűbb lesz szép zserbót vagy mézes krémest sütnöd, ha elég időt szánsz rá. Süsd le a tésztalapokat, hagyd őket és magadat pihenni egy éjszakát, és frissen állj neki a krémeknek és a rétegezésnek.
A spatula a legalapvetőbb kellék, ami a sütéshez kellhet. Ha valamilyen okból nincs a birtokodban egy, például nincs az albérletedben, akkor mindenképp vegyél egyet mielőtt belevágsz a sütés procedúrájába. A keveréshez, simításhoz és tisztításhoz mind elengedhetetlen. És a spatulánál ne állj meg, vegyél egy nagyobb keverőtálat is, akkorát, ami még kényelmesen elfér a konyhádban.
Tetszik egy recept, amit egy egyesült államokbeli főzős YouTube-csatornán láttál? Ne kezdj bele, ha térfogatra vannak megadva a mennyiségek. A csésze liszt és hasonló blődségek teljesen kiszámíthatatlanná teszik a sütést, ami nem hiányzik egy kezdő cukrásznak. Persze nekifuthatsz bármilyen receptnek, és akár sikerülhet is, de sokkal több a hibalehetőség, ha nem precízen vannak megadva a mennyiségek.