Free

Strandolvasmányok végzősöknek. A nem kötelezők

Gunda-Szabó Dóra | 2023-07-01
A kötelező olvasmányokat hivatalból utálni kell egy diáknak. Ezen nem fog változtatni, ha modern ifjúsági regény, fantasy vagy éppen kortárs nyelvhasználatra átírt régi klasszikus van terítéken. És habár vannak nagyon élvezetes regények az irodalom tananyag nagy merítésében, nem erről szeretnénk benneteket meggyőzni. Olyan regényeket ajánlunk, amik megbújnak a kötelezők mellett. Általatok ismert szerzők nem kötelező regényei, amelyek érdekesek vagy könnyedebbek annyira, hogy akár most nyáron belevágjatok. Nem kötelező!

A történelem tanúja – Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember

Az Egri csillagok után mindössze egy évvel írta meg Gárdonyi a regényt, a Hun Birodalom és Attila hódításainak történetét egy görög rabszolga, a láthatatlan ember szemszögéből. Ha érdekel az 5. század Európája, a hunok öltözete, életmódja, Attila habitusa, akkor érdemes elolvasnod, mert Gárdonyi alapos kutatások után írta meg a regényt. Az akkori történelemtudást igyekezett az olvasók elé tárni, például a könyvben is szereplő Priszkosz rétor eredeti visszaemlékezéseit is felhasználta. Ráadásul Zéta, az elbeszélő kiváló mesélő; nem veszik el a részletekben, ugyanakkor úgy mesél, hogy valóban magunk előtt látjuk a hun harcosokat, Attila feleségeit és a keletrómai követeket. Ráadásul az egészet végigszövi egy különleges szerelmi történet.

Megkettőzött én – Babits Mihály: Gólyakalifa

Kevés gimnazista mondaná, hogy az irodalomórák sztárja számára a búskomor Babits Mihály. Tökéletes ritmikájú latin című filozofikus verseit vagy dörgedelmes erkölcsi felszólításait sem szokták a diákok a legkedveltebbek közé sorolni. Babits viszont írt néhány regényt, amelyek közül a Gólyakalifa egy nagyon izgalmas, feszített, a személyiség megkettőzéséről szóló mű. Valójában kiváló minisorozatot lehetne belőle forgatni. A szerencsétlen sorsú fiatal iparossegéd a nagyvárosszéli telepen dolgozik; sokszor megverik, gúnyolják. Viszont, amikor este lefekszik, álmában egy gazdag úri fiúként ébred, akinek cselédek lesik minden szavát, jókat ehet, tanulhat, szórakozhat. Viszont, amikor elalszik a szegény iparossegéd ébred újabb napjára. Lassan tudatosul a 16 éves fiúban, hogy egyik élete ugyanúgy a sajátja, mint a másik. Az segéd minél többet szeretne aludni, hogy úrfi lehessen, a másik reszket attól, hogy álomra hajtsa a fejét… Mindenképp olvasd el, ha szeretnéd tudni, mi lehet ennek a lélektani drámának a feloldása!

Szerelmi háromszög – Ottlik Géza: Hajnali háztetők

Az Iskola a határon katonaiskolai világa sokszor még meg tudja szólítani a végzősöket. A két elbeszélő, Bébé és Medve visszatekintő elbeszélésének azonban nagy tétje van; azért keresik a gyerekkori történetüket, hogy megtudják kik is ők valójában. Mit jelent a közös múlt, lehet-e szabad az ember? Ottlik egy korábbi regényének, a Hajnali háztetőknek szintén a festő Bébé az elbeszélője. A történet és annak tétje viszont könnyedebb, habár a férfiváválás, behódolás és szerelem kérdéseit járja körül. A több idősíkban játszódó regény egy szerelmi háromszöget bont ki, és ha tetszett neked Ottlik szikár, lényegre törő elbeszélésmódja, ezt a jóval rövidebb kisregényt biztosan élvezni fogod.