Free

Strandolvasmányok utazásról és kalandorokról

Gunda-Szabó Dóra | 2023-08-01
A világ mindenki számára felfedezésre vár. Cikksorozatunk következő részében olyan olvasmányokat gyűjtöttünk össze, amelyek olyan élményekről számolnak, be, amikor valaki nekiindult a nagyvilágnak. Kalandor férfiak történetei, akik különböző célból utaznak; hírnév, tudomány, kaland, magány, önismeret. Te melyiket követnéd? Ha nem indulsz épp világkörüli útra, de lenne kedved, akkor ezek a könyvek neked szólnak!

Felfedezni a világ felfedezését – Daniel Kehlmann: A világ fölmérése

A német-osztrák irodalom új generációjának írója, Daniel Kehlmann leghíresebb regénye A világ fölmérése. Két idős férfi találkozik a 19. század elején; Alexander von Humboldt, német természettudós és utazó és Carl Friedrich Gauss, német matematikus. Mindketten annak szentelték az életüket, hogy megismerjék a világot; előbbi soha be nem járt egzotikus tájakon utazott sokszor az életét kockáztatva, utóbbi a számok és matematikai törvények alapján úgy, hogy közben alig mozdult el az íróasztala mellől. A magánakvaló zsenigyerek, Gauss és a talpig úriember, Humbolt történetét követhetjük nyomon felváltva Kehlmann kivételesen élvezetes írásmódján keresztül. Egyszerre közöl pontos történeti érdekességeket és csinál poént belőlük, egyszerre hű elbeszélő és rúgja fel a realista történetmesélés szabályait. Ha nyitott vagy a világra és szeretnéd jobban megismerni, biztosan élvezni fogod ezt a frappáns és humoros történelmi utazást.

Ha nem indulsz épp világkörüli útra, de lenne kedved, akkor ezek a könyvek neked szólnak! (Fotó: 123rf)

Jon Krakauer két regénye:

Felfedezni a határainkat – Út a vadonba

Képzelj el egy kiváló tanuló és sportoló fiút, aki a diplomaosztójára egy autót kap a szüleitől, és aki előtt nyitva áll az élet minden lehetősége. De ő nem a hagyományos utat választja. Elajándékozza mindenét és a szülei tudta nélkül egy hátizsákkal nekivág, hogy felfedezze az amerikai vadont. A konvencionális jövő helyett mást választ; gyorséttermekben dolgozik, járja a világot, evez a vad vizeken és számos olyan embert ismer meg, akik szintén a saját fejük után mennek. Célja, hogy egyedül meghódítsa Alaszkát. Christopher McCandless valódi történetét tárja fel a sikeres újságíró, Krakauer, és mint nyomozó kutatja fel, mi is történetett a vadonban eltűnt fiúval. Meddig tart az emberi szabadság? Meddig vagányság és mitől hazardírozás egyedül utazni? Boldog lehet-e, aki teljes magányt választja fiatal kalandorként? Ha érdekelnek ezek a kérdések, akkor neked való ez a dokumentarista regény, amiből később nagysikerű filmet is forgattak azonos címmel.

Te milyen célból utaznál? Hírnév, tudomány, kaland, magány, önismeret, felfedezés? (Fotó: 123rf)

Felfedezni a világ végét – Ég és jég

Ha már volt részed a magashegyi túrázás katartikus és embert próbáló élményében, azért, ha teljesen idegen számodra ez a világ, azért érdemes elolvasnod ezt a szintén dokumentumregényt. Krakauer maga 1996-ban újságíróként megszerezte az anyagi támogatást ahhoz, hogy laikusként egy expedíció keretében megmászhassa a világ legmagasabb pontját, az Everestet. A könyv bemutatja annak a világnak a hétköznapjait, amit nagyon kevesen élnek át. Tudtad, hogy az Everest megmászáshoz szintről-szintre akklimatizációs táborokokban hosszú időt töltenek a hegymászók a tényleges csúcstámadás előtt? Gondoltad volna, hogy 8000 méterhez közeledve megváltozik az időérzékelés, minden lépés végtelenül hosszú és nagy erőfeszítés a légnyomás megváltozása miatt? Eszedbe jutott már, hogy mi történik azokkal a hegymászókkal, akik évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt haltak meg ilyen magasságban, ahol sosem olvad el a hó? Krakauer beszámolója akkor is hihetetlenül izgalmas lenne, ha történetesen egy verőfényes napon végül meghódította volna az Csomolungmát és részletesen beszámol a történtekről. Azonban 1996 május 10. az Everest-mászás történetének egyik legtragikusabb napja. Mindenképpen olvasd el az izgalmas helyszíni tudósítást róla.

Az Ég és jég bemutatja annak a világnak a hétköznapjait, amit nagyon kevesen élnek át. (Fotó: 123rf)

Felfedezni önmagunkat – Paolo Cognetti: Nyolc hegy

Az olasz szerző első, önéletrajzi ihletettségű regénye, a Nyolc hegy talán a legtöbb magyar olvasóban újraírja az olasz vidék homokos, strandos, antik romokkal tarkított látképét. Az olasz Alpok különös világába vezet be minket. A főhős egy milánói férfi, aki szakít addigi életével, és arra a vidékre költözik vissza, ahol annak idején rengeteget kirándult az apjával, az olasz gleccserekhez. A férfimagány, az önismeret útja, a civilizáció hátra hagyása mind érdekes témája a könyvnek, ugyanakkor oldalról-oldalra úgy lakjuk be mi is a fával fűthető, hegyi kunyhót, hogy egyre kevésbé hiányzik a nagyvárosi zsongás. Ez egy klasszikus utazás; egyre mélyebbre hatolni a természetben, egyre magasabbra a hegyekben annak a lehetősége, hogy megismerjük magunkat. Igazi nem-fürdős, füstös, favágós férfiregény a Nyolc hegy, amit szintén a közelmúltban filmesítettek meg. Nem csak fiúknak.