Uni

150 ezres ösztöndíjat is kaphatsz ezen az egyetemen

Tar Gábor | 2023-01-28
Idén is meghirdeti a Start ösztöndíjat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Akár 150 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak azok a felvételiző diákok, akik első helyen jelölik meg az SZTE-t.

Az SZTE 2018 óta minden tanévben meghirdeti a Start ösztöndíjat az alap- és mesterszakos új hallgatóinak. Az akár 150 ezer forintos ösztöndíjat azok szerezhetik meg, akik a mostani felvételi eljárásban valamelyik képzésnél első helyen jelölik meg a Szegedi Tudományegyetemet. Értelemszerűen a felvételinek sikeresnek kell lennie, a tanulmányokat pedig 2023 szeptemberében meg kell kezdeni.

50 és 150 ezer forint közötti az ösztöndíj összege

Az ösztöndíjat a beiratkozás után az egyetem egy összegben folyósítja. A minimum 50 000, maximum 150 000 forintos ösztöndíj odaítélésénél az egyetem az alábbi szempontokat veszi figyelembe:

  • tanulmányi átlag,
  • érettségi eredmény,
  • nyelvismeret,
  • szakmai versenyeken nyújtott teljesítmény.

Emellett a 2023–2024-es tanévben az elbíráláskor az agrár-, mérnöki és természettudományokra épülő szakokra felvételizőket kiemelten kezelik

– olvasható az SZTE közleményében.

50 és 150 ezer forint közötti lehet az ösztöndíj mértéke (Fotó: 123rf)

A támogatás mértéke évről évre nő: 2021-ben 600, míg 2022-ben már 745 hallgató nyert Start ösztöndíjat.

Azok, akik elnyerik az ösztöndíjat, nemcsak egyszeri pénzjuttatást, hanem az egyetemi beilleszkedést segítő, mentori támogatást is kapnak. Továbbá részt vehetnek a szakmai fejlődésüket segítő speciális kurzusokon.

A Start ösztöndíjasok az SZTE Junior Akadémia kedvezményrendszerét is igénybe vehetik. Ez azt jelenti, hogy ingyenesen használhatják a Tehetség könyvtárat, és Tehetség hálózati tagságot is nyernek.

Az SZTE Start ösztöndíjra pályázni kizárólag elektronikusan lehet a Modulo felületen keresztül, 2023. január 20. és szeptember 11. között.

Külön ösztöndíj a tanárképzésben

Az SZTE emellett a pedagógusképzésre jelentkező középiskolásoknak is ösztöndíjprogramot hirdetett. Azok a most felvételiző diákok kaphatják meg az ösztöndíjat, akik első helyen jelentkeznek az SZTE valamely nappali tagozatos pedagógusképzésére. Az ösztöndíjas jogviszony időtartama egy tanulmányi félév (5 hónap), amely minden félévben újra pályázható.

Arról is beszámoltunk, hogy az SZTE szeptemberben induló képzéseinél 7 417 elsőéves hallgatót lehet felvenni állami ösztöndíjas helyre.