Free

5 hasznos tipp, hogy jól süljön el a sítábor

Sófalvi Márton | 2023-01-09
A legtöbb egyetemi sítábor a szórakozással átitatott sportolásról szól, akár „parti sítábor”, akár nem. Egy hét a magasban, ahol a sebesség, a látvány és a társaság, mind-mind kiszakít a hétköznapi mókuskerékből. Csak agyadra ne menjen a nagy szabadság!

Sokan esnek abba a hibába, hogy túlságosan ráfeszülnek a sítábor egyik oldalára. Vannak, akik csak bulizni akarnak és a pályára csak a hütte-partik miatt mennek fel. Mások katonás edzőtáborként élik meg a sítábort, és aszkétaként megfosztják magukat az élet örömeitől, hogy teljes egészében kihasználják a bérlet árát.

Félreértés ne essék, egyikkel sincs baj, de szerintünk egy nyugodt, szórakoztató és jólesően fárasztó sítábor a legjobb.

Korán kezdd és korán fejezd be a bulit

A sportteljesítményt nehéz összeegyeztetni a bulizással, de nem lehetetlen. Kicsit tervezz előre, és gondold át, mikor tartanál amúgy is egy pihenőnapot a pályán. Általában a harmadik nap az, amikor az ember megfárad, miután az első kettőt lelkesen végigcsúszta.

sítábor

Fotó: Unsplash

Ilyenkor érdemes a második nap végén hamarabb lejönni a pályáról, enni valami finomat, és bulizni egy jót. Miután végeztél, verjél be egy nagy pohár vizet, valamilyen vas és magnézium étrendkiegészítővel. Így még képes leszel egy könnyedet síelni úgy is, hogy előtte meghúztad az éjszakát.

Legyen nálad naptej és öltözz rétegesen

Ezt teljesen magunktól írjuk, nem anyukád hívott minket, ugyanis tényleg jó rétegesen öltözködni a sípályán. Így tudod elkerülni azt, hogy megfagyj vagy leégj a hegyen. Napos időben ugyanis arra is figyelj oda, hogy legyen naptej az arcod, mert nagyon könnyen le tud égni a hidegben.

Amire pedig a legjobban ügyelj, hogy soha ne vetkőzz le azonnal! Egy hosszú síelés után kimelegedve, leizzadva ne vess le magadról mindent gyorsan, ahogy elértél a hüttéhez. Húzd le a kabátod cipzárját, kérd ki az ételed, italod, és csak szépen lassan vesd le a ruháidat, hogy ne fázz meg!

Beszéljétek meg, ki mikor főzzön

Egyúttal azt is, hogy ki mikor takarít, ezzel megspórolhatjátok a vélt vagy valós kötelezettségek elmulasztásából fakadó feszültségeket. Nem kell Excel táblát vezetnetek, de érdemes nagyvonalakban megegyezésre jutni, mielőtt összeköltöztök sokan egy kis szobába.

Főzés terén két iskola létezik: vagy mindenki gondoskodik magáról, vagy minden nap egy ember főz mindenkire. Az első a legegyszerűbb, főleg, ha mindenki elmosogat maga után. Viszont az utóbbinak megvan az az előnye, hogy nagyobb eséllyel fogtok finom, főtt ételt enni, zacskós levesek és konzervek helyett. Ez már csak rajtatok múlik.

Egy pakli kártya és egy nyakpárna életet menthet

Főleg a franciaországi sítúrákkal kapcsolatban ellenérv, hogy kényelmetlen a több mint tíz órás buszút. Csodákra ne számíts, de a buszos szenvedést enyhíti, ha beszerzel egy nyakpárnát.

Egy másik aduász tárgy, ami életet menthet: egy pakli kártya. Amikor beüt az unalom a buszon vagy a szobában te leszel a nap hőse, amikor előkapod az ördög bibliáját.

Ne zárkózz el az oktatástól

Több száz kilométerrel magad mögött hagytad az iskolát, egyetemet, munkát, csak azért, hogy a hegyen is órákra járj? Igen! Kezdőként felettébb hasznos, ha egy oktató segít elsajátítani az első lépéseket. Sok feszültséget, bosszúságot és balesetet spórolhatsz meg napi pár óra oktatással.

Természetesen haladóként is mindig van hova fejlődni. A tippünk az, hogy hiába síelsz gyerekkorod óta, egy évben pár hétnél többet nem szoktál csúszni, szóval pár felsőszintű lecke neked is jól jöhet.

Címkék: egyetem   sítábor   sítelés   sport   tél   testmozgás