Free

A sikeres érettségi titka: ne csak tanulj, mentálisan is készülj fel!

Haiman Éva | 2023-02-26
Az érettségi sokak számára az első komoly megméretés. Számot kell adni a tudásról, de erőpróbája az ember mentális felkészültségének, lelki erejének is. A jó hír, hogy nemcsak a tanulással lehet és kell is addig készülni, hanem mentálisan is rá lehet gyúrni az érettségire. Komócsin Laura mestercoach, az ÖNbizalomNövelde Programsorozat kezdeményezője segít most ebben.

Aki idén érettségizik, az jól tudja, hogy a tavaszi érettségi írásbeli vizsgák idén május 5-től (aznap nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgák lesznek) május 26-ig tartanak. A legtöbb középiskolában, gimnáziumban május 8-án kezdődik az érettségi időszak a magyar nyelv és irodalom írásbelivel. Erre nem csak tanulással, hanem mentálisan is érdemes felkészülni.

 

ÖNbizalomNövelde – egy ingyenes programsorozat, akár érettségi előtt is

 

Aki most érettségizik, az habitusától függően lazábban vagy állandó stresszben éli meg ezeket a heteket. A legtöbben azért egészen biztosan izgulnak: vagy azért, hogy egy kitűnő érettségivel bejussanak a vágyott egyetemre, vagy azért, hogy legalább átcsússzanak a vizsgán, és dolgozni kezdhessenek. 

Az ÖNbizalomNövelde Programsorozat keretében most országszerte több mint 100 osztály diákjai kapnak lehetőséget arra, hogy mentálisan felvérteződjenek az érettségire. Ez alkalmanként 2×45 perces ingyenes lélekerősítő tréninget jelent azoknak, akik élni kívánnak a lehetőséggel. A Komócsin Laura mestercoach, a Business Coach Kft. alapító ügyvezető igazgatója által indított kezdeményezésre óriási szükség van, az önbizalomhiány ugyanis általános probléma ma Magyarországon

 

Azokkal az emberekkel töltsétek a szabadidőtöket, akik energiát adnak, és kerüljétek azokat, akik energiát szívnak el tőletek

 

Hogyan erősítsd meg magad mentálisan?

 

Ami biztosan nem segít: a negatív gondolatok. Az „ez nekem úgysem fog sikerülni”, a „hülye vagyok én ehhez” és társaik még azokat is visszahúzzák, akiknek amúgy minden esélyük megvan a sikeres és jó érettségire. Komócsin Laura szerint hasznosabb, ha ehelyett összegyűjtitek például az erősségeiteket, eddigi sikereiteket. Ilyenekkel mindenki rendelkezik már ennyi idős korára, az is, akinek esetleg nehezebben megy a tanulás.  

Már eleve az, aki idáig eljutott, elmondhatja magáról, hogy nem adta fel. Sokuk azt is hozzá tudja emellé rakni, hogy céltudatosak, kitartóak. Ezek mind olyan erények, amelyek az érettségin is átsegítenek. De akár a sportból, a hobbitokból, a magénéletetekből is hozhattok fel erősséget, sikert, ami azt bizonyítja, hogy meg tudtok ugrani egy akadályt. Gondolkodjatok, biztosan találtok ilyet! Van, akinek az, hogy meg tudott csinálni már száz felülést, másnak, hogy viszonzásra talált a szerelemben, megint másnak pedig, hogy egyedül össze tudott rakni mondjuk egy motort. Valóban mindenki fel tud mutatni olyan eredményt, amire büszke lehet, ami azt mutatja: ha összeszedi magát és nagyon akar valamit, sikerülhet!

Többek csináltak meg korábban sikeres próbaérettségit, nyelvvizsgáztak, vagy akár szereztek jogosítványt. Ezek mind olyan sikerek, amelyekre szintén méltán lehettek büszkék!

 

Mi segít és mi hátráltat a mentális felkészülésben?

 

Komócsin Laura azt mondja: az erősségek és a sikerek összegyűjtése mellett fontos, hogy ebben az időszakban sok pozitív energiával töltődjetek. Azokkal az emberekkel töltsétek a szabadidőtöket, akik energiát adnak, és kerüljétek azokat, akik energiát szívnak el tőletek. Tartsatok önvizsgálatot, és gondoljátok át a napi, heti tevékenységeiteket is ugyanilyen nézőpontból. Mindenkinek saját magának kell tudnia, mi építi és mi rombolja, ezeket hasznos lesz időről-időre átgondolni az életetek későbbi szakaszában is. 

Ez a fajta szelektálás az időmenedzsment szempontjából is nagyon fontos – mutat rá a mestercoach. Érdemes megnézni mi az, amit egy napon belül vagy az adott héten mindenképpen meg kell csinálnotok, miből nem lehet engedni. Ezeket be kell tenni a naptárba, és ahhoz ragaszkodni kell. A különórának, a felkészítőnek nyilvánvalóan bele kell férnie, de azokat a programokat, amelyek elveszik az időt a tanulástól, a pozitív töltődéstől, egy időre el kell engedni. 

Fontos, mondja Komócsin Laura, hogy akinek párkapcsolata van, beszéljen a barátnőjével, barátjával. Főleg, ha már túl van az illető az érettségin, vagy még messze van attól, tehát számára ez már vagy még nem égető kérdés. Megkérhetitek őket, hogy legyenek veletek megértőbbek, elfogadóbbak, ha nem tudtok annyi időt együtttölteni, majd bepótoljátok! Aki attól fél, hogy emiatt elveszítheti a másikat, gondoljon át: mennyire kölcsönös a szeretet. Kétségtelen, hogy az ilyen időszakok a párkapcsolatot is próbára tehetik, de mindig mérlegeljetek: az érettségivel a jövőtöket alapozzátok meg.

 

A szülők, pedagógusok mentális támogatása is fontos!

 

Amennyire fontos, hogy az érettségi vizsgára készülők az erősségeikre koncentráljanak most, ugyanolyan fontos, hogy a szülők és a pedagógusok is ezt tegyék a gyerekekkel – hangsúlyozza a mestercoach. A „neked ez úgysem fog sikerülni”, a „többet kellett volna tanulni” és a hasonló „én megmondtam” kezdetű, földbe döngölő mondatok senkit nem fognak átsegíteni a vizsgákon. A bátorítás, a pozitív megerősítés annál inkább. Nem is tudják sokszor a szülők, pedagógusok milyen sok múlik ezen – mondja Komócsin Laura.

Sajnos, sok esetben a szülők, a pedagógusok maguk is önbizalomhiányban szenvednek, ahogyan a magyarok többsége. Ezt a sokak által tapasztalt jelenséget a Business Coach Kft. kutatása is megerősítette, ezért is indította útjára Komócsin Laura az ÖNbizalomNövelde Programsorozatot. Ennek keretében fiataloknak és a pedagógusoknak is tartanak önbizalomnövelő kurzusokat.

 

Az ÖNbizalomNövelde Programsorozat

 

Bárki kitöltheti az önbizalomtesztet a weboldalukon, és kap egy személyre szóló visszajelzést, hogy az átlaghoz képest hol van. Az átlagos vagy átlag alatti önbizalmúaknak egyéni, vagy csoportcoachingot ajánlanak fel, mindkettőt ingyenesen. A foglalkozásokon mindenkinek feltárják az erősségeit és megnézik, mely területeken szorul fejlesztésre – például, hogy kevésbé függjön mások véleményétől. De természetesen a társaitól is kap visszajelzést arról, hogy ők milyennek látják.

UNI 2023

Szavazás